Follow us

Γραβιέρα Αγράφων Π.Ο.Π.

Γραβιέρα Αγράφων Π.Ο.Π.

Η γραβιέρα Αγράφων έχει μακρά ιστορία. Ουσιαστικά, είναι το πρώτο τυρί τύπου γραβιέρας που παρασκευάστηκε στην Ελλάδα, στα τέλη του 19ου αιώνα, με πρωτοβουλία του γεωπόνου Ραϋνόλδου Δημητριάδη, στα πρότυπα της ελβετικής Gruyère.

Eίναι ίσως η καλύτερη ελληνική γραβιέρα, αν και άγνωστη στον περισσότερο κόσμο. Ένα τυρί πλούσιο και μεστό, με ευχάριστη γεύση φρέσκου γάλακτος, νότες βοτάνων, ελαφριά γλυκύτητα και μια υπέροχη βουτυράτη επίγευση. Τα βασικά χαρακτηριστικά του τα χρωστάει στη χλωρίδα της περιοχής των Αγράφων, καθώς για την παρασκευή του χρησιμοποιείται αποκλειστικά γάλα από φυλές προβάτων και αιγών που εκτρέφονται εκεί. Παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα, στο οποίο επιτρέπεται να προστεθεί μέχρι 30% κατσικίσιο, ωριμάζει το λιγότερο επί 3 μήνες (συνήθως 6) και έχει χαρακτηριστεί Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) από το 1996.

Γιατί δεν το συναντάμε συχνά; Παράγεται σε πολύ μικρή ποσότητα η οποία εξαντλείται γρήγορα, καθώς οι παραγωγοί είναι δυστυχώς ελάχιστοι.

Το βρήκαμε 6μηνης ωρίμανσης στο Provence deli (e-shop: www.provence.gr) Θεοφάνους 12 Αμπελόκηποι, τηλ. 2108981435.

Επίσης...

Tα φρέσκα κουκιά της άνοιξης

Με την εποχή τους να φτάνει στην κορύφωσή της, τα κουκιά μας προσφέρουν αμέτρητες δυνατότητες για δημιουργικές και γευστικές συνταγές.

Smash burger στο σπίτι: Νηστίσιμη και κλασική εκδοχή

Το smash burger, είτε σε νηστίσιμη είτε σε κλασική μορφή, αποδεικνύει ότι η γευστική απόλαυση μπορεί να προσαρμοστεί στις διατροφικές ανάγκες της κάθε περιόδου.

Περισσότερα από

Τα όσπρια είναι ο σύμμαχός σου για τη νηστεία

Γίγαντες, φακόρυζο ή φασολάδα; Η επιλογή δική σου!

Μην υποτιμάς το λαχανόρυζο!

Ένας απλός συνδυασμός που παραμένει νόστιμος, ειδικά αν δοκιμάσετε μία από τις συνταγές εντός.

3 συνταγές με σταρ το μπαρμπούνι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές για ωραία μπαρμπούνια.

3 συνταγές για νόστιμο χούμους

Δοκίμασε να φτιάξεις τις τρεις παραλλαγές του υπέροχου ντιπ τις οποίες θα βρεις εντός.

Δοκιμάστε αυτές τις νόστιμες συνταγές με γαρίδες

Δείτε εντός 3 νόστιμες και εύκολες συνταγές με το αγαπημένο θαλασσινό.

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές με σολομό

Το αγαπημένο ψάρι σε τρεις ιδιαίτερες εκδοχές.

3 νηστίσιμες και νόστιμες συνταγές με ρύζι

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός.

Στη νηστεία πάει... ο αρακάς

Δοκιμάστε τις τρεις νόστιμες νηστίσιμες συνταγές με αρακά που θα βρείτε εντός.

Ο μπακαλιάρος της παράδοσης

Μέσα από τις παραδοσιακές συνταγές ο μπακαλιάρος παραμένει ένα αγαπημένο πιάτο που αναδεικνύει τη γευστική κληρονομιά της Ελλάδας.

Η σκορδαλιά με άλλο τρόπο

Η σκορδαλιά είναι ένα κλασικό ελληνικό πιάτο που έχει πολλές παραλλαγές, και κάθε περιοχή την προσαρμόζει με τα δικά της υλικά.