Έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2018, αναφέρει ότι σε φάρμες της Ακτής Ελεφαντοστού και της Γκάνας, απασχολούνταν περισσότερα από 2 εκατ. παιδιά σε συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς. Όμως, όταν ο δημοσιογράφος Teun van de Keuken μήνυε τον εαυτό του, διότι εν γνώσει του αγόρασε και κατανάλωσε ένα «παράνομα κατασκευασμένο προϊόν» και συγκεκριμένα μια σοκολάτα, σίγουρα δεν γνώριζε ότι αυτό θα ήταν αρχή για τα «Tony’s Chocolonely», που θα αναδεικνυόταν ως μία από τις πιο καινοτόμες επιχειρήσεις με στόχο την παύσης της οικονομικής εκμετάλλευσης στην αγορά του κακάο.
Η άνιση μορφή της αλυσίδας παραγωγής των σπόρων κακάου είναι μια από τις γενεσιουργούς αιτίες του φαύλου κύκλου που κορυφώνεται με την παιδική εκμετάλλευση, αφού οι μεγάλες εταιρείες της σοκολατοβιομηχανίας, φροντίζουν να κρατούν χαμηλές τις τιμές του κακάου ως πρώτη ύλη. Αναγκάζουν έτσι τους αγρότες όχι μόνο να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, αλλά και να καταφεύγουν στην παιδική εργασία, ώστε να αυξήσουν την παραγωγή πληρώνοντάς τους μόλις λίγα λεπτά του ευρώ. Ένας από τους βασικούς στόχους της «Tony’s Chocolonely» είναι η εξαφάνιση ακριβώς αυτή της παιδικής εκμετάλλευσης από την οικονομική αλυσίδα του κακάου.
100% slave free σοκολάτες
«Ο κυριότερος στόχος της “Tony’s Chocolonely” είναι να πιέσει -με τον τρόπο της- πολυεθνικές εταιρείες της σοκολατοβιομηχανίας, ώστε να σταματήσουν την εκμετάλλευση», υπογραμμίζει ο Γιάννος Παλιούρης, ιδιοκτήτης της Premium Brands που εισάγει τις σοκολάτες, διευκρινίζοντας ότι η εταιρεία προμηθεύεται τους σπόρους απευθείας από τους αγρότες και πληρώνει υψηλότερη τιμή γι’ αυτούς, ούτως ώστε η παιδική εργασία να βγει από την εξίσωση. Ηθική πρακτική με τη βούλα του δικαστηρίου του Άμστερνταμ, μάλιστα, σύμφωνα με απόφαση του οποίου η «Tony’s Chocolonely» παράγει από το 2005 σοκολάτες απαλλαγμένες από οποιοδήποτε είδος σκλαβιάς.
Επιπλέον, οι σοκολάτες είναι μη γενετικά τροποποιημένες, με οικολογικές χρωματιστές συσκευασίες των 50 και 180 γραμμαρίων, ενώ αξιοσημείωτος είναι και ο σχεδιασμός τους, με τα κομμάτια της να είναι άνισα κατανεμημένα, εκφράζοντας και οπτικά το μεγάλο πρόβλημα της βιομηχανίας.
Οι γεύσεις που κυκλοφορούν από το φθινόπωρο του 2019 σε σούπερ μάρκετ και σε άλλα επιλεγμένα σημεία είναι γάλακτος με καραμέλα και θαλασσινό αλάτι, γάλακτος 32%, γάλακτος Nougat, υγείας με 70% κακάο (vegan), υγείας με 51% κακάο, αμύγδαλο και θαλασσινό αλάτι (vegan) και τέλος γάλακτος 32% με φουντούκι.
Η δοκιμή
Σοκολάτα υγείας με 70% κακάο: καλή και πλούσια αίσθηση, καλά αρώματα.
Σοκολάτα υγείας με 51% κακάο, αμύγδαλο και θαλασσινό αλάτι: γευστικά ολοκληρωμένη με καλή και πλούσια αίσθηση της σοκολάτας και του αλατιού.
Σοκολάτα γάλακτος 32%: καλή αίσθηση κακάο, πλούσια γεύση.