Follow us

Τα Ροξάκια

Με γέμιση καρύδι και σοκολάτα, τα ροξάκια είναι από τις πιο πρωτότυπες μπουκίτσες-σιροπιαστά της παράδοσης.

ΡΟΞΑΚΙΑ

Υλικά

Για τη ζύμη

750 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

2 φακελάκια ξηρή μαγιά

1 φλιτζ. (250 ml) γάλα χλιαρό

1 κ.γλ. ζάχαρη

2 αβγά

1 φλιτζ. ηλιέλαιο

1 βανίλια

Για τη γέμιση

1 φλιτζ. καρυδόψιχα εντελώς αλεσμένη

3 κ.σ. κακάο

2 κ.σ. ζάχαρη

1 κ.γλ. κανέλα

½ κ.γλ. γαρίφαλο τριμμένο

1 κ.σ. ηλιέλαιο

Για το σιρόπι

4 φλιτζ. ζάχαρη

4 φλιτζ. νερό

φλούδα και χυμό από ½ λεμόνι

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το γάλα.

Ανακατεύουμε και αφήνουμε για λίγο στην άκρη μέχρι να αρχίσει να αφρίζει η μαγιά.

Προσθέτουμε μετά τα αβγά, τη βανίλια και το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε με το σύρμα.

Ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να πάρουμε μια μαλακιά ζύμη.

Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει.

Σε ένα μπολάκι ανακατατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης, εκτός από το ηλιέλαιο.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 όμοιες μπάλες.

Παίρνουμε τη μία από αυτές, προσθέτουμε πάνω της το ηλιέλαιο και τη ζυμώνουμε με το μίγμα της γέμισης μέχρι να πάρουμε μια ομοιόμορφη ζύμη.

Χωρίζουμε τη νέα ζύμη σε 5 μέρη.

Με τον πλάστη ανοίγουμε μία μία τις υπόλοιπες μπάλες της ζύμης σε μακρόστενο φύλλο με πλάτος λίγο μεγαλύτερο από την παλάμη μας και μήκος περίπου 30 εκ.

Πλάθουμε σε 5 κορδόνια με μήκος όσο των άλλων φύλλων το κομμάτι της ζύμης με τη γέμιση.

Βάζουμε το κάθε κορδόνι πάνω στο κάθε ανοιγμένο φύλλο στην άκρη και τυλίγουμε σε ρολό. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και για τα 5 ρολά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος τις λαμαρίνες του φούρνου (θα γίνουν 2 ψησίματα).

Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το κάθε ρολό σε φετάκια 1 εκ. περίπου.

Πιέζουμε το κάθε φετάκι ελαφρά με το χέρι μας να στρώσει και τα αραδιάζουμε στα ταψιά με λίγη απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν. Ψήνουμε για 30'-35', μέχρι να ροδίσουν.

Όσο ψήνονται, ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα μαζί τα υλικά για 10' από τη στιγμή που θα κοχλάσει το νερό. Το αφήνουμε να κρυώσει.

Σιροπιάζουμε με κουτάλα τα ροξάκια, ζεστά, μόλις βγουν από τον φούρνο. Δέκα λεπτά μετά τα γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά, να τραβήξουν ομοιόμορφα το σιρόπι.

Τα μεταφέρουμε σε πιατέλα.

Επίσης...

Καρυδόκρεµα

Η συνταγή για καρυδόκρεμα.

Παραδοσιακή Καρυδόπιτα

Η συνταγή για παραδοσιακή καρυδόπιτα.

Περισσότερα από

Γλυκά

Γαλακτοµπουρεκάκια

Η συνταγή για γαλακτοµπουρεκάκια.

Μπουγατσίνα

Η συνταγή για μπουγατσίνα.

Χαλβάς Πορτοκαλένιος χωρίς Λάδι

Η συνταγή για πορτοκαλένιο χαλβά χωρίς λάδι.

Ρυζόγαλο µε Αποξηραµένα Φρούτα

Πώς θα φτιάξεις ρυζόγαλο με αποξηραµένα φρούτα.

Καρυδάτο

Η συνταγή για καρυδάτο.

Τούρτα Κανταΐφι με Κεράσια

Μια τούρτα κανταϊφένια και ανάλαφρη, με μια μικρή επίγευση από άρωμα τριαντάφυλλου, που γίνεται το ίδιο πανέμορφη και νόστιμη με φράουλες.

Η Καρπουζόπιτα της Μήλου

Ένα από τα πιο παράξενα και πρωτότυπα γλυκά της παράδοσης, που το φτιάχνουν οι νοικοκυρές της Μήλου

Καρυδόπιτα Νηστίσιµη

Η συνταγή για νηστίσιµη καρυδόπιτα.

Τριγωνάκια Νηστίσιµα

Η συνταγή για νηστίσιµα τριγωνάκια.

Κανταΐφι Παραδοσιακό µε Καρύδια

Πώς θα φτιάξεις κανταΐφι παραδοσιακό µε καρύδια.