Follow us

Ροδίτικη λαδόπιτα για γρήγορες νοστιμιές

Δοκιμάσαμε τη “ροδίτικη λαδόπιτα” σε διάφορες εκδοχές, αλμυρές και γλυκές και μπορούμε να φανταστούμε ακόμη περισσότερες…

Ροδίτικη λαδόπιτα για γρήγορες νοστιμιές

Σ' ένα δείπνο αφιερωμένο στα υλικά του Νοτίου Αιγαίου, (που τρέχει αυτή την εβδομάδα στο εστιατόριο Balcony, βλ agenda), γευθήκαμε μια “αετόπιτα γεμιστή με μπακαλιάρο” και αγαπήσαμε την υφή και τη γεύση του "φύλλου". Που δεν ήταν ακριβώς φύλλο, αλλά μια λεπτή ζυμαρένια πίτα, γνωστή στη Ρόδο σαν "λαδόπιτα". Μου άρεσε πολύ για τη λεπτή υφή και τη νόστιμη γεύση που της δίνει το λάδι.

Ροδίτικη λαδόπιτα για γρήγορες νοστιμιές

Όταν γνώρισα και τον Δημήτρη Ατσαλάκη, τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από το προϊόν αυτό -κατοχυρωμένο με αποκλειστική πατέντα- έμαθα ότι η πιο διαδεδομένη χρήση του στη Ρόδο είναι ως… πίτα για σουβλάκι. Πραγματικά εντυπωσιάστηκα, γιατί αυτή η πίτα είναι πολύ λεπτή και θα μπορούσε κανείς να την παρομοιάσει ίσως με την αραβική, σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θυμίζει τις γνωστές. Το σουβλάκι στη Ρόδο με λαδόπιτα είναι, λοιπόν, πολύ δημοφιλές, ακριβώς για την ιδιαιτερότητά της, ότι κάθε φύλλο είναι χειροποίητο, λεπτό και τραγανό λόγω του λαδιού.

Η πίτα αυτή είναι “αέρινη”, σχετικά ουδέτερη γευστικά και δεν θέλει ψήσιμο, παρά μόνο λίγο ζέσταμα. Είναι κατάλληλη και για πολλές ακόμη χρήσεις, γλυκές και αλμυρές. Μπορείς να τις χρησιμοποίσεις για σάντουιτς, να κάνεις εύκολες τυρόπιτες και χορτόπιτες -και γρήγορα σνακ με όποια άλλη γέμιση φανταστείς- μέχρι να τις δεις σαν κρέπες και να τις γεμίσεις με μαρμελάδα, με πραλίνα φουντουκιού και ό,τι άλλο θέλεις. Το μόνο που απαιτούν είναι λίγο ζέσταμα σε αντικολλητικό σκεύος, πλάκα ή κρεπιέρα, χωρίς καθόλου λάδι. Είναι νωπές, με εμφανή την παρουσία του λαδιού. Συντηρούνται στο ψυγείο ή την κατάψυξή μας –ανάλογα με το χρόνο που θα τις καταναλώσουμε- και σε λίγα λεπτά είναι έτοιμες προς χρήση.

Στην Αθήνα, τη «Ροδίτικη Λαδόπιτα» βρίσκουμε μεταξύ άλλων στα “Μπαλάσκας delicatessen” (Γλυφάδα, Βούλα, Βάρκιζα, Π. Φάληρο), στο «Μαντρί» (Γράμμου 41, Βριλήσσια, τηλ. 210 8030484), στο «Ελιά και Μέλι» (Σοφ. Βενιζέλου 69, Ηλιούπολη), στο «Γαία μικρή αγορά» (Πλαστήρα 129, Ν. Σμύρνη), στο «Gusto di Grecia» (Πινδάρου 16-20, Κολωνάκι, τηλ. 210 3626809).

Περισσότερα σημεία πώλησης και πληροφορίες για την εταιρεία παραγωγής στην ιστοσελίδα τους www.roditikiladopitta.gr

«Ροδίτικη Λαδόπιτα», Ατσαλάκης Δημήτριος και ΣΙΑ ΟΕ, εμπορικό κέντρο Κρανίδη, Φαληράκι, Ρόδος, τηλ. 22410 86106, e-mail: [email protected]

Επίσης...

Τάρτα-quiche με Πουρέ Πατάτας με Μανιτάρια και γεύση Τρούφας ΓΙΩΤΗΣ, μανιτάρια και γραβιέρα

Ο καιρός ανοίγει, τα σπίτια μας και η διάθεσή μας το ίδιο, η καθημερινότητά μας διψά για ανανέωση. Οι γευστικές απολαύσεις παίζουν κι εδώ έναν πολύ σημαντικό ρόλο!

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Με έμφαση στην ξεχωριστή γεύση και παρουσία, το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής, συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.

Περισσότερα από

Ανοιξιάτικες πίτες

Οι πίτες είναι κορυφαίο ελληνικό γαστρονομικό brand, έρωτας διαχρονικός και, πιο πεζά, ο πιο ωραίος τρόπος για να ταΐσεις πολύ κόσμο και να περισσέψει για κολατσιό, για το γραφείο, το σχολείο και τα συναφή.

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;