Follow us

Η γραβιέρα Γασπαράκη που μας κατέκτησε

Η γραβιέρα Κρήτης ανήκει στα πιο ισορροπημένα και ολοκληρωμένα ελληνικά τυριά, ένα τυρί που μπορεί να σταθεί στο επίπεδο των καλών ευρωπαϊκών της κατηγορίας του, όταν έχει τη σωστή ποιότητα.

Η γραβιέρα Γασπαράκη που μας κατέκτησε

Τις γραβιέρες που ξεχωρίζουν δεν τις βρίσκεις εύκολα στις μεγάλες παραγωγές που φτάνουν στο εμπόριο. Υπάρχουν, όμως, μικροί παραγωγοί που αξίζει να ψάξεις και να δοκιμάσεις. Αυτή είναι η περίπτωση του Νικόλαου Γασπαράκη, τυροκόμου από το Ρέθυμνο, που φτιάχνει γραβιέρα «εδώ κι 60 χρόνια», όπως μας λέει ο ίδιος. Η γραβιέρα Γασπαράκη είναι «η παλιά και η φετινή», όπως τη χαρακτηρίζει με περηφάνεια ο Νικόλας Γασπαράκης: η μια έχει ωριμάσει επί 10 μήνες, η άλλη επί ενάμισι χρόνο.

Το τυρί σε κατακτάει ήδη από τη μύτη, με πλούσια αρώματα γάλακτος και νότες γρασιδιού. Ανοιχτοκίτρινο, με τρύπες στη μάζα του, έχει μια παχιά, πυκνή υφή, που απλώνεται απολαυστικά στον ουρανίσκο, με γλυκές νότες βουτύρου, φρέσκου γαλάκτος, ξηρών καρπών και γρασιδιού. Μεστό, βαθύ και σύνθετο, με εξαιρετική ισορροπία, αφήνει μια ατελείωτη βουτυράτη επίγευση, που σε ωθεί να μη σταματήσεις… Μια κρητική γραβιέρα - υπόδειγμα, που ξεχωρίζει ανάμεσα στις πολλές του είδους.

Η γραβιέρα Γασπαράκη που μας κατέκτησε

Την παρασκευάζει ο Νικόλαος Γασπαράκης στο τυροκομείο του στους Κούμους Ρεθύμνου, από 100% πρόβειο γάλα παραγωγών της περιοχής, από το οποίο δεν αφαιρούνται λιπαρά. Ακολουθεί την ίδια παραδοσιακή μέθοδο που έμαθε και εξάσκησε στην Κρήτη, τελειοποιημένη όμως με τη γνώση και την τεχνική που απέκτησε αργότερα, φοιτώντας στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων. Το δικό του τυροκομείο το δημιούργησε το 1975 κι από τότε το εκσυγχρονίζει διαρκώς, ενώ είναι επισκέψιμο με συνεννόηση. Τα τυριά που παράγει είναι μετρημένα, αποκλειστικά παραδοσιακά και έχουν σταθερή ποιότητα: γραβιέρα 10μηνης και 18μηνης ωρίμανσης, ξηρό ανθότυρο, ξινή μυζήθρα και τουλουμοτύρι. Ήδη τις επόμενες εβδομάδες, μόλις εμφανιστεί το γάλα, ξεκινάει η νέα παραγωγή.

Διαβάστε περισσότερα για την κρητική, αλλά και τις υπόλοιπες ελληνικές γραβιέρες στο παλιότερό μας αφιέρωμα, και αναζητήστε την γραβιέρα Γασπαράκη στο πρατήριο του τυροκομείου στο Ρέθυμνο (2831 041033), ή στην Αθήνα στα εξής σημεία:
«Παραδοσιακό Μπακάλικο Βογιατζιδάκη» (Πρόκλου 31 Παγκράτι, 2107560055 & πλ. 28ης Οκτωβρίου Ηλιούπολη), «Κρεοπωλείο Δηµήτρη Βερούχη» (λεωφ. Πεντέλης 54, Χαλάνδρι, 2106818588), «Οι Συμπέθεροι» (Στουρνάρη 14 & Νοταρά, Εξάρχεια, 2103804006), «Το Έγγαλο» (Τρίτωνος 47, Π. Φάληρο, 2109847051).

Τυροκομείο Γασπαράκη, Κούμοι Ρεθύμνου τηλ. 2831 041072

Επίσης...

Μαγειρεύουμε μπριάμ!

Το αγαπημένο πολύχρωμο φαγητό σε τρεις εκδοχές.

Έχεις βερίκοκα; Έχουμε προτάσεις για γλυκάκι!

Σε παγωτό, μους ή σε τάρτα με κρέμα γιαουρτιού και γλυκό κρασί θα απολαύσεις το αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο;

Περισσότερα από

Απολαμβάνοντας τη σαρδέλα

Το τίμιο μικρό ψάρι θα γίνει ο καλύτερος καλοκαιρινός σου μεζές.

Ήξερες ότι οι μους γίνονται τέλειες και χωρίς σοκολάτα;

Η απόδειξη; Οι τρεις δροσερές κι ανάλαφρες συνταγές που θα βρεις εντός.

Φτιάξε burger στο σπίτι

Όλη η απόλαυση ανάμεσα σε δύο αφράτα ψωμάκια.

3 προτάσεις για ωραίους ντάκους

Εσύ έχεις φάει ντάκο με μαστίχα Χίου και μους μελιτζάνας ή με βλίτα και τηγανητά αυγά;

Ριζότο με θαλασσινά για καλοκαιρινά τραπέζια

Δοκίμασε τη συνταγή που φέρνει τη θάλασσα στο πιάτο σου.

Καρπούζι με φέτα: Ταιριάζουν στ’ αλήθεια ή όχι;

Απόλαυσε το καλοκαιρινό φρούτο με απροσδόκητους συνδυασμούς που θα ανανεώσουν τη γεύση του και θα ξυπνήσουν τις αισθήσεις σου.

Είπε κανείς... cheesecake;

Φτιάξε κι εσύ τις τρεις εύκολες συνταγές για cheesecake που σου προτείνουμε και απόλαυσε το αγαπημένο γλυκό.

Γλυκά με τη δροσιά του ροδάκινου

Δοκίμασε τις τρεις συνταγές για καλοκαιρινά δροσιστικά γλυκά με πρωταγωνιστή το ροδάκινο.

Σούπερ γλυκά με ροδάκινο

Φτιάξτε κι εσείς αυτά τα δροσιστικά επιδόρπια με ένα από τα πιο αγαπημένα και ζουμερά φρούτα του καλοκαιριού.

Αυτό το καλοκαίρι φτιάχνουμε σορμπέ

Πανεύκολο, δροσερό και νόστιμο: αυτό είναι το σορμπέ και σου προτείνουμε τέσσερις τρόπους να το φτιάξεις σπίτι.