Υλικά
450 γρ. βρασμένο σιτάρι Υλικά
100 γρ. ρεβίθια, μουλιασμένα
50 γρ. ρύζι
1 μήλο κομμένο σε κύβους
φλούδα από 1 πορτοκάλι
η σάρκα ενός πορτοκαλιού κομμένη σε κύβους
200 ml γάλα
1 κ.σ. μέλι
50 γρ. ξερά βερίκοκα ψιλοκομμένα
250 γρ. ζάχαρη
50 γρ. σταφίδα σουλτανίνα
1 ξυλάκι κανέλα
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
6 καρφάκια γαρύφαλλο
Για το γαρνίρισμα
50 γρ. ξερά βερίκοκα
50 γρ. ξερά σύκα
2 –3 κ.σ. σπόροι ροδιού
50 γρ. λευκά αμύγδαλα σε φιλέτα
50 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
1 κ.σ. κουκουνάρι
κανέλα σε σκόνη
1 κ.σ. σουσάμι
1 κ.σ. νιφάδες καρύδας
Εκτέλεση
Από την προηγουμένη ημέρα, πλένουμε και μουσκεύουμε στο νερό το στάρι και τα ρεβίθια.
Βράζουμε ξεχωριστά το σιτάρι και τα ρεβίθια μέχρι να μαλακώσουν τελείως και τα στραγγίζουμε.
Ανακατεύουμε σε κατσαρόλα το σιτάρι και τα ρεβίθια.
Πλένουμε το ρύζι και το προσθέτουμε στα όσπρια.
Προσθέτουμε καυτό νερό να τα σκεπάσει και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
Προσθέτουμε τη φλούδα και τη σάρκα του πορτοκαλιού και το μήλο, το γάλα ζεστό, το μέλι, το αλάτι και το πιπέρι. Όταν το μείγμα αρχίζει και πήζει ελαφρά, προσθέτουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και σιγομαγειρεύουμε για ακόμα 20 λεπτά.
Ρίχνουμε τα βερίκοκα και τις σταφίδες στην κατσαρόλα καθώς και το ξυλάκι της κανέλας.
Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάζουμε τα γαρίφαλα και προσθέτουμε νερό να καλύψει. Βράζουμε, σουρώνουμε και προσθέτουμε το νερό από τα γαρύφαλλα στην κατσαρόλα.
Μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά περίπου. Μοιράζουμε σε μικρά μπολ και τη γαρνίρουμε σύμφωνα με το γούστο μας.
Σημ. Λέγεται ότι ο ασουρές πρέπει να έχει 40 συστατικά (!).
Εμείς, μπορούμε είτε να τον γαρνίρουμε απλώς με λίγη κανέλα είτε να βάλουμε όλες τις γαρνιτούρες που προτείνουμε στη λίστα των υλικών.
Α.Τ.