Το Mint Julep είναι πολλά περισσότερα από ένα ακόμη αμερικάνικο cocktail. Προερχόμενο από το Νότο των ΗΠΑ, έχει αφήσει το στίγμα του στην bar culture της απέναντι πλευράς του Ατλαντικού και από πολλούς ειδικούς θεωρείται το πρώτο ποτό που ενσωμάτωσε τη μέντα στο αλκοόλ. Είναι επίσης το cocktail που έγινε λίγο πιο διάσημο από τις εμφανίσεις του στο τηλεοπτικό Mad Men, κάποια χρόνια πριν.
Υπάρχει ένα αμφιλεγόμενο background που σχετίζεται με την καταγωγή του. H συνταγή του καταγράφεται για πρώτη φορά στο The Bar-Tender's Guide or How to Mix Drinks του Jerry Thomas, το 1862, όπου αναφέρεται ότι φτιάχτηκε σε κάποιο μπαρ του αμερικανικού Νότου σχεδόν δύο δεκαετίες νωρίτερα, χωρίς ωστόσο να γίνονται γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.
Η λέξη julep πάντως προέρχεται από το περσικό julap, που μεταφράζεται ως ροδόνερο. Από την πρώτη στιγμή της παρουσίας του, το ποτό, σερβίρεται παραδοσιακά σε κύπελλα από ασήμι ή κασσίτερο. Μία από τις ιστορίες που εξηγούν τη δημοφιλία του, φέρει τον γερουσιαστή του Κεντάκι Henry Clay -πίσω στον 19ο αιώνα- να είναι μεγάλος θαυμαστής του ποτού, μεταφέροντας μάλιστα τη συνταγή στην Ουάσιγκτον, με τον τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Theodore Roosevelt να ενθουσιάζεται με αυτή.
Το Mint Julep αποτελεί το επίσημο ποτό του ετήσιου διαγωνισμού ιπποδρομιών Kentucky Derby, που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αθλητικά events των Ηνωμένων Πολιτειών και διεξάγεται από το 1875 στο Λούιβιλ.
Υλικά
3 μεζούρες bourbon
1 κ.γ. καστανή ζάχαρη (εναλλακτικά 1/2 μεζούρα σιρόπι ζάχαρης ή δύο κύβοι)
5-6 φύλλα μέντας
Εκτέλεση
Τοποθετείς τα φύλλα μέντας στο κάτω μέρος ενός παγωμένου μεταλλικού julep cup. Προσθέτεις τη ζάχαρη και συνθλίβεις με ένα γουδοχέρι.
Προσθέτεις στο ποτήρι θρυμματισμένο πάγο και ύστερα ρίχνεις το bourbon.
Ανακατεύεις έντονα με ένα bar spoon.
Βάζεις λίγο ακόμη πάγο και ανακινείς ξανά. Γαρνίρεις με ένα κλαδάκι μέντας πριν σερβίρεις.
Tips
- Αντί του μεταλλικού julep cup, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα παγωμένο highball ποτήρι.
- Αφού σπάσεις τον πάγο, φρόντισε να αποβάλλεις το νερό που θα προκύψει από τη διαδικασία.
- Το Mint Julep σερβίρεται πάντοτε με μία χαρτοπετσέτα, καθώς ο πάγος του ποτηριού λιώνει.
- Χρησιμοποίησε τα μικρότερα και πιο τρυφερά φύλλα μέντας.
- Μπορείς να χρησιμοποιήσεις καλαμάκι. Τοποθέτησέ το κοντά στο κλαδάκι μέντας, ώστε να παίρνεις και τα αρώματά της.