X

Η Καρπουζόπιτα της Μήλου

Ένα από τα πιο παράξενα και πρωτότυπα γλυκά της παράδοσης, που το φτιάχνουν οι νοικοκυρές της Μήλου

Υλικά

1.200 γρ. ψίχα από καρπούζι

1 κ.σ. ελαιόλαδο

15 γεμάτες κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

1 κ.σ. κανέλα σκόνη

1 κ.σ. μέλι

1 κ.σ. μαύρες σταφίδες

200 γρ. κοπανισμένα καρύδια

5 κ.σ. ζάχαρη

100 γρ. σουσάμι για την κρούστα

κανέλα

λάδι για το ταψί

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Αφαιρούμε τα σπόρια από το καρπούζι, το κομματιάζουμε και το βάζουμε σε μια λεκάνη.

Είναι πολύ σημαντικό να πολτοποιήσουμε το καρπούζι με το χέρι μας μέσα στη λεκάνη, μέχρι να διαλυθεί εντελώς, σε κομματάκια του 1 εκ. περίπου.

Προσθέτουμε στη λεκάνη με το καρπούζι το αλεύρι, την κανέλα, το λάδι, το μέλι, τη ζάχαρη, τις σταφίδες και τα καρύδια και με αβγοδάρτη ανακατεύουμε πολύ καλά, μέχρι να πάρουμε έναν όχι πάρα πολύ πηχτό χυλό.

Λαδώνουμε ένα ταψί αρκετά μεγάλο και το πασπαλίζουμε με το μισό σουσάμι.

Στρώνουμε πάνω του τον χυλό. Προσοχή! Το ύψος του χυλού με τίποτα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1½ εκ. Η καρπουζένια είναι μια υπερβολικά λεπτή πίτα, σαν βάση πίτσας.

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο σουσάμι και ψήνουμε για 45'.

Με ένα μαχαίρι δοκιμάζουμε να ανασηκώσουμε την πίτα, για να δούμε αν ψήθηκε: η κάτω πλευρά πρέπει να βγει τραγανή όσο και η κρούστα.

Αφήνουμε την καρπουζένια να κρυώσει, τη χαράζουμε σε τετράγωνα και στη συνέχεια σε τριγωνικά κομμάτια και την πασπαλίζουμε με κανέλα.

Στη Μήλο πολλές φορές τη σερβίρουν με μια κουταλιά μέλι. Δοκιμάστε το, αν και θεωρώ ότι το έντονο άρωμα του μελιού σκοτώνει το διακριτικό άρωμα του καρπουζιού.

Επίσης...

Βάλε το νεκταρίνι στην κουζίνα σου!

Δείτε τρεις συνταγές με το αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο.

Το σταφύλι πρωταγωνιστεί σε αυτά τα τρία γλυκά

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός για κρέμα, κέικ και trifle με σταφύλι.

Περισσότερα από

Γλυκά

Έχεις βερίκοκα; Έχουμε προτάσεις για γλυκάκι!

Σε παγωτό, μους ή σε τάρτα με κρέμα γιαουρτιού και γλυκό κρασί θα απολαύσεις το αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο;

Γλυκά με τη δροσιά του ροδάκινου

Δοκίμασε τις τρεις συνταγές για καλοκαιρινά δροσιστικά γλυκά με πρωταγωνιστή το ροδάκινο.

Σούπερ γλυκά με ροδάκινο

Φτιάξτε κι εσείς αυτά τα δροσιστικά επιδόρπια με ένα από τα πιο αγαπημένα και ζουμερά φρούτα του καλοκαιριού.

Αυτό το καλοκαίρι φτιάχνουμε σορμπέ

Πανεύκολο, δροσερό και νόστιμο: αυτό είναι το σορμπέ και σου προτείνουμε τέσσερις τρόπους να το φτιάξεις σπίτι.

Το αντίδοτο στη ζέστη είναι μια... γρανίτα!

Φτιάξε τις πιο νόστιμες και φρουτένιες γρανίτες ακολουθώντας τις 4 συνταγές που θα βρεις εντός.

Πειραματίσου με καρπουζο-γλυκά!

Δες εντός τρεις συνταγές για υπέροχες γλυκές παρασκευές με καρπούζι.

Το βύσσινο πάει πολύ στο καλοκαίρι

Φτιάξτε κι εσείς τρία πανεύκολα δροσιστικά επιδόρπια με γλυκό ή μαρμελάδα βύσσινο.

Ιδιαίτερα γλυκά με πεπόνι

Δοκίμασε να απολαύσεις το αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο σε πρωτότυπους συνδυασμούς.

Υπέροχα γλυκά με κεράσι

Σορμπέ, μους σοκολάτας ή υγρό κέικ; Η επιλογή είναι δική σου.

Δροσιστικά γλυκά ψυγείου με φρούτα

Τρία πανεύκολα γλυκά με φρούτα που είναι ό,τι πρέπει για τη ζέστη.

Τα μύρτιλα δίνουν χρώμα και γεύση - κι αυτά τα γλυκά το αποδεικνύουν

Δείτε εντός δύο συνταγές για λαχταριστά κέικ και μία για πανακότα με πρωταγωνιστή το μύρτιλο.