Υλικά
Για μια στρογγυλή φόρμα 24 εκ. και 12 μερίδες
1 φύλλο ζύμης κουρού
1 κιλό φρέσκια μυζήθρα (ή ρικότα ή ανθότυρο)
150 γρ. μέλι
4 αυγά και 4 κρόκους
150 γρ. ζάχαρη άχνη
250 γρ. ζάχαρη
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
ξύσμα από 1 λεμόνι
3 μεγάλα αχλάδια
μέλι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Καθαρίστε τα αχλάδια και κόψτε τα σε μικρότερα κομμάτια. Ετοιμάστε σιρόπι με 250 γρ. ζάχαρη και 250 ml νερό.
Βράστε το για 5' και ρίξτε μέσα τα κομμένα αχλάδια. Βράστε για 5' ακόμα, αφήστε τα αχλάδια να κρυώσουν και μετά στραγγίξτε τα.
Απλώστε το φύλλο κουρού στη φόρμα και κόψτε τις άκρες που περισσεύουν.
Ανακατέψτε σε ένα μπολ τη μυζήθρα, το μέλι, την άχνη ζάχαρη, τα αυγά και τους κρόκους, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού.
Αδειάστε το μείγμα στη φόρμα και μετά ρίξτε τα αχλάδια. Ψήστε στους 180°C για 50' στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου.
Αφήστε τη μελόπιτα να κρυώσει και ραντίστε τη με μέλι πριν τη σερβίρετε.
Τip
Παραλλαγή της κλασικής πασχαλινής μελόπιτας, ιδανικό επιδόρπιο στο γιορτινό τραπέζι.