H fregola Sarda ή fregula, όπως προφέρεται στην πατρίδα της τη Σαρδηνία, έχει αποδειχθεί πως είναι το παλαιότερο ζυμαρικό της Ιταλίας -ίσως και όχι μόνο της Ιταλίας. Τα μικρά μπαλάκια σε διάφορες διαστάσεις, διαμέτρου μεταξύ 2 και 6 χιλ., που θυμίζουν το μαροκινό κους κους, παρασκευάζονται από σκληρό σιτάρι και κατόπιν ψήνονται στον φούρνο, γεγονός που τους χαρίζει ξεροψημένη όψη και μια υπέροχη ξηροκαρπάτη γεύση όταν μαγειρεύονται.
Και πώς μαγειρεύονται;
Με κάποιον ζωμό με τη μέθοδο του ριζότο, δηλαδή προσθέτοντας το υγρό σταδιακά και ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσει και να χυλώσει το ζυμαρικό. Ταιριάζει με πολλά υλικά, με ντομάτα, με διάφορα κρεατικά, με λαχανικά, με ό,τι θέλεις έχοντας στο νου σου πώς θα έφτιαχνες ένα κριθαράκι. Αλλά το τέλειο ταίριασμά του γίνεται με όστρακα και ιδιαίτερα με αχιβάδες, που είναι και το παραδοσιακό φαγητό της Σαρδηνίας: fregola alle vongole!
Γνήσια fregola από τη Σαρδηνία βρήκαμε στο Chef Serra Delicatessen Food & Drink (Ιωάννου Αποστολοπούλου 61Α, Χαλάνδρι, 2130880747).