Υλικά
Για το κέικ
3 αβγά
100 γρ. ζάχαρη
90 γρ. ηλιέλαιο
90 γρ. νερό
40 γρ. κακάο
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 βανίλια
1 κ.γλ. μπέικιν
βούτυρο & αλεύρι για το ταψάκι
Για το σιρόπι
400 ml νερό
400 γρ. ζάχαρη
30 γρ. κακάο
1 κ.σ. κονιάκ
1 κ.σ. στιγμιαίο καφέ
Για την επικάλυψη
300 γρ. γάλα
100 γρ. ζάχαρη
35 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια
150 γρ. έτοιμη πραλίνα φουντουκιού
Εκτέλεση
Για το σιρόπι, βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρολάκι, ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη να διαλυθούν και βράζουμε για 8' από τη στιγμή που θα κοχλάσει το νερό.
Το αφήνουμε να κρυώσει.
Για το κέικ, χτυπάμε σε λεκάνη με τον αβγοδάρτη το ηλιέλαιο, τα αβγά, τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να ομογενοποιηθούν και να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε το νερό, το κακάο, το αλεύρι και το μπέικιν και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις με σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθούν και να πάρουμε ένα λείο μίγμα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
Βουτυρώνουμε ένα μικρό τετράγωνο ταψάκι, το αλευρώνουμε, τινάζουμε το περιττό αλεύρι και μεταφέρουμε εδώ το μίγμα. Ψήνουμε για 30'.
Μόλις βγάλουμε ζεστό το κέικ, αφού το τρυπήσουμε με πιρούνι στην επιφάνεια, το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε την επικάλυψη: Ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη και μόλις ζεσταθούν καλά, χωρίς όμως να πάρουν βράση, κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το αλεύρι, την κουβερτούρα και την πραλίνα και με τον αβγοδάρτη ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε ένα λείο μίγμα.
Αφήνουμε την επικάλυψη να κρυώσει και μετά την απλώνουμε πάνω στη σοκολατόπιτα.