Follow us

Φύλλο "ματσόβεργας" με ιστορία..

Αυτή τη φορά, αντί γιά μιά νέα γωνιά, σας παρουσιάζουμε μιά παλιά -πιό παλιά δεν γίνεται...
Εργαστήρια χειροποίητου φύλλου έχουν απομείνει ελάχιστα στην Αθήνα και ο "φυλλαδόρος" είναι επάγγελμα υπό εξαφάνιση.

Φύλλο "ματσόβεργας" με ιστορία..

Ο γηραιότερος είναι σίγουρα ο κύριος Αγγελος Μακρής και εξακολουθεί να δουλεύει -γιά πόσο ακόμα- στο "Τέλειον", το παλιό εργαστήρι του στη Νέα Ιωνία.
Από την Ξηρονομή της Θήβας ο ίδιος, βρέθηκε στην προσφυγική Νέα Ιωνία και έμαθε την τέχνη δίπλα σε μικρασιάτη τεχνίτη φυλλαδόρο, από το 1947! Το δικό του εργαστήρι το άνοιξε το 1960 και γνώρισε μεγάλες δόξες -υπήρχε εποχή που είχε 120 πελάτες χονδρικής...
Εξακολουθεί να εργάζεται και δείχνει ότι χαίρεται πραγματικά την επαφή με τους πελάτες, αν και έχει περιορίσει την προσωπική του εργασία σε λίγα πράγματα: φύλλο σφολιάτας, κρέπες και το αξεπέραστο λεπτότατο φύλλο της βέργας (ή ματσόβεργας), σαν χωριάτικο σπιτικό, γιά κάθε πίτα αλλά και γιά πιτάκια στο τηγάνι, γιατί είναι ανθεκτικό. Στο εργαστήρι θα βρείτε βέβαια, ό,τι θελήσετε, από πεϊνιρλί και πίτσα μέχρι κάθε είδους κατεψυγμένα πιτάκια, αλλά ολοδικά του είναι μόνο αυτά, τώρα πιά. Αλλά μιά επίσκεψη εκεί δεν θα γίνει μόνο γι' αυτό.
Ο κύριος Αγγελος είναι πρόσχαρος, πράος και μιλάει μ' ευχαρίστηση γιά τη δουλειά του, που έχει περάσει από τα "σαράντα κύματα", σε δύσκολες εποχές. Ενα είναι το παράπονό του: καθώς τα παιδιά του προτίμησαν να "γίνουν επιστήμονες", όπως λέει, δεν βρίσκει κανέναν ν' αφήσει το εργαστήρι του, που έχει και "όνομα". Ακόμα και στην Ελλάδα της κρίσης, κανείς νεότερος μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει ενδιαφέρον γιά ένα επάγγελμα παλιό, αλλά ανεξάρτητο και προσοδοφόρο...Και λυπάται να το κλείσει.
Οι περισσότεροι πελάτες -και μπαίνουν πολλοί- είναι και γνωστοί. Το εργαστήρι είναι μαζί κι ένας τόπος συνάντησης και κουβεντούλας, θυμίζοντας τις συνήθειες και τη χαλαρότητα μιάς άλλης εποχής. Οι μεγάλοι πάγκοι με τα σεντόνια, τ' αλεύρια, οι πλάστες, οι μηχανές της ζύμης είναι εκεί. Η κυρία Αθηνά επίσης, πλάι στον άνδρα της.
Κατεβαίνοντας τα σκαλιά, είναι σαν ν'αλλάζεις δεκαετία και να δραπετεύεις γιά λίγο από το σήμερα, σε μιά Ελλάδα που έφυγε ανεπιστρεπτί. Η Νέα Ιωνία διατηρεί ελάχιστες ακόμα "νησίδες" με παλιό χρώμα.
Φεύγω με το περίφημο φύλλο υπό μάλης, ελπίζοντας να ξαναβρώ το εργαστήρι ανοιχτό στην επόμενη επίσκεψη.

Χειροποίητο φύλλο "Το Τέλειον", Λ.Ηρακλείου 228, Ν.Ιωνία τηλ. 210 2791 849

Επίσης...

Φρέσκια απόλαυση της άνοιξης: Σαλάτα με σπαράγγια, φράουλες και φέτα

Αυτή η ανοιξιάτικη σαλάτα είναι γεμάτη γεύσεις και θρεπτικά συστατικά, ιδανική για τις ζεστές μέρες της άνοιξης.

Τα μαυρομάτικα φασόλια είναι τοπ -κι αυτές οι συνταγές θα σου το αποδείξουν

Δοκίμασέ τα με φρέσκα χόρτα, κρεμμυδάκι-μάραθο ή και με τόνο.

Περισσότερα από

Δροσιστικά ροφήματα για την άνοιξη

Η άνοιξη είναι η ιδανική εποχή για να ανανεώσουμε τη διατροφή μας με φρέσκα και υγιεινά ροφήματα.

Λαχταριστές συνταγές με φράουλες

Καθώς η άνοιξη γεμίζει τη φύση με χρώματα και αρώματα, η φράουλα κάνει την εντυπωσιακή της εμφάνιση και μας καλεί να τη γευτούμε σε κάθε πιθανή εκδοχή.

Φρέσκες ιδέες και ανοιξιάτικες συνταγές

Η ιδανική εποχή για να γεμίσουμε το τραπέζι μας με φρέσκα λαχανικά, ανοιξιάτικα φρούτα και πιάτα που αποπνέουν υγεία και φρεσκάδα.

Συνταγές για μετά το Πάσχα: Ελαφριές και νόστιμες επιλογές για αποτοξίνωση

Μετά το Πάσχα, χρειαζόμαστε πιο ελαφριά φαγητά για να νιώσουμε ξανά καλά.

Πώς να φτιάξεις την αυθεντική Dubai Chocolate στο σπίτι

Το viral γλυκό που όλοι έχουν δει, αλλά κανείς (;) δεν μπορεί να αντισταθεί.

Smash burger στο σπίτι: Νηστίσιμη και κλασική εκδοχή

Το smash burger, είτε σε νηστίσιμη είτε σε κλασική μορφή, αποδεικνύει ότι η γευστική απόλαυση μπορεί να προσαρμοστεί στις διατροφικές ανάγκες της κάθε περιόδου.

3 συνταγές για σούπερ καλαμαράκια

Δείτε εντός τρεις νόστιμες και εύκολες συνταγές.

Πώς να φτιάξετε το viral Chipotle Burrito στο σπίτι

Με ζουμερό κοτόπουλο, αρωματικό ρύζι, πικάντικα φασόλια και δροσερά συνοδευτικά, μπορείτε να απολαύσετε ένα λαχταριστό γεύμα που θα σας ταξιδέψει στο Μεξικό.

Tα φρέσκα κουκιά της άνοιξης

Με την εποχή τους να φτάνει στην κορύφωσή της, τα κουκιά μας προσφέρουν αμέτρητες δυνατότητες για δημιουργικές και γευστικές συνταγές.

Ο μπακαλιάρος των σεφ

Ο μπακαλιάρος, αγαπημένος πρωταγωνιστής της ελληνικής κουζίνας, αποκτά νέα διάσταση μέσα από ευφάνταστες συνταγές που παντρεύουν την παράδοση με τη δημιουργικότητα.