Follow us

Φύλλα περέκ για νοστιμιές στα γρήγορα

Από την ποντιακή παράδοση στην κουζίνα μας, τα αέρινα φύλλα περέκ είναι ο πρακτικός τρόπος να ετοιμάσεις μια πίτα, μια πίτσα ή ένα απλό σνακ στη στιγμή.

Φύλλα περέκ για νοστιμιές στα γρήγορα

Η βορειοελλαδίτικη «Αγροζύμη», γνωστή μας από τα εξαιρετικά της ζυμαρικά και προϊόντα σταριού, παράγει πλέον και τα ποντιακά φύλλα περέκ: λεπτά, προψημένα φύλλα ζύμης, έτοιμα για πολλές χρήσεις. Πολύ καλό νέο. Γιατί όταν έχεις στην κουζίνα σου φύλλα περέκ, φτιάχνεις «στο λεπτό» μια τυρόπιτα ή μια μυζηθρόπιτα στο τηγάνι, τα χρησιμοποιείς ψημένα σαν «νάτσος» για σνακ, τα βάζεις στο τραπέζι για συνοδεία του φαγητού, αλλά έχεις στα γρήγορα και μια βάση για πίτσα! Κι αν αφιερώσεις λίγο χρόνο παραπάνω, φτιάχνεις κι έναν ιδιαίτερο «μπακλαβά» - μια χαρά ακούγεται.

Με ιστορική καταγωγή από τον Πόντο και την Καππαδοκία, τα δαντελένια φύλλα περέκ ήταν μια λύση για διευκόλυνση της νοικοκυράς που, τα παλαιότερα χρόνια, έλειπε πολλές ώρες από το σπίτι σε αγροτικές δουλειές. Ήταν ο τρόπος να ετοιμάσουν χωρίς καθυστέρηση ένα φαγητό για την οικογένεια. Στον Πόντο τα ονόμαζαν «φυλλωτά», ενώ περέκ ήταν το όνομα της πίτας που έφτιαχναν με αυτά, ενώ στην Καππαδοκία περέκ έλεγαν τα ίδια τα προψημένα φύλλα. Ήταν μια ζύμη απλή, με αλεύρι, νερό και ελάχιστο αλάτι, που την άνοιγαν σε λεπτό φύλλο. Τα φύλλα κατόπιν ψήνονταν ένα-ένα στο «σάτζι», ένα κυρτό μεταλλικό σκεύος που ακουμπούσε στη φωτιά. Έτσι προψημένα, τα διατηρούσαν όλο τον χρόνο, έτοιμα για χρήση. Με τα ίδια υλικά τα παρασκευάζει και η Αγροζύμη, χωρίς κανένα συντηρητικό ενώ διατηρούνται για πολύν καιρό.

Φύλλα περέκ για νοστιμιές στα γρήγορα

Πώς τα χρησιμοποιούμε: περνάμε τα φύλλα στιγμιαία κάτω από τη βρύση, στραγγίζουμε και χρησιμοποιούμε. Σε πολλές συνταγές χρειάζονται ένα ελαφρύ ράντισμα με ελαιόλαδο (καλύτερα με σπρέι). Δεν μας ενδιαφέρει αν θα σπάσουν στο ταψί, γιατί στο ψήσιμο ενώνονται πάλι. Τα χρησιμοποιούμε ολόκληρα, σπασμένα ή κομμένα σε κομμάτια.

Μερικές ιδέες: Για ένα νόστιμο σνακ που θα συνοδέψει διάφορα ντιπ, ψήνουμε ένα φύλλο περέκ ραντισμένο με ελαιόλαδο, ανθό αλατιού και μυρωδικά ή μπαχαρικά (θυμάρι, πάπρικα, ψιλοκομμένο δεντρολίβανο κλπ) και όταν ροδίσει το βγάζουμε και το σπάζουμε σε μικρά κομμάτια, σαν νάτσος. Για ένα διαφορετικό «τοστ», καλύπτουμε με χαρτί ψησίματος τις πλάκες της τοστιέρας και ψήνουμε ένα κομμάτι φύλλο ελαφρά βρεγμένο για 3’, κάνουμε το ίδιο με ένα δεύτερο, κλείνουμε στα δυο φύλλα το τυρί που θέλουμε χοντροτριμμένο και ξαναψήνουμε το τοστ μέχρι να λιώσει το τυρί. Για να φτιάξουμε μια βάση πίτσας χρησιμοποιούμε 3 φύλλα: βάζουμε στο ταψί ένα-ένα τα φύλλα βρεγμένα από τη μια πλευρά και λαδωμένα από πάνω. Απλώνουμε τα υλικά που θέλουμε στην επιφάνεια του τελευταίου φύλλου και ψήνουμε. Με παρόμοιο τρόπο γίνεται και μια γρήγορη τυρόπιτα σε λαδωμένο τηγάνι, με θρυμματισμένη φέτα για γέμιση. Για περισσότερες συνταγές μπείτε στο www.agrozimi.gr

Δυο λόγια για την Αγροζύμη (Αραβησσός Πέλλας, 2382099318 – 99316): η οικοτεχνία παραδοσιακών προϊόντων της οικογένειας Μαρταβαλτζόγλου (προσφύγων από τη Μ.Ασία) ξεκίνησε το 1980 στην Αραβησσό της Πέλλας με δικό της αλευρόμυλο, παίρνοντας τη σκυτάλη από την αρτοποιία της προηγούμενης γενιάς. Αρχικά παρήγαγε σιτάρι, πλιγούρι, τραχανά σταρένιο, για να προχωρήσει στη συνέχεια στον χώρο των ζυμαρικών με χυλοπίτες, αλευρένιο τραχανά και μια πλούσια γκάμα προϊόντων. Ο μεγάλος εκσυγχρονισμός γίνεται το 2010 με νέο εργοστάσιο και μεγαλύτερη παραγωγή, αποτέλεσμα της αποδοχής που είχαν τα προϊόντα από το κοινό. Χρησιμοποιούν πάντα σιτηρά από επιλεγμένους παραγωγούς της Β. Ελλάδας.

Επίσης...

Αρνί, κατσίκι και κοκορέτσι: 10+1 συνταγές για τις κρεατονοστιμιές του Πάσχα

Δείτε εντός τις εκλεκτές συνταγές που συλλέξαμε για εσάς για ένα πεντανόστιμο Πάσχα.

Πασχαλινά κουλουράκια: Άρωμα παράδοσης και αγάπης

Καθώς η Μεγάλη Εβδομάδα κορυφώνεται, τα σπίτια γεμίζουν με αρώματα και αναμνήσεις – και τι πιο γλυκιά παράδοση από το να φτιάξουμε πασχαλινά κουλουράκια με τα χέρια μας, όπως κάθε χρόνο τη Μεγάλη Τετάρτη.

Περισσότερα από

Γλυκά του Πάσχα: Αρώματα, γεύσεις και παραδόσεις που αγαπάμε

Τα πασχαλινά γλυκά γεμίζουν το σπίτι με αρώματα, ζεστασιά και γιορτινή διάθεση.

Τι γλυκά τρώμε τη Μεγάλη Εβδομάδα;

Νηστίσιμα και νόστιμα, αυτά είναι τα γλυκά που μπορούμε να καταναλώσουμε λίγο πριν την κορύφωση του Πάσχα.

Θαλασσινές γεύσεις για τη νηστεία

Δες εντός τρεις συνταγές για να απολαύσεις σουπιές, χταπόδι και γαρίδες.

Τρώμε burger, τηγανιά και γιουβέτσι και στη νηστεία!

Δείτε εντός τις τρεις νηστίσιμες (και vegan) παραλλαγές.

Tα φρέσκα κουκιά της άνοιξης

Με την εποχή τους να φτάνει στην κορύφωσή της, τα κουκιά μας προσφέρουν αμέτρητες δυνατότητες για δημιουργικές και γευστικές συνταγές.

Smash burger στο σπίτι: Νηστίσιμη και κλασική εκδοχή

Το smash burger, είτε σε νηστίσιμη είτε σε κλασική μορφή, αποδεικνύει ότι η γευστική απόλαυση μπορεί να προσαρμοστεί στις διατροφικές ανάγκες της κάθε περιόδου.

Τα όσπρια είναι ο σύμμαχός σου για τη νηστεία

Γίγαντες, φακόρυζο ή φασολάδα; Η επιλογή δική σου!

Μην υποτιμάς το λαχανόρυζο!

Ένας απλός συνδυασμός που παραμένει νόστιμος, ειδικά αν δοκιμάσετε μία από τις συνταγές εντός.

3 συνταγές με σταρ το μπαρμπούνι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές για ωραία μπαρμπούνια.

3 συνταγές για νόστιμο χούμους

Δοκίμασε να φτιάξεις τις τρεις παραλλαγές του υπέροχου ντιπ τις οποίες θα βρεις εντός.