Follow us

Το μπακάλικο που έγινε bacal-eco

Έχουν περάσει πάνω από 60 χρόνια από τότε που ο Θεοδόσιος Λαμπρόπουλος άνοιξε το παντοπωλείο «Η Αγάπη», στον Προυσό Ευρυτανίας. Αυτή ακριβώς την αγάπη για τα ποιοτικά προϊόντα κατάφερε να μεταδώσει στην οικογένεια ολόκληρη κι έτσι, σήμερα, οι γιοί του Παναγιώτης και Νικόλαος έκαναν την αγάπη τους επάγγελμα. Στο bacal –eco, μπορεί κανείς να βρει όσπρια, μπαχαρικά, αρωματικά φυτά, μέλι, τσίπουρο, ελαιόλαδο, σαλιγκάρια και πολλά άλλα προϊόντα, βιολογικά αλλά και συμβατικά.

Το μπακάλικο που έγινε bacal-eco

«Ξεκίνησε τελείως ερασιτεχνικά. Ασχολιόμαστε με τη γη και καλύπταμε τις δικές μας ανάγκες σε ποιοτικά τρόφιμα. Γρήγορα καταλάβαμε, ότι θα μπορούσε από αυτό να προκύψει μία επαγγελματική δραστηριότητα. Αυτό έγινε και με την πολύτιμη συνεργασία της φίλης και συνεργάτιδας, Ελένης Λυμπεροπούλου», θα μας πει ο Παναγιώτης, στη συνάντησή μας στο χώρο του bacal – eco στην Πετρούπολη, που αποτελεί το ορμητήριο για τις on-line πωλήσεις και όχι μόνο. Η επιλογή του ονόματος, αποτελεί τη σύνδεση του παρόντος με το παρελθόν: «Με αφετηρία το μπακάλικο του παππού στον Προυσό, παίρνουμε το "bacal", και τοποθετούμαστε στην αγορά του σήμερα επιλέγοντας τα προϊόντα με τρόπο τέτοιο, που να αναδεικνύεται η οικολογική οπτική που οφείλουμε να έχουμε όλοι μας σήμερα, -"eco.»

Τα προϊόντα

Το μπακάλικο που έγινε bacal-eco

Οι προθήκες του καταστήματος φιλοξενούν τόσο τα προϊόντα που παράγουν οι ίδιοι στις εγκαταστάσεις τους σε διάφορα μέρη της χώρας, όσο και εκείνα που αγοράζουν από επιλεγμένους παραγωγούς. Μέσα στα ξύλινα κασόνια, με την επιγραφή «μπακάλικο», θα βρείτε συσκευασμένα ρεβίθια, φακές, μαύρους γίγαντες και άλλες ποικιλίες φασολιών από τις Πρέσπες.
Τα προϊόντα σαλιγκαριών -και ιδιαίτερα το φιλέτο σαλιγκαριού- σε βαζάκι «τραβάει» το ενδιαφέρον και γίνεται ανάρπαστο τόσο από το κατάστημα όσο και στην ηλεκτρονική αγορά. Το μέλι, που θα βρείτε στο bacal-eco, προέρχεται από ιδιόκτητα μελίσσια, τα οποία είναι εγκατεστημένα στον Παρνασσό.
Σε μεγάλα ανοξείδωτα δοχεία, αποθηκεύεται το τσίπουρο το οποίο παρασκευάζεται με την ειδική άδεια του παραδοσιακού αμβυκούχου, και μάλιστα σε τρεις εκδοχές. Κλασικό, με άρωμα εσπεριδοειδών και παλαιωμένο.

Το κτήμα

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πριν από 10 περίπου χρόνια, προχώρησαν στην αγορά ενός κτήματος έκτασης 30 στρεμμάτων, στο Μώλο Φθιώτιδος. Το κτήμα διέθετε αρκετά ελαιόδεντρα, ενώ με την κατάλληλη καλλιέργεια κατάφεραν να πιστοποιήσουν το προϊόν και σήμερα να παράγουν βιολογικής καλλιέργειας ελαιόλαδο. «Οι σπουδές μου στη γεωπονία, με βοήθησαν αρκετά ώστε να καταφέρω να διαχειριστώ την κατάσταση του κτήματος και να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες με στόχο την ποιοτική αναβάθμισή του.» Ωστόσο, στην ίδια έκταση ξεκίνησαν τη συστηματική καλλιέργεια ρεβιθιών, αλλά και φακής. Στην αρχή σε μικρές ποσότητες, αλλά πολύ γρήγορα αυτό επεκτάθηκε. Μάλιστα, σήμερα έχουν ενοικιάσει άλλα πενήντα στρέμματα, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στη ζήτηση των προϊόντων τους.

Τα σαλιγκάρια

Ένα ιδιαίτερο προϊόν που θα βρείτε στο bacal-eco είναι το σαλιγκάρι. Υπάρχει λόγος γι' αυτό: είναι δικής τους εκτροφής. «Το σαλιγκάρι είναι πολύ δύσκολο. Απαιτεί μεγάλη προσοχή στην εκτροφή του και πρέπει να έχεις πάθος για αυτό», θα μας πει ο Παναγιώτης. Λίγα χρόνια πριν, ξεκίνησε να παρακολουθεί σεμινάρια για την εκτροφή σαλιγκαριών και στη συνέχεια, μαζί με τον Γιώργο Μπουντή, έστησαν μία μονάδα εκτροφής στον Παλαμά Δομοκού. «Ο Γιώργος, χρόνια καταστηματάρχης, ήθελε να επιστρέψει στον πρωτογενή τομέα και έκανε αυτό το βήμα μέσα από το σαλιγκάρι, με το οποίο έχει και το απαιτούμενο πάθος». Η μονάδα εκτροφής σαλιγκαριών στον Παλαμά, κατασκευάστηκε με την επίβλεψη βιολόγου, είναι κλειστού τύπου και ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Δοκιμάσαμε…

Στο τραπέζι του αθηνοραμαumami.gr πήραμε μια γεύση από bacal-eco...
Σαλιγγάρια φιλέτο: καθαρισμένα στο βαζάκι, τροφαντά, διατηρούν τρυφερή σάρκα. Καλή αίσθηση λαδιού, μετρημένο ξίδι που δεν σκεπάζει τη γεύση του σαλιγκαριού και ταιριαστό άρωμα δεντρολίβανου. Ένας καλός ουζομεζές.

Μέλι ελάτης, Π. Λαμπρόπουλου: ένα μέλι ελάτης, διάφανο με μέτριο μελί χρώμα. Στη μύτη, κυρίως ανθώδεις νότες, με ελαφρές ρητινικές νύξεις. Μετρημένη γλυκύτητα και ήπια, ευχάριστη, σχετικά ουδέτερη γεύση.

Τσίπουρο: ήπια αρώματα, χωρίς φυτικές νότες τσάμπουρων, που παραπέμπουν περισσότερο σε γκράπα. Στόμα γεμάτο, με ένταση.

Τσίπουρο παλαιωμένο: πλούσια αρώματα ξύλου και βανίλιας σε φόντο σοκολάτας. Στόμα παχύ, με νύξεις αποξηραμένων φρούτων. Επίγευση καλή, με διάρκεια.

Το bacal-eco λειτουργεί κυρίως σαν e-shop, αλλά μπορείτε να επισκεφτείτε και το "ορμητήριό" του, στην Πετρούπολη. Σημασία έχει πως ό,τι θα βρείτε εκεί, βιολογικό ή συμβατικό, είναι προσεκτικά επιλεγμένο.

Bacal-eco Νικηταρά 48, Πετρούπολη, 210 5021037, www.bacal-eco.gr

Επίσης...

Σπιτικά tacos: Η Αμερικάνικη γεύση στο σπίτι σου

Τα tacos είναι από τα πιο νόστιμα και εύκολα φαγητά που μπορείς να ετοιμάσεις στο σπίτι, με λίγα υλικά και πολύ γεύση.

Ψήνεσαι για εύκολα γλυκά με κανέλα;

Δες εντός τις τρεις προτάσεις μας: ρολάκια, κουλουράκια και κέικ.

Περισσότερα από

3 λαχταριστές τυρένιες συνταγές

Η απόλαυση είναι εγγυημένη όταν μπλέκονται στη συνταγή λαχταριστά λιωμένα τυριά.

Φτιάχνουμε cinnamon rolls με γλάσο βανίλιας

Τα cinnamon rolls είναι η τέλεια συντροφιά για το πρωινό ή το απογευματινό τσάι, γεμάτα ζεστή κανέλα και αρωματικό γλάσο.

3 ωραίες συνταγές με μελιτζάνες

Θρεπτική και γλυκιά, η μελιτζάνα απογειώνει τις προτάσεις που θα βρείτε εντός.

Γλυκά με δαμάσκηνα ίσον νόστιμη επιτυχία

Δοκίμασε το υπέροχο φρούτο σε τρεις συνταγές που θα βρεις εντός.

Δροσερή σαλάτα με καρπούζι και φέτα

Η πιο καλοκαιρινή σαλάτα: γλυκό καρπούζι, αλμυρή φέτα και αρωματικός δυόσμος σε έναν απολαυστικό συνδυασμό.

Σοκολατένιες μπουκιές με φυστικοβούτυρο: Το υγιεινό γλυκό χωρίς ψήσιμο

Ένα γρήγορο και υγιεινό γλυκάκι που θα σε χορτάσει με γεύση και ενέργεια.

Φτιάξε σπιτικές μπάρες ενέργειας σε 10 λεπτά

Οι σπιτικές μπάρες δημητριακών είναι ιδανικές για να τις έχεις πάντα μαζί σου, και φτιάχνονται εύκολα με υλικά που έχεις ήδη στην κουζίνα σου.

Απολαμβάνοντας χουρμάδες

Δοκιμάστε τρία πεντανόστιμα γλυκά που απογειώνονται από τον καρπό της φοινικιάς.

Βάλε το νεκταρίνι στην κουζίνα σου!

Δείτε τρεις συνταγές με το αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο.

Ένα τραπέζι γεμάτο Κυκλάδες

Με τη βοήθεια σπουδαίων σεφ των Κυκλάδων, ψαρέψαμε συνταγές από οκτώ νησιά, άλλες καθαρά παραδοσιακές, άλλες διαμορφωμένες με σύγχρονη ματιά. Όλες, όμως, καθρεφτίζουν με τον τρόπο τους την κυκλαδίτικη γαστρονομία.