Follow us

Πολίτικο Εκμέκ

Η συνταγή για πολίτικο εκμέκ.

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΚΜΕΚ

Υλικά

80 γρ. γιαούρτι


1/4 κ.γ. αλάτι

1/4 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη


1/4 κ.γ. μαχλέπι κοπανισμένο


1 αυγό


350 γρ. τυρί βουβαλίσιο

21 γρ. μαγιά νωπή


250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις


60 γρ. βούτυρο λιωμένο


60 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό με λίγο αλεύρι για να γίνει χυλός και την αφήνουμε σε θερμοκρασία 35 βαθμών για περίπου 30 λεπτά να φουσκώσει και να κάνει φουσκάλες.

Ρίχνουμε όλα τα υλικά της ζύμης μαζί με τη μαγιά στο μπολ του μίξερ και ζυμώνουμε με το γάντζο ζυμώματος μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και μαλακή.

Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα.

Σκεπάζουμε κι αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει περίπου μια ώρα σε ζεστό μέρος.

Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί 34 εκ. ή 2 μικρά και αφού έχουμε πρώτα ανοίξει τη ζύμη στο επιθυμητό μέγεθος δηλαδή να έχει πάχος 2 εκ. τη στρώνουμε ομοιόμορφα στο ταψάκι μας.

Την αφήνουμε να φουσκώσει περίπου μια ώρα σε μέρος ζεστό στους 35 βαθμούς.

Πρέπει να διπλασιαστεί ο όγκος της.

Στη συνέχεια ψήνουμε για 15 λεπτά στους 160 βαθμούς και μετά τα αναποδογυρίζουμε πάνω σε μια σχάρα του φούρνου και τα αφήνουμε για 30 λεπτά στους 120 βαθμούς με αέρα να στεγνώσει.

Την αφήνουμε να κρυώσει και στη συνέχεια την ξανά τοποθετούμε στο ταψί. Έπειτα βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά.

Όταν το σιρόπι είναι έτοιμο και ζεστό το ρίχνουμε κουταλιά- κουταλιά στο κρύο εκμέκ κάνοντας τρύπες με μια οδοντογλυφίδα σε απόσταση 2 εκ. τη μια απ την άλλη.

Σερβίρουμε με μια φέτα από βουβαλίσιο τυρί.

Επίσης...

Ρυζόγαλο µε µαστίχα Χίου

Πώς θα φτιάξεις ρυζόγαλο με μαστίχα Χίου.

Καρυδόκρεµα

Η συνταγή για καρυδόκρεμα.

Περισσότερα από

Γλυκά

Παραδοσιακή Καρυδόπιτα

Η συνταγή για παραδοσιακή καρυδόπιτα.

Γαλακτοµπουρεκάκια

Η συνταγή για γαλακτοµπουρεκάκια.

Μπουγατσίνα

Η συνταγή για μπουγατσίνα.

Χαλβάς Πορτοκαλένιος χωρίς Λάδι

Η συνταγή για πορτοκαλένιο χαλβά χωρίς λάδι.

Ρυζόγαλο µε Αποξηραµένα Φρούτα

Πώς θα φτιάξεις ρυζόγαλο με αποξηραµένα φρούτα.

Καρυδάτο

Η συνταγή για καρυδάτο.

Τούρτα Κανταΐφι με Κεράσια

Μια τούρτα κανταϊφένια και ανάλαφρη, με μια μικρή επίγευση από άρωμα τριαντάφυλλου, που γίνεται το ίδιο πανέμορφη και νόστιμη με φράουλες.

Η Καρπουζόπιτα της Μήλου

Ένα από τα πιο παράξενα και πρωτότυπα γλυκά της παράδοσης, που το φτιάχνουν οι νοικοκυρές της Μήλου

Καρυδόπιτα Νηστίσιµη

Η συνταγή για νηστίσιµη καρυδόπιτα.

Τριγωνάκια Νηστίσιµα

Η συνταγή για νηστίσιµα τριγωνάκια.