Follow us

Μαρκουλάκης: Απάκι, λουκάνικα και κρέατα με κρητική σφραγίδα

Το όνομα Μαρκουλάκης είναι μια ιστορική, σταθερή αξία στο Ρέθυμνο και τα κρεατικά που δοκιμάσαμε μας είναι η πιο ατόφια απόδειξη της αξίας ενός οικογενειακού κρεοπωλείου με έτος ίδρυσης το 1954.

Μαρκουλάκης: Απάκι, λουκάνικα και κρέατα με κρητική σφραγίδα

Σταθήκαμε τυχεροί να δοκιμάσουμε τα προϊόντα μιας κρητικής οικογενειακής επιχείρησης, που αξίζει τον κόπο να γνωρίσει κανείς, γιατί μας αρέσει να αναζητούμε το τοπικό και αυθεντικό, όπου και αν βρίσκεται. Την αφορμή έδωσε το απάκι τους: Το παραδοσιακό αλλαντικό της Κρήτης, στο οποίο ο Παντελής Μαρκουλάκης αποφάσισε να δώσει μια σύγχρονη εκδοχή, συνδυάζοντας την παράδοση με τη δυνατότητα ευρύτερης, καθημερινής χρήσης του. Εμπιστεύτηκε τον σεφ Βασίλη Λεωνίδου για την ανανέωση της συνταγής του, και το αποτέλεσμα άρεσε πολύ όχι μόνο στο κρητικό κοινό, αλλά… και σ’ εμάς.

Τα κομμάτια χοιρινής μπριζόλας μαρινάρονται με ντόπιο ξύδι και μπαχαρικά και κατόπιν καπνίζονται σε ειδικό μηχάνημα, σε ξύλα οξιάς με φασκόμηλο. Χρησιμοποιούν ρίγανη και θρούμπι μαζεμένα από τους ίδιους, και μπαχαρικά: κίμινο, πάπρικα και μπαχάρι. Έχει ήπια, ελαφρά ξυδάτη γεύση και απαλές νότες καπνίσματος, είναι νόστιμο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα σε σάντουιτς, σε στραπατσάδα, για καθημερινό σνακ, γιατί αρέσει στα παιδιά, αλλά βέβαια και σαν μεζές για τη ρακή. Ανάλογο αλλά πιο «ελαφρύ» είναι και το απάκι από κοτόπουλο, ζουμερό και νόστιμο, ελαφρά ξυδάτο κι είναι ένας ωραιότατος τρόπος να εξοικειώνονται κυρίως τα παιδιά με τις παραδοσιακές γεύσεις.

Μαρκουλάκης: Απάκι, λουκάνικα και κρέατα με κρητική σφραγίδα
Πρωτότυπο και ιδανικό για παιδιά το απάκι κοτόπουλο

Στα τοπικά τους προϊόντα να προσθέσουμε ακόμα τα ξυδάτα παραδοσιακά λουκάνικα, που παρασκευάζουν με την οικογενειακή τους συνταγή, όπως και το σύγκλινο. Το κρεοπωλείο διαθέτει αποκλειστικά κρέατα από την Κρήτη καθώς και χωριάτικα κοκκόρια, ενώ μπορεί να πετύχει κανείς και κάτι πιο σπάνιο, όπως ο κρητικός τράγος - ένα πεντανόστιμο κρεατικό, που έτυχε να δοκιμάσω σε εστιατόριο της Σαντορίνης. Γιατί η επιχείρηση, γνωστή για την παράδοση και την ποιότητά της, προμηθεύει κρέατα και αλλαντικά σε αρκετά εστιατόρια εντός και εκτός Κρήτης. Ακόμα, διαθέτει τοπικά τυριά από μικρούς παραγωγούς της περιοχής, που δύσκολα βρίσκεις εκτός του νησιού.

Με ιστορία από το 1954, το κρεοπωλείο Μαρκουλάκη έχει περάσει στην τρίτη γενιά

Η ιστορία του κρεοπωλείου Μαρκουλάκη φτάνει πολύ πίσω, με το κρεοπωλείο αρχικά να «συγκατοικεί» με καφενείο, από τον παππού Μαρκουλάκη το ’42, μέσα στον πόλεμο… Το 1965 ο υιός Γιώργος Μαρκουλάκης διαχώρισε το καφενείο και από το 1975 το λειτουργεί πλέον αποκλειστικά σαν κρεοπωλείο. Στο ίδιο σημείο πάντα, το κατάστημα εκσυγχρονίζεται -διαθέτει και ψυγείο ωρίμανσης- τα προϊόντα πληθαίνουν και τα τελευταία χρόνια τα ηνία έχει πάρει η τρίτη γενιά, ο Παντελής Μαρκουλάκης. Πολλά από τα έτοιμα παρασκευάσματα έχουν την υπογραφή του σεφ Βασίλη Λεωνίδου, με τον οποίο συνεργάζονται.

Είναι, τέλος, σημαντικό να αναφέρουμε την οικειότητα και την εμπιστοσύνη που εμπνέει η παραδοσιακή κρητική τους εξυπηρέτηση. Μπορεί κανείς να τους παραγγείλει τηλεφωνικά κάθε προϊόν του καταστήματος για αποστολή, ακόμα και τα τυριά που εμπορεύονται.

«Κρεοπωλείο Μαρκουλάκη»
Λεωφόρος Μάχης της Κρήτης 146, Ρέθυμνο
τηλ. 2831028025

Επίσης...

Αρνί, κατσίκι και κοκορέτσι: 10+1 συνταγές για τις κρεατονοστιμιές του Πάσχα

Δείτε εντός τις εκλεκτές συνταγές που συλλέξαμε για εσάς για ένα πεντανόστιμο Πάσχα.

Πασχαλινά κουλουράκια: Άρωμα παράδοσης και αγάπης

Καθώς η Μεγάλη Εβδομάδα κορυφώνεται, τα σπίτια γεμίζουν με αρώματα και αναμνήσεις – και τι πιο γλυκιά παράδοση από το να φτιάξουμε πασχαλινά κουλουράκια με τα χέρια μας, όπως κάθε χρόνο τη Μεγάλη Τετάρτη.

Περισσότερα από

Γλυκά του Πάσχα: Αρώματα, γεύσεις και παραδόσεις που αγαπάμε

Τα πασχαλινά γλυκά γεμίζουν το σπίτι με αρώματα, ζεστασιά και γιορτινή διάθεση.

Τι γλυκά τρώμε τη Μεγάλη Εβδομάδα;

Νηστίσιμα και νόστιμα, αυτά είναι τα γλυκά που μπορούμε να καταναλώσουμε λίγο πριν την κορύφωση του Πάσχα.

Θαλασσινές γεύσεις για τη νηστεία

Δες εντός τρεις συνταγές για να απολαύσεις σουπιές, χταπόδι και γαρίδες.

Τρώμε burger, τηγανιά και γιουβέτσι και στη νηστεία!

Δείτε εντός τις τρεις νηστίσιμες (και vegan) παραλλαγές.

Tα φρέσκα κουκιά της άνοιξης

Με την εποχή τους να φτάνει στην κορύφωσή της, τα κουκιά μας προσφέρουν αμέτρητες δυνατότητες για δημιουργικές και γευστικές συνταγές.

Smash burger στο σπίτι: Νηστίσιμη και κλασική εκδοχή

Το smash burger, είτε σε νηστίσιμη είτε σε κλασική μορφή, αποδεικνύει ότι η γευστική απόλαυση μπορεί να προσαρμοστεί στις διατροφικές ανάγκες της κάθε περιόδου.

Τα όσπρια είναι ο σύμμαχός σου για τη νηστεία

Γίγαντες, φακόρυζο ή φασολάδα; Η επιλογή δική σου!

Μην υποτιμάς το λαχανόρυζο!

Ένας απλός συνδυασμός που παραμένει νόστιμος, ειδικά αν δοκιμάσετε μία από τις συνταγές εντός.

3 συνταγές με σταρ το μπαρμπούνι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές για ωραία μπαρμπούνια.

3 συνταγές για νόστιμο χούμους

Δοκίμασε να φτιάξεις τις τρεις παραλλαγές του υπέροχου ντιπ τις οποίες θα βρεις εντός.