Υλικά
5 φύλλα κρούστας
½ συσκευασία κανταΐφι
βούτυρο αγελάδος λιωμένο για το φύλλο
Για τη γέμιση
6 αβγά, χώρια οι κρόκοι από το ασπράδι
1 φλιτζ. ζάχαρη
1 κ.γλ. μπέικιν
3 φλιτζ. αμύγδαλα χοντροσπασμένα με τη φλούδα τους
1 φλιτζ. τριμμένη φρυγανιά
1 κ.γλ. κανέλα
½ κ.γλ. γαρίφαλο τριμμένο
1 σφηνάκι κονιάκ
χυμό και ξύσμα από ½ πορτοκάλι
Για το σιρόπι
3 φλιτζ. ζάχαρη
2½ φλιτζ. νερό
1 φλούδα πορτοκάλι
1 φλούδα λεμόνι
Εκτέλεση
Με το μίξερ χτυπάμε υπομονετικά, έως και 10', τη ζάχαρη με τους κρόκους, μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν.
Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκάλι, το κονιάκ, την κανέλα, το γαρίφαλο και τη φρυγανιά και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
Μόλις γίνει, συνεχίζοντας το χτύπημα, ενσωματώνουμε λίγα λίγα τα αμύγδαλα.
Με σπάτουλα και με απαλές κινήσεις ενσωματώνουμε στο μίγμα των κρόκων τη μαρέγκα, το μπέικιν και το ξύσμα, μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μίγμα.
Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί και στρώνουμε ένα ένα τα πέντε φύλλα, βουτυρώνοντας το καθένα ξεχωριστά.
Απλώνουμε το μίγμα του γλυκού ομοιόμορφα πάνω στα φύλλα.
Αφρατεύουμε με τα χέρια μας το κανταΐφι, το απλώνουμε στην επιφάνεια του γλυκού και το ραντίζουμε με μπόλικο λιωμένο βούτυρο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C και ψήνουμε για 50' περίπου, μέχρι να βγαίνει το μαχαίρι στεγνό.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και το χαράζουμε σε κομμάτια.
Για το σιρόπι, βράζουμε όλα μαζί τα υλικά για 8' από τη στιγμή που θα κοχλάσει το νερό.
Περιχύνουμε το κρύο γλυκό με το ζεστό σιρόπι και το αφήνουμε να το ρουφήξει.
Tip
Οι παραλλαγές αφορούν κυρίως τη βάση και το "σκέπασμα": με ζύμη σαν παντεσπάνι και φύλλο κρούστας αντίστοιχα ή και τα δύο με φύλλο κρούστας ή κανταΐφι. Επίσης, στα μυρωδικά, άλλοι βάζουν ξύσμα από λεμόνι ή πορτοκάλι, κονιάκ ή λικέρ, κανελογαρίφαλα, ανθόνερο κλπ.