Η γραβιέρα Αγράφων έχει μακρά ιστορία. Ουσιαστικά, είναι το πρώτο τυρί τύπου γραβιέρας που παρασκευάστηκε στην Ελλάδα, στα τέλη του 19ου αιώνα, με πρωτοβουλία του γεωπόνου Ραϋνόλδου Δημητριάδη, στα πρότυπα της ελβετικής Gruyère.
Eίναι ίσως η καλύτερη ελληνική γραβιέρα, αν και άγνωστη στον περισσότερο κόσμο. Ένα τυρί πλούσιο και μεστό, με ευχάριστη γεύση φρέσκου γάλακτος, νότες βοτάνων, ελαφριά γλυκύτητα και μια υπέροχη βουτυράτη επίγευση. Τα βασικά χαρακτηριστικά του τα χρωστάει στη χλωρίδα της περιοχής των Αγράφων, καθώς για την παρασκευή του χρησιμοποιείται αποκλειστικά γάλα από φυλές προβάτων και αιγών που εκτρέφονται εκεί. Παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα, στο οποίο επιτρέπεται να προστεθεί μέχρι 30% κατσικίσιο, ωριμάζει το λιγότερο επί 3 μήνες (συνήθως 6) και έχει χαρακτηριστεί Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) από το 1996.
Γιατί δεν το συναντάμε συχνά; Παράγεται σε πολύ μικρή ποσότητα η οποία εξαντλείται γρήγορα, καθώς οι παραγωγοί είναι δυστυχώς ελάχιστοι.
Το βρήκαμε 6μηνης ωρίμανσης στο Provence deli (e-shop: www.provence.gr) Θεοφάνους 12 Αμπελόκηποι, τηλ. 2108981435.