Follow us

Τα Καραμανλίδικα του Φάνη

"Παστιρμά-μπαρ"; Boqueria, έγινε η Ευριπίδου! Άφησα πίσω μου τη Βαρβάκειο και κατηφόρισα την Ευριπίδου.

Τα Καραμανλίδικα του Φάνη

Στο 52 της, εκεί που τούτος ο πολύχρωμος δρόμος συναντάει τη Σωκράτους, στη γωνία που άλλοτε βρισκόταν ένα κινέζικο εστιατόριο, που είχε πάρει τη θέση του Πέτρινου, που κι αυτό είχε διαδεχτεί ένα από τα χαρακτηριστικά παραδοσιακά μπακάλικα της Αγοράς-είδες πως γυρίζει ο τροχός; Εκεί, λοιπόν σε αυτή την ιστορική γωνία, άνοιξε στις 15 Μαΐου ένα ντελί-παστουρματζίδικο-μπακάλικο και μαγειρείο. «Μεζετζίδικο», θα με διορθώσει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης, Φάνης Θεοδωρόπουλος, θυμίζοντας μου πως «παστομαγειρεία» τα έλεγαν οι Βυζαντινοί. Στο δικό μου λεξιλόγιο, όμως, προτίμησα να το καταχωρίσω ως «Παστιρμά-μπαρ», αφού τα τραπεζάκια, που έχουν τοποθετήσει γύρω από το κεντρικό σημείο κοπής του αλλαντοπωλείου για να σερβίρουν τις καραμανλίδικες νοστιμιές της κουζίνας τους, δημιουργούν ατμόσφαιρα τάπας μπαρ, λες και βρίσκεσαι στη Μποκερία, της Βαρκελώνης. Για αυτά τα μερακλίδικα, όμως, καλύτερα να διαβάσετε εδώ:
Πες μου τι τύπος καταναλωτή είσαι, να σου πω πότε θα ψωνίσεις.
Αν είσαι εσωστρεφής και βρέθηκες εδώ για να ψωνίσεις, το μενού που επιμελήθηκε η μαγείρισσα και συγγραφέας Στέλλα Σπανού αυτόν τον σκοπό θα εξυπηρετήσει για σένα: Θα σου δώσει μια πρώτη ιδέα για να μπορέσεις να αξιοποιήσεις όλα αυτά τα καραμανλίδικα καλούδια, που αγόρασες μπαίνοντας στο μαγαζί. Σε βλέπω κάποιο μεσημέρι με τραχανώτο καβουρμά και αβγά με παρμάκ σουτζούκ. Για σένα έχω κι ένα μυστικό: Μην τον ψήνεις τον παστιρμά, ζέστανε τον απλά πάνω από τα αβγά κι έτσι απόλαυσε καλύτερα την πιο λαστιχωτή υφή του.
Αν είσαι εξωστρεφής μάλλον θα συμβαίνει το αντίθετο: Θα μπεις για ένα μεζέ, θα αρχίσεις να δοκιμάζεις και στο τέλος ίσως να σκεφτείς να πάρεις και για το σπίτι. Έτσι για ξεκάρφωμα, που λένε. Για σένα θα προτείνω ποικιλία αλλαντικών και τυριών. Άσε τα μαγειρέματα για αυτούς που το ‘χουν. Σέρβιρέ τα σε μια πιατέλα και απόλαυσε το μπερεκέτι σου, συνοδεύοντας τα με ούζα ή τσίπουρα. Δεν είναι πιο καλά;
Τι βρήκα, εδώ: και τι δεν βρήκα; Καταρχήν τα αλλαντικά Sary, του Παρασκευά Σαρήμπογια: Παστιρμά (παστουρμά) πρόβειο, καμήλας, από μπούτι κι από ράχη μόσχου, καβουρμά, μουχτερό, ζεϊμπέκ σαλάμ, σουτζούκι πολίτικο, καραμανλίδικο, τύπου Αδάνων, τύπου Καππαδοκίας, παρμάκ σουτζούκ, αλλά και τα πιο δυτικότροπα, όπως η καπνιστή Sardinella, το παστράμι, το προσούτο… Από δίπλα εξαιρετικά τυριά, που δύσκολα θα βρεις αλλού, όπως το φρέσκο νιώτικο και άλλα κυκλαδίτικα, τα ναουσαίικα του τυροκομείου Τρεμπελή, το πιπεράτο γιδοτύρι, το καπνιστό και τη γραβιέρα Νάουσας με τα τέσσερα πιπέρια, το ημίσκληρο ποντιακό σουλουγκούνι, μανούρι, ανθότυρο, μυζήθρα και τόσα άλλα που δεν κατέγραψα για χάρη συντομίας. Και πίσω, τριγύρω, όπου υπάρχουν ράφια και εταζέρες, οι σάλτσες πιπεριάς του Ναουμίδη, η κρέμα ροδιού του Αγιάνογλου, λιαστές ντομάτες, παξιμάδια από το διάσημο φούρνο της Τραχειάς, ζυμαρικά, οι θρακιώτικοι τραχανάδες και τα κουσκούς της Γαίας (Τρίγωνο Έβρου), αλλά και μέλια, σάλτσες, αλίπαστα σε βαζάκια (σαρδέλες, τόνος Αλοννήσου) κι ό,τι άλλο θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς «ελληνικό ντελί».

* H Στέλλα Σπανού έχει γράψει τρία μαγειρικά βιβλία: το Έρωτας γεύσεων, το Θρακιώτικες μυρωδιές και γεύσεις, το Καβάλας γεύσεις και πρόσφατα το Θρακιώτικη κουζίνα.

"Τα Καραμανλίδικη του Φάνη", Σωκράτους 1 & Ευριπίδου 52, Αθήνα, τηλ. 210 3254184.

Επίσης...

Ήξερες ότι οι μους γίνονται τέλειες και χωρίς σοκολάτα;

Η απόδειξη; Οι τρεις δροσερές κι ανάλαφρες συνταγές που θα βρεις εντός.

Φιτάξε burger στο σπίτι

Όλη η απόλαυση ανάμεσα σε δύο αφράτα ψωμάκια.

Περισσότερα από

3 προτάσεις για ωραίους ντάκους

Εσύ έχεις φάει ντάκο με μαστίχα Χίου και μους μελιτζάνας ή με βλίτα και τηγανητά αυγά;

Ριζότο με θαλασσινά για καλοκαιρινά τραπέζια

Δοκίμασε τη συνταγή που φέρνει τη θάλασσα στο πιάτο σου.

Καρπούζι με φέτα: Ταιριάζουν στ’ αλήθεια ή όχι;

Απόλαυσε το καλοκαιρινό φρούτο με απροσδόκητους συνδυασμούς που θα ανανεώσουν τη γεύση του και θα ξυπνήσουν τις αισθήσεις σου.

Είπε κανείς... cheesecake;

Φτιάξε κι εσύ τις τρεις εύκολες συνταγές για cheesecake που σου προτείνουμε και απόλαυσε το αγαπημένο γλυκό.

Γλυκά με τη δροσιά του ροδάκινου

Δοκίμασε τις τρεις συνταγές για καλοκαιρινά δροσιστικά γλυκά με πρωταγωνιστή το ροδάκινο.

Σούπερ γλυκά με ροδάκινο

Φτιάξτε κι εσείς αυτά τα δροσιστικά επιδόρπια με ένα από τα πιο αγαπημένα και ζουμερά φρούτα του καλοκαιριού.

Αυτό το καλοκαίρι φτιάχνουμε σορμπέ

Πανεύκολο, δροσερό και νόστιμο: αυτό είναι το σορμπέ και σου προτείνουμε τέσσερις τρόπους να το φτιάξεις σπίτι.

Το αντίδοτο στη ζέστη είναι μια... γρανίτα!

Φτιάξε τις πιο νόστιμες και φρουτένιες γρανίτες ακολουθώντας τις 4 συνταγές που θα βρεις εντός.

Εσύ το ξέρεις το semifreddo;

Ιταλική συνταγή, "μισοπαγωμένη", κάτι ανάμεσα σε παγωτό και πλούσια κρέμα: αυτό είναι το semifreddo κι εμείς σου δίνουμε προτάσεις για να το φτιάξεις εύκολα στο σπίτι.

Το καλύτερο παγωτό είναι το δικό σου!

Δες ιδέες για λαχταριστά παγωτά χωρίς παγωτομηχανή.