Follow us

ΚΥΑΝΟ: Το ελληνικό «μπλε τυρί» έφτασε στο τραπέζι μας

Είναι ένα τυρί καλοφτιαγμένο, ολοκληρωμένο, νόστιμο και με «ελληνική ταυτότητα», την οποία οφείλει κατά μεγάλο μέρος στην πρώτη ύλη του: το κατσικίσιο γάλα.

ΚΥΑΝΟ: Το ελληνικό «μπλε τυρί» έφτασε στο τραπέζι μας

Η δοκιμή του πρώτου ελληνικού «μπλε», στα πρότυπα του ροκφόρ, απομάκρυνε τις (λογικές, ίσως) επιφυλάξεις που γέννησε η είδηση της παραγωγής του, πριν λίγον καιρό. Το νέο τυρί, που δούλευε χρόνια τώρα ο Μιχάλης Αρβανίτης (της καταξιωμένης τυροκομίας «Αρβανίτη» στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης) ήδη κυκλοφορεί, και έχει όλα τα φόντα να πάρει μόνιμα μια θέση στο τραπέζι μας: είναι ένα τυρί καλοφτιαγμένο, ολοκληρωμένο, νόστιμο και με «ελληνική ταυτότητα», την οποία οφείλει κατά μεγάλο μέρος στην πρώτη ύλη του, το κατσικίσιο γάλα.

Το ΚΥΑΝΟ έχει υφή αρκετά σκληρή, που απλώνει όμορφα στο στόμα, γεύση μεστή, με ωραία αίσθηση γάλακτος και πιο ήπια γεύση «μούχλας» από τα γνωστά μπλε τυριά, χωρίς να ξεφεύγει από την κατηγορία. Διαθέτει ισορροπία και ταυτότητα. Είναι, τελικά, ένα «επικίνδυνα» νόστιμο τυρί! Ωριμάζει παραμένοντας σε ειδικά διαμορφωμένους υπόγειους θαλάμους του τυροκομείου για 3 μήνες, μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των μυκήτων.

Το ΚΥΑΝΟ είναι ένα τυρί της κατηγορίας των εκλεκτών μπλε. Προηγήθηκαν πάνω από τρία χρόνια δοκιμών, με ταξίδια σε ειδικευμένα τυροκομεία κυρίως της Γαλλίας και πειραματισμών με το team Γάλλων τυροκόμων που πρόσφεραν την εμπειρία τους, μέχρι ο Μιχάλης Αρβανίτης να καταλήξει στη συγκεκριμένη συνταγή. Η μεγάλη διαφορά από τα γνωστά καταξιωμένα «μπλε» είναι το κατσικίσιο γάλα - το Roquefort είναι πρόβειο, ενώ το Blue Stilton, η Gorgonzola, το Bleu de Bresse αγελαδινά.

ΚΥΑΝΟ: Το ελληνικό «μπλε τυρί» έφτασε στο τραπέζι μας

Όπως αναφέρει η τυροκομία Αρβανίτη, «το μικροκλίμα κυρίως της Βόρειας Ελλάδος είναι ιδανικό για την εκτροφή κατσικιών. Έχει τη φύση που μπορεί να τα θρέψει στην ελεύθερη βοσκή, ιδίως την άνοιξη που δίνουν και το περισσότερο γάλα. Έτσι, προκύπτει το εξαιρετικό γάλα, που συλλέγουμε καθημερινά και δίνει αυτή την εξαιρετική γεύση στο τυρί».

Το κατσικίσιο γάλα επιλέχθηκε ακριβώς για να δώσει μια ξεχωριστή, ελληνική ταυτότητα σ’ ένα τυρί που έχει βλέψεις να κατακτήσει και την ξένη αγορά. Ήδη, δοκιμάζει την τύχη του σε Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο, συγχρόνως με την Ελλάδα. Ο Μιχάλης Αρβανίτης, πάντως, το βλέπει σαν το πρώτο μεγάλο βήμα σε ένα τυρί το οποίο συνεχίζει να «δουλεύει» για περαιτέρω εξέλιξη.

Τη διανομή έχει αναλάβει η γνωστή εταιρία εκλεκτών τροφίμων «Ορίζοντες» και θα το βρείτε κάτω από την ετικέτα επιλεγμένων τυριών Bliss Point σε αρκετά σημεία πώλησης. Μεταξύ τους, τα s/m Σκλαβενίτης, Θανόπουλος, Μασούτης, Χαλκιαδάκης.

Τυροκομείο Αρβανίτη, Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης τηλ. 2310 709559310 709559, Πληροφορίες σημείων πώλησης: “Ορίζοντες”, Λάκκωμα Χαλκιδικής τηλ. 23990 20424

Επίσης...

Αρνί, κατσίκι και κοκορέτσι: 10+1 συνταγές για τις κρεατονοστιμιές του Πάσχα

Δείτε εντός τις εκλεκτές συνταγές που συλλέξαμε για εσάς για ένα πεντανόστιμο Πάσχα.

Πασχαλινά κουλουράκια: Άρωμα παράδοσης και αγάπης

Καθώς η Μεγάλη Εβδομάδα κορυφώνεται, τα σπίτια γεμίζουν με αρώματα και αναμνήσεις – και τι πιο γλυκιά παράδοση από το να φτιάξουμε πασχαλινά κουλουράκια με τα χέρια μας, όπως κάθε χρόνο τη Μεγάλη Τετάρτη.

Περισσότερα από

Γλυκά του Πάσχα: Αρώματα, γεύσεις και παραδόσεις που αγαπάμε

Τα πασχαλινά γλυκά γεμίζουν το σπίτι με αρώματα, ζεστασιά και γιορτινή διάθεση.

Τι γλυκά τρώμε τη Μεγάλη Εβδομάδα;

Νηστίσιμα και νόστιμα, αυτά είναι τα γλυκά που μπορούμε να καταναλώσουμε λίγο πριν την κορύφωση του Πάσχα.

Θαλασσινές γεύσεις για τη νηστεία

Δες εντός τρεις συνταγές για να απολαύσεις σουπιές, χταπόδι και γαρίδες.

Τρώμε burger, τηγανιά και γιουβέτσι και στη νηστεία!

Δείτε εντός τις τρεις νηστίσιμες (και vegan) παραλλαγές.

Tα φρέσκα κουκιά της άνοιξης

Με την εποχή τους να φτάνει στην κορύφωσή της, τα κουκιά μας προσφέρουν αμέτρητες δυνατότητες για δημιουργικές και γευστικές συνταγές.

Smash burger στο σπίτι: Νηστίσιμη και κλασική εκδοχή

Το smash burger, είτε σε νηστίσιμη είτε σε κλασική μορφή, αποδεικνύει ότι η γευστική απόλαυση μπορεί να προσαρμοστεί στις διατροφικές ανάγκες της κάθε περιόδου.

Τα όσπρια είναι ο σύμμαχός σου για τη νηστεία

Γίγαντες, φακόρυζο ή φασολάδα; Η επιλογή δική σου!

Μην υποτιμάς το λαχανόρυζο!

Ένας απλός συνδυασμός που παραμένει νόστιμος, ειδικά αν δοκιμάσετε μία από τις συνταγές εντός.

3 συνταγές με σταρ το μπαρμπούνι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές για ωραία μπαρμπούνια.

3 συνταγές για νόστιμο χούμους

Δοκίμασε να φτιάξεις τις τρεις παραλλαγές του υπέροχου ντιπ τις οποίες θα βρεις εντός.