Follow us

Η γραβιέρα Γασπαράκη που μας κατέκτησε

Η γραβιέρα Κρήτης ανήκει στα πιο ισορροπημένα και ολοκληρωμένα ελληνικά τυριά, ένα τυρί που μπορεί να σταθεί στο επίπεδο των καλών ευρωπαϊκών της κατηγορίας του, όταν έχει τη σωστή ποιότητα.

Η γραβιέρα Γασπαράκη που μας κατέκτησε

Τις γραβιέρες που ξεχωρίζουν δεν τις βρίσκεις εύκολα στις μεγάλες παραγωγές που φτάνουν στο εμπόριο. Υπάρχουν, όμως, μικροί παραγωγοί που αξίζει να ψάξεις και να δοκιμάσεις. Αυτή είναι η περίπτωση του Νικόλαου Γασπαράκη, τυροκόμου από το Ρέθυμνο, που φτιάχνει γραβιέρα «εδώ κι 60 χρόνια», όπως μας λέει ο ίδιος. Η γραβιέρα Γασπαράκη είναι «η παλιά και η φετινή», όπως τη χαρακτηρίζει με περηφάνεια ο Νικόλας Γασπαράκης: η μια έχει ωριμάσει επί 10 μήνες, η άλλη επί ενάμισι χρόνο.

Το τυρί σε κατακτάει ήδη από τη μύτη, με πλούσια αρώματα γάλακτος και νότες γρασιδιού. Ανοιχτοκίτρινο, με τρύπες στη μάζα του, έχει μια παχιά, πυκνή υφή, που απλώνεται απολαυστικά στον ουρανίσκο, με γλυκές νότες βουτύρου, φρέσκου γαλάκτος, ξηρών καρπών και γρασιδιού. Μεστό, βαθύ και σύνθετο, με εξαιρετική ισορροπία, αφήνει μια ατελείωτη βουτυράτη επίγευση, που σε ωθεί να μη σταματήσεις… Μια κρητική γραβιέρα - υπόδειγμα, που ξεχωρίζει ανάμεσα στις πολλές του είδους.

Η γραβιέρα Γασπαράκη που μας κατέκτησε

Την παρασκευάζει ο Νικόλαος Γασπαράκης στο τυροκομείο του στους Κούμους Ρεθύμνου, από 100% πρόβειο γάλα παραγωγών της περιοχής, από το οποίο δεν αφαιρούνται λιπαρά. Ακολουθεί την ίδια παραδοσιακή μέθοδο που έμαθε και εξάσκησε στην Κρήτη, τελειοποιημένη όμως με τη γνώση και την τεχνική που απέκτησε αργότερα, φοιτώντας στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων. Το δικό του τυροκομείο το δημιούργησε το 1975 κι από τότε το εκσυγχρονίζει διαρκώς, ενώ είναι επισκέψιμο με συνεννόηση. Τα τυριά που παράγει είναι μετρημένα, αποκλειστικά παραδοσιακά και έχουν σταθερή ποιότητα: γραβιέρα 10μηνης και 18μηνης ωρίμανσης, ξηρό ανθότυρο, ξινή μυζήθρα και τουλουμοτύρι. Ήδη τις επόμενες εβδομάδες, μόλις εμφανιστεί το γάλα, ξεκινάει η νέα παραγωγή.

Διαβάστε περισσότερα για την κρητική, αλλά και τις υπόλοιπες ελληνικές γραβιέρες στο παλιότερό μας αφιέρωμα, και αναζητήστε την γραβιέρα Γασπαράκη στο πρατήριο του τυροκομείου στο Ρέθυμνο (2831 041033), ή στην Αθήνα στα εξής σημεία:
«Παραδοσιακό Μπακάλικο Βογιατζιδάκη» (Πρόκλου 31 Παγκράτι, 2107560055 & πλ. 28ης Οκτωβρίου Ηλιούπολη), «Κρεοπωλείο Δηµήτρη Βερούχη» (λεωφ. Πεντέλης 54, Χαλάνδρι, 2106818588), «Οι Συμπέθεροι» (Στουρνάρη 14 & Νοταρά, Εξάρχεια, 2103804006), «Το Έγγαλο» (Τρίτωνος 47, Π. Φάληρο, 2109847051).

Τυροκομείο Γασπαράκη, Κούμοι Ρεθύμνου τηλ. 2831 041072

Επίσης...

Αρνί, κατσίκι και κοκορέτσι: 10+1 συνταγές για τις κρεατονοστιμιές του Πάσχα

Δείτε εντός τις εκλεκτές συνταγές που συλλέξαμε για εσάς για ένα πεντανόστιμο Πάσχα.

Πασχαλινά κουλουράκια: Άρωμα παράδοσης και αγάπης

Καθώς η Μεγάλη Εβδομάδα κορυφώνεται, τα σπίτια γεμίζουν με αρώματα και αναμνήσεις – και τι πιο γλυκιά παράδοση από το να φτιάξουμε πασχαλινά κουλουράκια με τα χέρια μας, όπως κάθε χρόνο τη Μεγάλη Τετάρτη.

Περισσότερα από

Γλυκά του Πάσχα: Αρώματα, γεύσεις και παραδόσεις που αγαπάμε

Τα πασχαλινά γλυκά γεμίζουν το σπίτι με αρώματα, ζεστασιά και γιορτινή διάθεση.

Τι γλυκά τρώμε τη Μεγάλη Εβδομάδα;

Νηστίσιμα και νόστιμα, αυτά είναι τα γλυκά που μπορούμε να καταναλώσουμε λίγο πριν την κορύφωση του Πάσχα.

Θαλασσινές γεύσεις για τη νηστεία

Δες εντός τρεις συνταγές για να απολαύσεις σουπιές, χταπόδι και γαρίδες.

Τρώμε burger, τηγανιά και γιουβέτσι και στη νηστεία!

Δείτε εντός τις τρεις νηστίσιμες (και vegan) παραλλαγές.

Tα φρέσκα κουκιά της άνοιξης

Με την εποχή τους να φτάνει στην κορύφωσή της, τα κουκιά μας προσφέρουν αμέτρητες δυνατότητες για δημιουργικές και γευστικές συνταγές.

Smash burger στο σπίτι: Νηστίσιμη και κλασική εκδοχή

Το smash burger, είτε σε νηστίσιμη είτε σε κλασική μορφή, αποδεικνύει ότι η γευστική απόλαυση μπορεί να προσαρμοστεί στις διατροφικές ανάγκες της κάθε περιόδου.

Τα όσπρια είναι ο σύμμαχός σου για τη νηστεία

Γίγαντες, φακόρυζο ή φασολάδα; Η επιλογή δική σου!

Μην υποτιμάς το λαχανόρυζο!

Ένας απλός συνδυασμός που παραμένει νόστιμος, ειδικά αν δοκιμάσετε μία από τις συνταγές εντός.

3 συνταγές με σταρ το μπαρμπούνι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές για ωραία μπαρμπούνια.

3 συνταγές για νόστιμο χούμους

Δοκίμασε να φτιάξεις τις τρεις παραλλαγές του υπέροχου ντιπ τις οποίες θα βρεις εντός.