Follow us

Επιστροφή στις Ρίζες...

Στο τραπέζι γευσιγνωσίας του athinoramaumami.gr προσγειώνονται νέα προϊόντα με μεγάλη συχνότητα, τα περισσότερα αρκετά αξιόλογα. Λίγα, όμως, μας κάνουν να κοιταχτούμε με επιφωνήματα ικανοποίησης την ώρα της δοκιμής.

Επιστροφή στις Ρίζες...

Και σ΄αυτή την κατηγορία ήταν ό,τι δοκιμάσαμε από την ολοκαίνουργια οικοτεχνία ελληνικών delicatessen "Ρίζες", που εδρεύει στον Κρόκο Κοζάνης. Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου τυχαίο που ήδη βραβεύτηκαν τρία προϊόντα τους στα απαιτητικά Great Taste Awards 2014 και απέκτησαν το πολυπόθητο σηματάκι, που αναζητούν εκατομμύρια καταναλωτές ανά τον κόσμο, ως εγγύηση γεύσης και ποιότητας.
Το άλειμμα "Μελιτζανοπιπεριά" έχει κρεμώδη υφή, καλή αίσθηση μελιτζάνας, ξιδάτες νότες, πλούσια γεύση. Η παραδοσιακή συνταγή από τις Πρέσπες γίνεται εξαιρετικό άλειμμα σε ψωμάκια, αλλά και συνοδευτικό π.χ. μιας μπριζόλας. Βραβεύτηκε με ένα αστέρι στα G.T. Awards 2014.
Η "Πάπρικα πιπεριάς Φλωρίνης καυτερή" μας άρεσε πολύ γιατί συνδυάζει μια βαθιά γλύκα με όση πρέπει καυστικότητα από την προσθήκη καυτερής πιπεριάς και το αποτέλεσμα είναι πλούσιο και εξαιρετικά νόστιμο. Οι καπνισμένες πιπεριές που έχουν σιγοβράσει με φρέσκια ντομάτα, ελαιόλαδο και ξίδι κάνουν ένα πολύ καλό έδεσμα, που θα το σερβίρετε ως ντιπ, συνοδευτικό ψητών και άλειμμα. Βραβεύτηκε με ένα αστέρι στα G.T. Awards 2014.
Το έδεσμα "Μελιτζάνες σε κόκκινη σάλτσα" με κυβάκια μελιτζάνας μέσα σε σάλτσα, βγάζει πολύ καλή αίσθηση μελιτζάνας, διακριτική γλυκύτητα και ελαφρά πικάντικες, αρωματικές νότες. Διακρίνεται από γευστικό πλούτο και πολύ καλή επίγευση. Η μελιτζάνα σιγοβράζει με κρεμμύδια, ντομάτα, σκόρδο, πετιμέζι και ξίδι, με την προσθήκη κανέλας και δεντρολίβανου, για να βγάλει μια γλυκύτατη, συμπυκνωμένη γεύση. Το βρήκαμε εξαιρετικό.
Στο "Πατέ πιπεριάς Φλωρίνης" η συμπυκνωμένη γεύση της καπνιστής πιπεριάς είναι γλυκιά και ελαφρώς πικάντικη, βγάζοντας την ανεπανάληπτη νοστιμιά του τοπικού κηπευτικού σε όλη του την έκταση. Βραβεύτηκε με δυο αστέρια στα G.T. Awards 2014.
Από τη σειρά των αλειμμάτων φρούτων, ξεχωρίσαμε το "Άλειμμα δαμάσκηνου", με έντονη γεύση του φρέσκου φρούτου και γλυκόξινες νότες. Το φτιάχνουν χωρίς ζάχαρη, με πολτοποιημένα δαμάσκηνα που βράζουν σε συμπυκνωμένο χυμό σταφυλιού και λεμόνι. (Δείτε όλα τα προϊόντα στο www.rizes.com.gr)
Οι "Ρίζες" είναι ένα τόλμημα που ξεκίνησε από την κρίση, αποδεικνύοντας ότι όποιος θέλει, προσπαθεί και έχει όραμα, πετυχαίνει και σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Ο Μανόλης Βασιλειάδης και η Ζωή Ναλμπάντη άφησαν τη ζωή τους στην Αθήνα για να επιστρέψουν στις ρίζες τους (κατάγονται από τη Μακεδονία), να εγκατασταθούν στον Κρόκο Κοζάνης, με σκοπό να εκμεταλλευτούν τα εξαιρετικά αγροτικά προϊόντα της περιοχής για να δημιουργήσουν γεύσεις αυθεντικές, 100% αγνές και νόστιμες. Γι' αυτούς μέτρησε το γεγονός ότι γνώριζαν και τις τοπικές συνταγές (κυρίως από Φλώρινα και Πρέσπες) στις οποίες προσθέτουν κατά περίπτωση προσωπικές πινελιές, ενώ τα προϊόντα μπορούσαν να βρίσκονται από το χωράφι στο εργαστήρι τους σε λιγότερο από μια ώρα. Προμηθεύονται, λοιπόν, τα προϊόντα τους μόνο από τοπικούς παραγωγούς και αυστηρά στην εποχή τους, τότε που βγάζουν το maximum της γεύσης τους. Δίνουν μεγάλη σημασία στη διαδικασία παρασκευής των εδεσμάτων, εστιάζοντας στη συμπύκνωση που δίνει πλούσια γεύση. Το ψήσιμο του προϊόντος-βεντέτας, της πιπεριάς Φλωρίνης στα κάρβουνα, το χειροποίητο καθάρισμα, η διαχείριση στο μαγείρεμα είναι καθοριστικό της γεύσης πολλών εδεσμάτων τους.
Τα προϊόντα "Ρίζες greek delicatessen" βρίσκουμε στην Αθήνα στα καταστήματα "Αφοι Βασιλόπουλοι delicatessen", Παπαρρηγοπούλου 3 Πλ. Κλαυθμώνος (210 3243573), To Δίκταμο, παντοπωλείο, Καραολή και Δημητρίου 63 Ν.Ελβετία (210 7658530), Delitopia Αθ. Διάκου 36 Ν. Ερυθραία (6944242194) και στη Θεσσαλονίκη στο "Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης" Κομνηνών 12 (2310 244684)

Ρίζες, Αρχιμ. Ιωακείμ Λιούλια 82 Κρόκος Κοζάνης τηλ. 24610 63009 www.rizes.com.gr

Επίσης...

Το απόλυτο τηγανητό κοτόπουλο

Τραγανό εξωτερικά, ζουμερό εσωτερικά. Δείτε πώς θα το πετύχετε.

Μάτσα: Το πράσινο ελιξίριο υγείας

Το εκλεκτό πράσινο τσάι της Ιαπωνίας έχει κατακτήσει τον κόσμο τόσο για την ξεχωριστή του γεύση όσο και για τα εντυπωσιακά οφέλη του στην υγεία.

Περισσότερα από

Οι σπόροι chia υπόσχονται να κάνουν αφράτο το γλυκό σου

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός για μπράουνις, μους και μάφιν με τους "μαγικούς" (και θρεπτικούς) σπόρους.

Ψάχνεις εύκολο και δροσιστικό γλυκό; Φτιάξε πανακότα!

Το γνωστό ιταλικό κρεμώδες γλύκισμα είναι ό,τι πρέπει για ένα ανάλαφρο επιδόρπιο κι εμείς σου δίνουμε τρεις ιδέες για να το φτιάξεις.

Ποιος δεν αγαπάει την τυρόπιτα;

Η πιο εύκολη κι αγαπημένη πίτα σε τρεις παραλλαγές (μία από αυτές είναι σούπερ απλή και γίνεται στο τηγάνι!).

Τα τσιζκέικ πάνε πολύ στην άνοιξη

Δροσερά και ωραία, αυτά είναι τα τσιζκέικ που σας προτείνουμε να απολαύσετε.

Παραδοσιακές συνταγές για την Πρωτομαγιά: Γεύσεις που συνοδεύουν τη γιορτή της φύσης

Ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε στην Ελλάδα, το φαγητό της Πρωτομαγιάς συνδέεται με τη φύση, την αναγέννηση και τη χαρά της ζωής.

Είπε κανείς tacos;

Κανένα Taco Bell· τα καλύτερα tacos φτιάχνονται στην κουζίνα σου αρκεί να ακολουθήσεις τις συνταγές μας.

Σου δίνουμε ιδέες για να πλάσεις κι εσύ κουλουράκια!

Τα θυμηθήκαμε ξανά το Πάσχα στην εορταστική τους βερσιόν όμως δεν είναι ακόμη η ώρα να φύγουν από το προσκήνιο κι αυτές οι συνταγές θα σου το αποδείξουν.

Πρωτεϊνικά πρωινά για ενέργεια και δύναμη από την αρχή της ημέρας

Οι παρακάτω συνταγές συνδυάζουν υγιεινές τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, που θα σε κρατήσουν χορτάτο και γεμάτο δύναμη μέχρι το επόμενο γεύμα.

Φρέσκια απόλαυση της άνοιξης: Σαλάτα με σπαράγγια, φράουλες και φέτα

Αυτή η ανοιξιάτικη σαλάτα είναι γεμάτη γεύσεις και θρεπτικά συστατικά, ιδανική για τις ζεστές μέρες της άνοιξης.

Τα μαυρομάτικα φασόλια είναι τοπ -κι αυτές οι συνταγές θα σου το αποδείξουν

Δοκίμασέ τα με φρέσκα χόρτα, κρεμμυδάκι-μάραθο ή και με τόνο.