Follow us

Γραβιέρα Αγράφων Π.Ο.Π.

Γραβιέρα Αγράφων Π.Ο.Π.

Η γραβιέρα Αγράφων έχει μακρά ιστορία. Ουσιαστικά, είναι το πρώτο τυρί τύπου γραβιέρας που παρασκευάστηκε στην Ελλάδα, στα τέλη του 19ου αιώνα, με πρωτοβουλία του γεωπόνου Ραϋνόλδου Δημητριάδη, στα πρότυπα της ελβετικής Gruyère.

Eίναι ίσως η καλύτερη ελληνική γραβιέρα, αν και άγνωστη στον περισσότερο κόσμο. Ένα τυρί πλούσιο και μεστό, με ευχάριστη γεύση φρέσκου γάλακτος, νότες βοτάνων, ελαφριά γλυκύτητα και μια υπέροχη βουτυράτη επίγευση. Τα βασικά χαρακτηριστικά του τα χρωστάει στη χλωρίδα της περιοχής των Αγράφων, καθώς για την παρασκευή του χρησιμοποιείται αποκλειστικά γάλα από φυλές προβάτων και αιγών που εκτρέφονται εκεί. Παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα, στο οποίο επιτρέπεται να προστεθεί μέχρι 30% κατσικίσιο, ωριμάζει το λιγότερο επί 3 μήνες (συνήθως 6) και έχει χαρακτηριστεί Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) από το 1996.

Γιατί δεν το συναντάμε συχνά; Παράγεται σε πολύ μικρή ποσότητα η οποία εξαντλείται γρήγορα, καθώς οι παραγωγοί είναι δυστυχώς ελάχιστοι.

Το βρήκαμε 6μηνης ωρίμανσης στο Provence deli (e-shop: www.provence.gr) Θεοφάνους 12 Αμπελόκηποι, τηλ. 2108981435.

Επίσης...

Τρεις συνταγές από την Κρήτη

Δοκιμάστε να φτιάξετε κι εσείς τζουλαμά, κρεμμυδοκουταλιές και καλτσούνια.

Η Σαντορίνη στο πιάτο

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις συνταγές από το νησί και φέρτε την αύρα του στην κουζίνα.

Περισσότερα από

Συνταγές από τη Νάξο

Δοκιμάστε τες και φέρτε νοστιμιά Κυκλάδων στο τραπέζι.

Γεύσεις από Σίφνο

Μαστέλο, ρεβιθάδα, μελόπιτα: το τρίπτυχο της απόλαυσης από τον κυκλαδίτικο παράδεισο της γαστρονομίας.

Παγωτό στο σπίτι

Θες να φτιάξεις παγωτό στο σπίτι χωρίς παγωτομηχανή και με μόνο 3 υλικά; Σου έχουμε τη συνταγή!

Οι κρύες σούπες του καλοκαιριού

Δείτε εντός πέντε προτάσεις για θρεπτικές σούπες γεμάτες φρεσκάδα.

Τα σνακ της παραλίας

Δείτε εντός εύκολες συνταγές για παρασκευές που θα καλύψουν ιδανικά τη λιγούρα.

3 συνταγές για να ευχαριστηθείς το χταπόδι

Δες εντός τρεις προτάσεις για να φτιάξεις πεντανόστιμα πιάτα με χταπόδι.

Οι ατρόμητοι μάγειρες φτιάχνουν σπίτι... ταρτάρ!

Δείτε εντός τρεις συνταγές για να απολαύσετε ταρτάρ τόνου, τσιπούρας και σολωμού.

Η ντομάτα δεν είναι μόνο για χωριάτικη

Δες εντός τρεις συνταγές που θα σε πείσουν ότι η ντομάτα είναι υπέροχη και εκτός των καθιερωμένων.

Αλμυρές τηγανίτες για ζυμαρένιες απολαύσεις

Βάλε μπρος το τηγάνι και στο άψε-σβήσε θα έχεις το τέλειο σνακ.

Μαγειρεύουμε μπριάμ!

Το αγαπημένο πολύχρωμο φαγητό σε τρεις εκδοχές.