Follow us

Παπούλιας: ανανέωση και εξέλιξη

Ανάμεσα στα ονόματα-αξίες της Αθήνας της γεύσης συγκαταλέγεται ανέκαθεν ο Παναγιώτης Παπούλιας, ο κρεοπώλης που εμπιστεύονται καταξιωμένοι σεφ, πολύ καλά εστιατόρια αλλά και όσοι ψάχνουν την ποιότητα στο κρέας, από κάθε σημείο της πόλης.

Παπούλιας: ανανέωση και εξέλιξη

"Σαράντα χρόνια μετά", θα μπορούσε να ονομάζεται αυτή η αναφορά μας στο νέο μαγαζί όπου μεταφέρθηκε το κλασικό κρεοπωλείο με το μπλε πλακάκι-σήμα κατατεθέν, όχι μακρυά, δίπλα εκεί, επάνω στη συμπαθητική πλατεία Βαρνάβα του Παγκρατίου. Όλα στημένα στο πνεύμα της εποχής, χαρούμενος, άνετος χώρος, μεγάλες βιτρίνες όπου βλέπεις το κομμάτι που θα αγοράσεις (πάντα σωστά κομμένο), αλλά και έτοιμα παρασκευάσματα για να τα ψήσετε (από απλά μπιφτέκια μέχρι σεφταλιές, γαρδουμπάκια, ρολά γεμιστά -ό,τι ζητήσετε γενικά υπάρχει, φτιαγμένο με γνώση και σωστή πρώτη ύλη). Δεν μιλάμε, όμως, απλά για μια μεταφορά του κρεοπωλείου: η γκάμα των προϊόντων διευρύνθηκε τόσο, ώστε ένα μέρος του καταστήματος μπορεί άνετα να ονομαστεί "φωλιά ποιοτικών προϊόντων μικρών παραγωγών".
Ας αρχίσουμε, όμως, από το θέμα "κρέας". Ο Παναγιώτης Παπούλιας μόνιμα εκεί, καθαρή φυσιογνωμία παλιάς κοπής, που σε κοιτάει στα μάτια, από αυτές που φανερώνουν έναν χαρακτήρα με αρχές. Γνωρίζει χρόνια τους παραγωγούς του, τους επισκέπτεται, βλέπει τα ζώα και δεν κάνει υποχωρήσεις στην ποιότητα. Φέρνει κρέατα από πολλά μέρη της χώρας, με έμφαση στην Αρκαδία για αμνοερίφια, που είναι και η πατρίδα του. Θα βρείτε μοσχαράκι από την Καρδίτσα, μαύρο χοίρο από τη Φάρμα Φωτιάδη, βουβαλίσιο κρέας του Μπίλλη από την Κερκίνη, κοκόρια ελύθερης βοσκής από την Αρκαδία, χοιρινά από τη Σπάρτη κι ένα σωρό άλλα. Εδώ θα βρείτε όλα τα κομμάτια κρέατος που θα ζητήσετε, ακόμα και τα πιο σπάνια. Θα πρέπει να δοκιμάσετε τα δικά του φρέσκα λουκάνικα, είναι νοστιμότατα και με μετρημένο λίπος. Αν το ζητήσετε, θα σας δώσει ο ίδιος συμβουλές για το κομμάτι που πρέπει να πάρετε ή για το πώς θα το μαγειρέψετε.
Το κομμάτι "παντοπωλείο" διαθέτει επιλεγμένα προϊόντα μικρών παραγωγών, μερικά από τα οποία δύσκολα θα βρείτε αλλού, όπως, για παράδειγμα το εξαιρετικό ανθότυρο, τη φέτα και τη γραβιέρα από την Κυνουρία, την καπνιστή πλεξούδα του Φαρμάκη από τη Βέροια, το πρόβειο γιαούρτι της Θυρέας από το Άστρος, το φρέσκο "Γάλα του Μωριά" από το Άργος, τα εξαιρετικά ζυμαρικά και τους τραχανάδες από δικές τους πρώτες ύλες της οικοτεχνίας Μαλεβός από τον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας, τις χυλοπίτες κάθε είδους (και με τσουκνίδα) της Χρυσούλας από τα Τζουμέρκα. Στο κομμάτι των αλλαντικών βρήκαμε τα λουκάνικα του Στάθη από τη Μεγαλόπολη, και τα γνωστά λουκάνικα Σπάρτης Τσικάκη-Γιαννόπουλου, σύγκλινο παστό στο λάδι ή στο λίπος του, τα εκλεκτά αλλαντικά Ευρυτανίας Στρεμμένου, παστουρμά, παστράμι, καπνιστή μορταδέλα Sary από τη Δράμα -μεταξύ άλλων-. Τα παξιμάδια Τραχειάς και το αλεύρι Λήμνου βρίσκονται κι αυτά στα ράφια, που συμπληρώνονται συνέχεια με νέα προϊόντα.
Η Έφη Παπούλια είναι η περήφανη για τον πατέρα της και τη δουλειά του κόρη, που παράτησε τη δημοσιογραφία για να γίνει πολύτιμη βοηθός ολημερίς στο νέο κατάστημα. Επιμελήθηκε, μεταξύ άλλων, την επιλογή των κρασιών που θα βρείτε στη μικρή για την ώρα κάβα και εγγυάται γενικά μια άψογη και ευγενέστατη εξυπηρέτηση, ό,τι κι αν ζητήσετε. Γιατί ο Παπούλιας μπορεί να είναι ένα διάσημο όνομα στο χώρο του, όμως είναι πριν απ' όλα ένα μαγαζί γειτονιάς, με πελάτες που τον εμπιστεύονται δεκαετίες.

Παπούλιας, Πύρρωνος 2 Πλ.Βαρνάβα, τηλ. 210 7518000

Επίσης...

Παγωτό στο σπίτι

Θες να φτιάξεις παγωτό στο σπίτι χωρίς παγωτομηχανή και με μόνο 3 υλικά; Σου έχουμε τη συνταγή!

Οι κρύες σούπες του καλοκαιριού

Δείτε εντός πέντε προτάσεις για θρεπτικές σούπες γεμάτες φρεσκάδα.

Περισσότερα από

Τα σνακ της παραλίας

Δείτε εντός εύκολες συνταγές για παρασκευές που θα καλύψουν ιδανικά τη λιγούρα.

3 συνταγές για να ευχαριστηθείς το χταπόδι

Δες εντός τρεις προτάσεις για να φτιάξεις πεντανόστιμα πιάτα με χταπόδι.

Οι ατρόμητοι μάγειρες φτιάχνουν σπίτι... ταρτάρ!

Δείτε εντός τρεις συνταγές για να απολαύσετε ταρτάρ τόνου, τσιπούρας και σολωμού.

Η ντομάτα δεν είναι μόνο για χωριάτικη

Δες εντός τρεις συνταγές που θα σε πείσουν ότι η ντομάτα είναι υπέροχη και εκτός των καθιερωμένων.

Αλμυρές τηγανίτες για ζυμαρένιες απολαύσεις

Βάλε μπρος το τηγάνι και στο άψε-σβήσε θα έχεις το τέλειο σνακ.

Μαγειρεύουμε μπριάμ!

Το αγαπημένο πολύχρωμο φαγητό σε τρεις εκδοχές.

Έχεις βερίκοκα; Έχουμε προτάσεις για γλυκάκι!

Σε παγωτό, μους ή σε τάρτα με κρέμα γιαουρτιού και γλυκό κρασί θα απολαύσεις το αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο;

Απολαμβάνοντας τη σαρδέλα

Το τίμιο μικρό ψάρι θα γίνει ο καλύτερος καλοκαιρινός σου μεζές.

Ήξερες ότι οι μους γίνονται τέλειες και χωρίς σοκολάτα;

Η απόδειξη; Οι τρεις δροσερές κι ανάλαφρες συνταγές που θα βρεις εντός.

Φτιάξε burger στο σπίτι

Όλη η απόλαυση ανάμεσα σε δύο αφράτα ψωμάκια.