Υλικά
850 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Υλικά
¾ φλ. κακάο
1 ½ φλ. ε.π. ελαιόλαδο
1 ½ φλ. ζάχαρη
¼ φλ. γάλα
1 κ.σ. μπέικινγκ πάουντερ
1 κ.γ. σόδα
⅓ φλ. χλιαρό νερό
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γ. μαστίχα τριμμένη*
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι, την μπέικινγκ πάουντερ και τη σόδα σε μεγάλο μπολ.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη μαστίχα και ανακατεύουμε.
Σε άλλο μπολ, χτυπάμε μαζί το ελαιόλαδο, το γάλα και το χλιαρό νερό.
Το ρίχνουμε σιγά-σιγά στο αλεύρι και ανακατεύουμε μ’ ένα κουτάλι ή με τα χέρια μέχρι να έχουμε μια απαλή ελαστική ζύμη, που να μην κολλάει στα χέρια.
Αν η ζύμη είναι πολύ υδαρής, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή αν είναι πολύ σφιχτή προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό.
Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο γύρω στα 40 λεπτά.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, τη χωρίζουμε σε κομμάτια μεγέθους καρυδιού και πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε κορδόνι διαμέτρου 1 εκ.
Δίνουμε στα κουλουράκια όποιο σχήμα θέλουμε.
Τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 10-14 λεπτά.
Τα βγάζουμε σε σχάρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Βγαίνουν γύρω στα 50 κομμμάτια και γίνονται αρκετά φουσκωτά.
Οπότε, πρέπει να έχουν αρκετή απόσταση μεταξύ τους -γύρω στα 7 εκ.-, όταν τα τοποθετήσουμε στο ταψί.
Αν θέλουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη μισή ποσότητα των υλικών για λιγότερα κουλούρια.
Προαιρετικά, μόλις κρυώσουν τα αλείφουμε με λειωμένη κουβερτούρα, για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα. *Κοπανίζουμε τους κόμπους της μαστίχας στο γουδί με μια κουταλιά αλεύρι.A.T.