Υλικά
250 γρ. κουβερτούρα
200 γρ. βούτυρο αγελάδος
4 κρόκους αβγών
½ κ.σ. κακάο
3 κ.σ. κονιάκ
Για την κρέμα βανίλια
100 γρ. ζάχαρη
50 γρ. κορν φλάουρ
4 κρόκους αβγών
½ λίτρο γάλα
2 βανίλιες
Για το γαρνίρισμα
250 γρ. κρέμα γάλακτος (ή φυτική κρέμα)
3 κ.σ. ζάχαρη άχνη
1 βανίλια
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε την κρέμα βανίλια: Σε μπολάκι χτυπάμε με το σύρμα τη μισή ζάχαρη, τους κρόκους, το κορν φλάουρ και λίγο γάλα, να αναμιχθούν καλά.
Σε μέτρια φωτιά σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα με την υπόλοιπη ζάχαρη και τις βανίλιες.
Προσθέτουμε το μίγμα των κρόκων και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει, σκεπασμένη με μεμβράνη, για να μην πιάσει κρούστα.
Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα με το κακάο διαλυμένο μέσα στο κονιάκ.
Όταν λιώσει, κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο (κομμένο σε κυβάκια) και τους κρόκους και με γρήγορες κινήσεις ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να πάρουμε ένα λείο μίγμα.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, κρύα, από το ψυγείο, με τη βανίλια και τη ζάχαρη σε σαντιγί. Την κρατάμε στο ψυγείο.
Γεμίζουμε τα ποτήρια μας εναλλάξ με στρώσεις βανίλιας - σοκολάτας, στολίζουμε με τη σαντιγί (από κορνέ ή με ένα κουταλάκι) και σερβίρουμε ή διατηρούμε για μία με δύο μέρες τα ποτήρια στο ψυγείο.