Follow us

Πώς θα φτιάξεις το Daiquiri

Η συνταγή για το κλασικό cocktail με ρούμι.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΝΤΑΪΚΙΟΥΡΙ

Ο Ernest Hemingway σύχναζε στο μπαρ El Floridita, στην Αβάνα, και μεταξύ άλλων έπινε πολλά -μα πάρα πολλά- Daiquiris: Ο μύθος λέει ότι το προσωπικό του ρεκόρ σε μία ημέρα ήταν 17. Ένα άλλο κομμάτι του ίδιου μύθου αναφέρει ότι συνήθιζε να ελαχιστοποιεί την ποσότητα της ζάχαρης και να διπλασιάζει εκείνη του ρουμιού - έτσι δημιουργήθηκε το Papa Doble ή όπως είναι ευρέως γνωστό, το Hemingway Daiquiri. Ο δημοφιλής συγγραφέας ήταν μία πραγματική δεξαμενή αλκοόλ. Στο βιβλίο του "Τα νησιά της Καραϊβικής" (Islands In The Stream) κάνει ξεκάθαρη την αγάπη του για το εν λόγω cocktail: "Αυτό το παγωμένο Daiquiri, το τόσο καλά χτυπημένο στο σέικερ, μοιάζει με το κύμα που χτυπά στην πλώρη του πλοίου, την ώρα που αυτό πηγαίνει με 30 κόμβους". Πέρα από τις καλλιτεχνικές ανησυχίες του Papa, το Daiquiri είναι ένα ποτό με μοναδική ιστορία και δικαίως έχει κατακτήσει τη θέση του στον κόσμο των κλασικών.

O Hemingway μπορεί να έχει αποχαιρετήσει τον μάταιο τούτο κόσμο, ωστόσο το El Floridita εξακολουθεί μέχρι σήμερα να σερβίρει καλοφτιαγμένα Daiquiris, αποτελώντας παράλληλα ένα σημείο προσκυνήματος για κάθε αυθεντικό afficionado του ποτού στην πρωτεύουσα της Κούβας.

Οι απαρχές του Daiquiri βρίσκονται πίσω στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν ο Αμερικανός μηχανικός Jennings Cox ταξίδεψε στην Κούβα για την αποπεράτωση κάποιων έργων υποδομής. Εκεί, έβλεπε τους ντόπιους εργάτες να αναμιγνύουν το ρούμι με διάφορα υλικά (μεταξύ των οποίων και καφέ) και αποφάσισε να πειραματιστεί και ο ίδιος, ξεκινώντας από το πάντρεμα με εσπεριδοειδή. Η πρώτη του επιτυχημένη συνταγή αποτελούνταν από ρούμι, λεμόνι και ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο.

Το ποτό του Cox "βαφτίστηκε" από το όνομα ενός ορυχείου κοντά στο Σαντιάγο, όπου συνήθιζε να εργάζεται. Έκτοτε, το αρχικό τρίπτυχο ρούμι-λεμόνι-ζάχαρη έχει υποστεί πολλές διαφοροποιήσεις από bartenders σε κάθε γωνιά του πλανήτη -κάτι που συνηθίζεται για τις κλασικότερες των κλασικών συνταγές- και πλέον μπορείς να συναντήσεις αμέτρητες εκδοχές του Daiquiri. Η αυθεντική όμως είναι εκείνη που πάντοτε θα κάνει τη διαφορά.

Υλικά

2 μεζούρες λευκό ρούμι

1/2 κ.γ. ζάχαρη

1/2 μεζούρα χυμός lime

Εκτέλεση

Όλα τα υλικά μπαίνουν στο σέικερ μαζί με πάγο και ανακινούνται.

Σουρώνεις σε ποτήρι cocktail και γαρνίρεις με μία φλούδα lime.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.