Υλικά
150 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
5 κ.σ. λάδι
1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
1 κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
Για το σιρόπι:
1 φλιτζ. τσαγιού μέλι θυμαρίσιο
1 1/2 φλιτζ. νερό
ξύσμα από 1 λεμόνι
Για την επικάλυψη:
1 φλιτζ. τσαγιού κουκουνάρια καβουρδισμένα σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία
ζάχαρη άχνη
κανέλα
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε καλά το νερό προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε ώστε να διαλυθεί.
Δεν χρειάζεται να βράσει απλά να ζεσταθεί.
Προσθέτουμε και το ξύσμα λεμονιού, σβήνουμε το μάτι, όμως δεν αποσύρουμε, για να παραμείνει ζεστό το σιρόπι.
Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε πολύ καλά το λάδι σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνουμε λίγο-λίγο το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
Μόλις το σιμιγδάλι καβουρδιστεί, μετά από περίπου 4 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ζεστό σιρόπι.
Ανακατεύουμε καλά και ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.
Ανακατεύουμε συνεχώς με την ξύλινη κουτάλα μέχρι το σιμιγδάλι να απορροφήσει το σιρόπι και να ξεκολλάει από τον πάτο της κατσαρόλας.
Προσθέτουμε την κανέλα και το γαρίφαλο και ανακατεύουμε.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε κατά μέρος για 5- 6 λεπτά ή μέχρι να γίνει o χαλβάς χλιαρός, για να μπορέσουμε να τον "δουλέψουμε" με τα χέρια.
Απλώνουμε τα καβουρδισμένα κουκουνάρια σε ένα ρηχό πιάτο.
Με γάντια, παίρνουμε μικρές ποσότητες από το μίγμα του χαλβά και πλάθουμε μπαλάκια στο μέγεθος μικρού καρυδιού, τα οποία περνάμε πάνω στα κουκουνάρια, ώστε να καλυφθούν από όλες τις πλευρές.
Βάζουμε τα τρουφάκια σε πιατέλα και τα σερβίρουμε πασπαλίζοντάς τα με ζάχαρη άχνη και κανέλα.