Από την Μαριαλένα Χατζηνικολάου
Πρωτοπόρα εδώ και χρόνια στις υψηλού επιπέδου παροχές, η Μεγάλη Βρεταννία καινοτομεί ξανά, προσπερνώντας τις δυσκολίες των ημερών, για να φέρει στο τραπέζι μας τα εμβληματικά της πιάτα και να συνθέσει έτσι κομψή γιορτινή ατμόσφαιρα με υψηλό γαστρονομικό προφίλ. Προσθέτοντας λίγη από τη αίγλη του εμβληματικού, βραβευμένου με Χρυσό Σκούφο εστιατορίου της στην άνεση του σπιτιού μας, η ομάδα των chef του ξενοδοχείου παρουσιάζει το «Let us do the Cooking» και ετοιμάζει πέντε διαφορετικά μενού για όλα τα γούστα, διαθέσιμα για παραλαβή από το concierge του ξενοδοχείου, ή και παράδοση κατ’ οίκον.
Και το καλύτερο; Δεν χρειάζεται καν να κατεβάσουμε σερβίτσια: σερβιρισμένες σε κομψά πορσελάνινα σκεύη, οι προτάσεις του «Let us do the Cooking» περιλαμβάνουν πιάτα όπως ψητό καρέ από μοσχάρι γάλακτος με σπαράγγια, πατάτες ντοφινουάζ με πράσο και τρούφα και σάλτσα μπεαρνέζ με πράσινο πιπέρι, ή ψάρι ημέρας με χόρτα εποχές, πατάτες με κρόκο Κοζάνης και λαχανικά στον ατμό και σάλτσα οστρακοειδών. Τα μενού, που προσφέρουν γαστρονομικές εμπειρίες τριών βημάτων (ορεκτικό, κυρίως και επιδόρπιο), προορίζονται για τραπέζια έξι ατόμων, περιορίζοντας έτσι την ευελιξία των επιλογών, κρατούν όμως τις τιμές σε πολύ λογικά επίπεδα - από €45 έως €65 κατ’ άτομο, το κυριακάτικο τραπέζι μοσχοβολά δημιουργίες που φέρουν την υπογραφή του σεφ Αστέριου Κουστούδη και της μπριγάδας του.
Σ’ αυτόν απευθυνθήκαμε κι εμείς, για να μάθουμε περισσότερα για το απολαυστικό αυτό εγχείρημα, που έρχεται όχι μόνο για να μας δώσει φινετσάτη επιλογή για τις γιορτινές μέρες που έρχονται, αλλά και για να συμπληρώσει την afternoon tea εμπειρία που λάνσαρε πρόσφατα το ξενοδοχείο, μέσα από το «Tea Me Away».
Umami: Πείτε μας δυο λόγια για το συγκεκριμένο concept και πως καταλήξατε στη φιλοσοφία των 5 αυτών διαφορετικών μενού.
Αστέριος Κουστούδης: Τον τελευταίο καιρό βιώνουμε όλοι μια διαφορετική καθημερινότητα με ιδιαίτερες συνθήκες, που δεν μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε ό,τι μέχρι τώρα θεωρούσαμε εύκολο και δεδομένο. Έτσι, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε όποιον το επιθυμεί, καταλήξαμε στα δύο αυτά νέα food concepts με τη σφραγίδα της Μεγάλης Βρεταννίας. Το «Tea me Away», που είναι το παραδοσιακό Afternoon Tea με τα συνοδευτικά του Winter Garden, καθώς επίσης και τα πέντε μενού του «Let us do the Cooking», με διαφορετική κατεύθυνση το κάθε ένα. Το κάθε μενού αφορά σε έξι άτομα και περιλαμβάνει ορεκτικό, κυρίως θέμα, γαρνιτούρες, σάλτσες και επιδόρπιο. Η μεταφορά και η παρουσίαση γίνεται σε κομψά πορσελάνινα σκευή. Οι προτάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν χορτοφαγικές επιλογές, θαλασσινά και ψάρι, καρέ από μοσχαράκι γάλακτος, ένα σιγομαγειρεμένο μοσχάρι στη γάστρα, ακόμα και μία χειροποίητη πίτα με φύλλο ελαιολάδου και πράσο, αλλά και ένα κλασικό ελληνικό παραδοσιακό μπουτάκι αρνί με πατάτες στο φούρνο. Προτάσεις που ταιριάζουν σε ένα καθημερινό, είτε σε ένα οικογενειακό κυριακάτικο ακόμα και σε ένα γιορτινό τραπέζι.
Τι είναι αυτό που θέλετε να προσφέρετε στους φίλους της Μεγάλης Βρεταννίας που θα παραγγείλουν τα συγκεκριμένα μενού;
Α.Κ. Για εμένα προσωπικά το φαγητό συνδέεται άμεσα με τη χρονική στιγμή, αλλά και τα πρόσωπα που μας συντροφεύουν. Αν καταφέρω να σμίξω αυτές τις γαστρονομικές εμπειρίες με χαρούμενες οικογενειακές στιγμές, και να μεταφέρω λίγη από την αίγλη της Μεγάλης Βρεταννίας στο σπίτι του κάθε ενός, θα έχω επιτύχει το στόχο μου. Είναι πολύ σημαντικό να σκεφτόμαστε θετικά και να πράττουμε με απώτερο σκοπό την ικανοποίηση των φιλοξενούμενων μας, ακόμα και αν αυτό αφορά σε μια υπηρεσία μακριά από το ξενοδοχείο.
Ποια είναι γενικώς η ανταπόκριση του κόσμου στα pick up projects που έχετε κάνει έως τώρα;
Α.Κ. Τολμώ να πω ότι η ανταπόκριση είναι πέραν της προσδοκίας και αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε ιδιαίτερα χαρούμενους και παράλληλα δημιουργικούς. Αυτό που μου έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι σχεδόν όλοι όσοι έχουν επιλέξει μία από αυτές τις υπηρεσίες μας, απέστειλαν άμεσα τα θετικά σχόλια τους - για το φαγητό, την παρουσίαση αλλά και για όλη την εμπειρία. Το πιο ενδιαφέρον για εμένα, είναι ότι μέσα σε αυτά υπήρχαν ονόματα αγαπημένων ανθρώπων αλλά και ιδιαίτερες στιγμές που γιόρτασαν μαζί τους.
Φυσικά, το «Let us do the Cooking» θα έχει και γιορτινές για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά; Δώστε μας μια ιδέα.
Α.Κ. Έχουμε δημιουργήσει δύο εορταστικά μενού: Το πρώτο αφορά στα Χριστούγεννα και θα είναι διαθέσιμο για τις 24 και 25 Δεκεμβρίου, όπου το κυρίως θέμα είναι η ψητή γαλοπούλα με την παραδοσιακή της γέμιση και τα συνοδευτικά της. Το δεύτερο μενού αφορά στην Πρωτοχρονιά και θα είναι διαθέσιμο 31 Δεκεμβρίου και 1 Ιανουαρίου, με κυρίως θέμα εδώ να είναι ένα εξαιρετικό κομμάτι Prime rib, με σάλτσες και γαρνιτούρες. Οπωσδήποτε, στα μενού υπάρχουν ορεκτικά αλλά και η πρόταση από την ομάδα του ζαχαροπλαστείου μας, ενώ παράλληλα θα τρέχουν και τα υπόλοιπα μενού του «Let us do the Cooking» και του «Tea me Away».
Τι θα λέγατε στους φίλους της Μεγάλης Βρεταννίας που έχουν συνηθίσει να περνούν τις γιορτές στο φιλόξενο εστιατόριό σας;
Α.Κ. Θα έλεγα να εκλάβουν την φετινή συνθήκη ως μια εξαιρετικά μοναδική ευκαιρία να ξεδιπλώσουν τη γαστρονομική τους εμπειρία μαγειρεύοντας οι ίδιοι στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Εάν πάλι νιώθουν ότι δε θα τα καταφέρουν, η Μεγάλη Βρεταννία είναι στις υπηρεσίες τους. Τέλος, πιστεύω ότι θα αισθάνονται περισσότερο χαρούμενοι αν σκεφτούν ότι δίνεται η δυνατότητα στους ανθρώπους της εστίασης, που δε θα εργαστούν αυτές τις μέρες, να απολαύσουν ίσως τις μοναδικές γιορτινές στιγμές με τα αγαπημένα τους πρόσωπα και τις οικογένειες τους.