Υλικά
Για το παντεσπάνιΥλικά
80 γρ. αλεύρι γιά όλες τις χρήσεις
100 γρ. ζάχαρη
20 γρ. κακάο σε σκόνη
4 αβγά
20 ml γάλα
20 ml βούτυρο
Για την κρέμα
300 ml κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά + 100 γρ. ζάχαρη άχνη (ή 500 γρ. έτοιμη σαντιγί).
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα παραλληλόγραμμο ταψί 25Χ30 εκ.
και τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι.
Στρώνουμε τη βάση με λαδόκολλα.
Χωρίζουμε τα αβγά και χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα.
Οταν έχει διπλασιαστεί σε όγκο, προσθέτουμε τη μισή ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει μια μαρέγκα σφιχτή.
Χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι ν΄ασπρίσουν και να αφρίσουν.
Ρίχνουμε μέσα από σουρωτήρι το κακάο με το αλεύρι στο μείγμα, προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα.
Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα λίγη-λίγη, ανακατεύοντας από κάτω προς τα πάνω.
Μεταφέρουμε τον χυλό στο ταψί και ψήνουμε το παντεσπάνι για 15 λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε, το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει και μόλις γίνει χλιαρό το καλύπτουμε με μεμβράνη για να παραμείνει ελαστικό.
Ετοιμάζουμε την κρέμα: χτυπάμε με το μίξερ την κρέμα γάλακτος και μόλις πήξει, προσθέτουμε τη ζάχαρη κουταλιά-κουταλιά, συνεχίζοντας να δουλεύουμε με το μίξερ μέχρι να ενσωματωθεί όλη.
Για να συνθέσουμε το γλυκό, ξεφορμάρουμε το παντεσπάνι αναποδογυρίζοντάς το επάνω σε λαδόκολλα πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη.
Βγάζουμε προσεκτικά τη λαδόκολλα, που είναι κολλημένη στη βάση του.
Απλώνουμε την κρέμα σαντιγί στην επιφάνειά του, αφήνοντας ένα περιθώριο 2 εκ.
από τις άκρες του και το ρολάρουμε από τη μακριά μεριά, με τη βοήθεια της λαδόκολλας.
Τοποθετούμε το ρολό στην πιατέλα σερβιρίσματος.
Αν θέλουμε, το περιχύνουμε με σιρόπι σοκολάτας και το στολίζουμε με καραμελίτσες, σοκολατάκια, μπισκότα, βρώσιμες χριστουγεννιάτικς φιγούρες, χρωματιστά μαρσμάλοους, που θα κόψουμε σε σμήμα μανιταριών ή ό,τι άλλο μας αρέσει.A.T.