
Υλικά
Για τη ζύμηYλικά
200 γρ. αλεύρι
100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
1 αβγό
1 δόση βανιλίνη
1 κ.σ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση
2 ασπράδια αβγών
1 γερή πρέζα αλάτι
1 δόση βανιλίνη
150 γρ. ζάχαρη άχνη
450 γρ. φουντούκια ανάλατα
350 γρ. ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
1 κ. σ. ξύσμα πορτοκαλιού
100 γρ. κουβερτούρα ξυσμένη στον τρίφτη ή δάκρυα σοκολάτας
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη ζύμη: σε μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει το μείγμα, προσθέτουμε το αβγό και τη βανιλίνη και συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να ενωθούν πλήρως τα υλικά.
Κοσκινίζουμε μέσα στο μπολ το αλεύρι και το αλάτι, ανακατεύοντάς το με μια σπάτουλα για να ενσωματωθεί στο μείγμα.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη κρύα επιφάνεια και τη ζυμώνουμε γρήγορα 2-3 φορές.
Την πλάθουμε σε μπάλα και την αφήνουμε να κρυώσει για 1 ώρα στο ψυγείο, τυλιγμένη με διαφανή μεμβράνη.
Την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο και την απλώνουμε στον πάτο μιας ταρτιέρας, καλά βουτυρωμένης, με διάμετρο 24 εκ..
Την τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι, την καλύπτουμε με λαδόκολλα και τη γεμίζουμε με όσπρια ή τους ειδικούς βόλους, για να μη φουσκώσει στο ψήσιμο.
Την ψήνουμε για 15 λεπτά, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC.Ετοιμάζουμε τη γέμιση: καβουρδίζουμε όλα τα φουντούκια.
Κρατάμε στην άκρη τα 200 γρ.
και χοντροτρίβουμε τα υπόλοιπα στη μουλινέτα.
Κρατάμε στην άκρη 150 γρ.
δαμάσκηνα και κόβουμε σε μικρά κομματάκια τα υπόλοιπα 200 γρ..
Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα μαζί με τη βανιλίνη, το αλάτι και τη ζάχαρη άχνη και στη συνέχεια αναμειγνύουμε στη μαρέγκα ανακατεύοντας ελαφρά τα φουντούκια, τη σοκολάτα και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Αφαιρούμε τα όσπρια ή τους βόλους και τη λαδόκολλα από την τάρτα και τη γεμίζουμε με το μείγμα της μαρέγκας.
Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160οC και ψήνουμε για άλλα 35-40 λεπτά, μέχρι να στεγνώσει καλά η μαρέγκα.
Ξεφουρνίζουμε και γαρνίρουμε σκορπίζοντας στην επιφάνεια τα ολόκληρα φουντούκια και τα δαμάσκηνα κομμένα στα δύο.
Σερβίρουμε την τάρτα χλιαρή.A.T.