Υλικά
Για τη ζύμη
4 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.γλ. μπέικιν
1 φλιτζ. ζάχαρη
1 βανίλια
2 αβγά
Για τη γέμιση
5 κόκκινα μήλα καθαρισμένα
¾ φλιτζ. ζάχαρη
1 κ.γλ. κανέλα
1 σφηνάκι κονιάκ
χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά της ζύμης. Με τα δάχτυλά μας και με γρήγορες κινήσεις τα ενώνουμε σε ομοιογενές μίγμα, το οποίο θα βγει τριφτό, σαν τη ζύμη της τάρτας. Κάνουμε τη ζύμη μπαλίτσα, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
Τρίβουμε τα μήλα στον τρίφτη του κρεμμυδιού.
Τα ανακατεύουμε με τη ζάχαρη, την κανέλα, το κονιάκ, τον χυμό λεμονιού και το ξύσμα.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζουμε στα δύο: το ένα κομμάτι μεγαλύτερο, στα ⅔, και το δεύτερο πιο μικρό, στο ⅓.
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι 25x35 εκ.
Απλώνουμε με τα δάχτυλά μας ομοιόμορφα τη μεγαλύτερη ποσότητα ζύμης στον πάτο και στα τοιχώματα.
Μοιράζουμε τα μήλα πάνω στη ζύμη.
Με τον τρίφτη του κρεμμυδιού τρίβουμε την υπόλοιπη ζύμη μέχρι να καλυφθούν τα μήλα.
Ψήνουμε για 45'-50', μέχρι να ροδίσει ωραία η πίτα.