Μπορεί το Aperol Spritz να είναι το δημοφιλέστερο aperitif του πλανήτη αλλά κάποιο άλλο θεωρείται ο πατέρας όλων των ποτών της κατηγορίας. Παρότι το όνομά του παραπέμπει αλλού, πρόκειται για ένα 100% ιταλικό cocktail, που προέρχεται από τη μείξη τριών πολύ συγκεκριμένων συστατικών: του Campari, του κόκκινου βερμούτ και της σόδας. Το Americano, ο πρόγονος του Negroni, είναι ένα αειθαλές ποτό, που εδώ και αιώνες κάνει την εμφάνισή του στις μπάρες του πλανήτη, χωρίς να απογοητεύει ποτέ αυτόν που θα το επιλέξει.
Σχεδόν έναν αιώνα πριν από την εμφάνιση του Negroni και πιο συγκεκριμένα το 1860 στο Gaspare Campari's Bar του Μιλάνου (που ήταν παράλληλα και το flagship store του πασίγνωστου πια κόκκινου spirit), φτιάχτηκε για πρώτη φορά το Americano. Η αρχική του ονομασία ήταν Milano-Torino, καθώς εκτός από την τοποθεσία γέννησής του, θεωρήθηκε σκόπιμο να ενταχθεί στο όνομά του και το μέρος από το οποίο προερχόταν το έτερο συστατικό του.
Οι Αμερικανοί επισκέπτες της πόλης αλλά και της Ιταλίας γενικότερα το ζητούσαν όλο και περισσότερο, ειδικά κατά την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης, γι' αυτό και σύντομα αποφασίστηκε η προσθήκη του νέου ονόματος. Αυτή είναι και η δημοφιλέστερη εκδοχή για το πώς γεννήθηκε το διάσημο cocktail.
Υλικά
1 1/2 μεζούρα Campari
1 1/2 μεζούρα γλυκό βερμούτ
3 μεζούρες σόδα
Εκτέλεση
Ρίχνεις σε ένα ποτήρι old fashioned μερικά παγάκια και προσθέτεις το Campari και το βερμούτ.
Ανακατεύεις και στο τέλος προσθέτεις τη σόδα, αναδεύοντας.
Γαρνίρεις με μια φλούδα λεμονιού ή μία φέτα πορτοκαλιού.
Tip
Το Americano μπορεί να κάνει εξαιρετικό food pairing με καπνιστά ή παλαιωμένα τυριά καθώς και με ψητή πάπια.