Follow us

ΚΥΑΝΟ: Το ελληνικό «μπλε τυρί» έφτασε στο τραπέζι μας

Είναι ένα τυρί καλοφτιαγμένο, ολοκληρωμένο, νόστιμο και με «ελληνική ταυτότητα», την οποία οφείλει κατά μεγάλο μέρος στην πρώτη ύλη του: το κατσικίσιο γάλα.

ΚΥΑΝΟ: Το ελληνικό «μπλε τυρί» έφτασε στο τραπέζι μας

Η δοκιμή του πρώτου ελληνικού «μπλε», στα πρότυπα του ροκφόρ, απομάκρυνε τις (λογικές, ίσως) επιφυλάξεις που γέννησε η είδηση της παραγωγής του, πριν λίγον καιρό. Το νέο τυρί, που δούλευε χρόνια τώρα ο Μιχάλης Αρβανίτης (της καταξιωμένης τυροκομίας «Αρβανίτη» στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης) ήδη κυκλοφορεί, και έχει όλα τα φόντα να πάρει μόνιμα μια θέση στο τραπέζι μας: είναι ένα τυρί καλοφτιαγμένο, ολοκληρωμένο, νόστιμο και με «ελληνική ταυτότητα», την οποία οφείλει κατά μεγάλο μέρος στην πρώτη ύλη του, το κατσικίσιο γάλα.

Το ΚΥΑΝΟ έχει υφή αρκετά σκληρή, που απλώνει όμορφα στο στόμα, γεύση μεστή, με ωραία αίσθηση γάλακτος και πιο ήπια γεύση «μούχλας» από τα γνωστά μπλε τυριά, χωρίς να ξεφεύγει από την κατηγορία. Διαθέτει ισορροπία και ταυτότητα. Είναι, τελικά, ένα «επικίνδυνα» νόστιμο τυρί! Ωριμάζει παραμένοντας σε ειδικά διαμορφωμένους υπόγειους θαλάμους του τυροκομείου για 3 μήνες, μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των μυκήτων.

Το ΚΥΑΝΟ είναι ένα τυρί της κατηγορίας των εκλεκτών μπλε. Προηγήθηκαν πάνω από τρία χρόνια δοκιμών, με ταξίδια σε ειδικευμένα τυροκομεία κυρίως της Γαλλίας και πειραματισμών με το team Γάλλων τυροκόμων που πρόσφεραν την εμπειρία τους, μέχρι ο Μιχάλης Αρβανίτης να καταλήξει στη συγκεκριμένη συνταγή. Η μεγάλη διαφορά από τα γνωστά καταξιωμένα «μπλε» είναι το κατσικίσιο γάλα - το Roquefort είναι πρόβειο, ενώ το Blue Stilton, η Gorgonzola, το Bleu de Bresse αγελαδινά.

ΚΥΑΝΟ: Το ελληνικό «μπλε τυρί» έφτασε στο τραπέζι μας

Όπως αναφέρει η τυροκομία Αρβανίτη, «το μικροκλίμα κυρίως της Βόρειας Ελλάδος είναι ιδανικό για την εκτροφή κατσικιών. Έχει τη φύση που μπορεί να τα θρέψει στην ελεύθερη βοσκή, ιδίως την άνοιξη που δίνουν και το περισσότερο γάλα. Έτσι, προκύπτει το εξαιρετικό γάλα, που συλλέγουμε καθημερινά και δίνει αυτή την εξαιρετική γεύση στο τυρί».

Το κατσικίσιο γάλα επιλέχθηκε ακριβώς για να δώσει μια ξεχωριστή, ελληνική ταυτότητα σ’ ένα τυρί που έχει βλέψεις να κατακτήσει και την ξένη αγορά. Ήδη, δοκιμάζει την τύχη του σε Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο, συγχρόνως με την Ελλάδα. Ο Μιχάλης Αρβανίτης, πάντως, το βλέπει σαν το πρώτο μεγάλο βήμα σε ένα τυρί το οποίο συνεχίζει να «δουλεύει» για περαιτέρω εξέλιξη.

Τη διανομή έχει αναλάβει η γνωστή εταιρία εκλεκτών τροφίμων «Ορίζοντες» και θα το βρείτε κάτω από την ετικέτα επιλεγμένων τυριών Bliss Point σε αρκετά σημεία πώλησης. Μεταξύ τους, τα s/m Σκλαβενίτης, Θανόπουλος, Μασούτης, Χαλκιαδάκης.

Τυροκομείο Αρβανίτη, Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης τηλ. 2310 709559310 709559, Πληροφορίες σημείων πώλησης: “Ορίζοντες”, Λάκκωμα Χαλκιδικής τηλ. 23990 20424

Επίσης...

Τρία τέλεια γλυκά με σύκο

Τώρα που είναι η εποχή του, απολαύστε το σύκο σε τρεις παρασκευές.

Οι viral καλοκαιρινές συνταγές που ξεσηκώσαμε από το TikTok

Γρήγορες, εύκολες και δροσερές, οι παρακάτω συνταγές συλλέγουν χιλιάδες views και likes και αξίζουν το hype.

Περισσότερα από

Η Ζάκυνθος μέσα από τρία πιάτα

Ανακαλύψτε τρεις συνταγές από το νησί του Ιονίου.

Τρεις συνταγές από την Κρήτη

Δοκιμάστε να φτιάξετε κι εσείς τζουλαμά, κρεμμυδοκουταλιές και καλτσούνια.

Η Σαντορίνη στο πιάτο

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις συνταγές από το νησί και φέρτε την αύρα του στην κουζίνα.

Συνταγές από τη Νάξο

Δοκιμάστε τες και φέρτε νοστιμιά Κυκλάδων στο τραπέζι.

Γεύσεις από Σίφνο

Μαστέλο, ρεβιθάδα, μελόπιτα: το τρίπτυχο της απόλαυσης από τον κυκλαδίτικο παράδεισο της γαστρονομίας.

Παγωτό στο σπίτι

Θες να φτιάξεις παγωτό στο σπίτι χωρίς παγωτομηχανή και με μόνο 3 υλικά; Σου έχουμε τη συνταγή!

Οι κρύες σούπες του καλοκαιριού

Δείτε εντός πέντε προτάσεις για θρεπτικές σούπες γεμάτες φρεσκάδα.

Τα σνακ της παραλίας

Δείτε εντός εύκολες συνταγές για παρασκευές που θα καλύψουν ιδανικά τη λιγούρα.

3 συνταγές για να ευχαριστηθείς το χταπόδι

Δες εντός τρεις προτάσεις για να φτιάξεις πεντανόστιμα πιάτα με χταπόδι.

Οι ατρόμητοι μάγειρες φτιάχνουν σπίτι... ταρτάρ!

Δείτε εντός τρεις συνταγές για να απολαύσετε ταρτάρ τόνου, τσιπούρας και σολωμού.