Υλικά
Για τη ζύμη
100 γρ. ζάχαρη
200 γρ. βούτυρο
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.σ. γάλα ή νερό
1 βανίλια
1 αβγό
ξύσμα από 1 λεμόνι ή 1 πορτοκάλι
Για τη γέμιση
180 γρ. βούτυρο
170 γρ. κουβερτούρα
150 γρ. ζάχαρη άχνη
50 γρ. ζάχαρη κανονική
180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 ασπράδια αβγών
200 γρ. καρύδια
160 γρ. δαμάσκηνα αποξηραμένα (βγάλτε το κουκούτσι)
130 γρ. ρούμι μαύρο ή κονιάκ
1 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη
Εκτέλεση
Κόβουμε τα δαμάσκηνα στη μέση και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για ½ ώρα στο ρούμι (προτιμήστε τα ελληνικά δαμάσκηνα, για το άρωμα και τη γεύση τους).
Ζυμώνουμε μαζί όλα τα υλικά της τάρτας μέχρι να πάρουμε μια μαλακιά ζύμη. Δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα. Μόνο να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Είναι έτοιμη όταν ξεκολλά από τα τοιχώματα της λεκάνης.
Την κάνουμε μπαλίτσα, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε στο ψυγείο για 15'. Βουτυρώνουμε μια φόρμα για τάρτα και απλώνουμε με τα δάχτυλά μας τη ζύμη ομοιόμορφα στα τοιχώματα και στον πάτο. Εναλλακτικά, βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες και την ανοίγουμε σε φύλλο με τον πλάστη.
Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα μαζί με το βούτυρο. Κατεβάζουμε από το μπεν μαρί και, χτυπώντας συνεχώς με το σύρμα, προσθέτουμε το αλεύρι, την άχνη, την κανέλα, τα δαμάσκηνα, τα οποία έχουμε στραγγίξει, και τα καρύδια.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Μόλις σφίξουν, προσθέτουμε την κοινή ζάχαρη και ενσωματώνουμε με σπάτουλα και με απαλές κινήσεις τη μαρέγκα στο μείγμα της σοκολάτας.
Τρυπάμε παντού με πιρούνι τη βάση της τάρτας και ρίχνουμε από πάνω το μίγμα της σοκολάτας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 50'.
Αυτή η τάρτα τρώγεται και κρύα, αλλά ιδανικά η νοστιμιά της αναδεικνύεται όταν είναι χλιαρή.
Tip
H ζύμη δεν χρειάζεται ψήσιμο από πριν. Αν δούμε ότι το γλυκό φουσκώνει σε ορισμένα σημεία όσο ψήνεται, απλώς τρυπάμε τη φουσκάλα με πιρούνι.