Στα καλοκαιρινά μας μαγειρέματα βάζουμε περισσότερη φαντασία, ακολουθώντας την ανέμελη διάθεση της εποχής. Πολύτιμη βοήθεια στις δημιουργίες μας δίνει η μεγάλη ποικιλία προϊόντων της ΓΙΩΤΗΣ, όπως η Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ, οι Κρέπες και ο Πουρές Πατάτας ΓΙΩΤΗΣ και τόσα άλλα, που μπορούν να βρίσκονται πάντα στο ντουλάπι μας, για τη στιγμή που θα τα χρειαστούμε. Για ένα φιλικό κάλεσμα, δοκιμάστε μια συνταγή που σίγουρα θα αρέσει: λαζάνια σε καλοκαιρινό mood, με θαλασσινή γέμιση δεμένη υπέροχα με τη Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ!
Θα χρειαστείτε μερικά φιλέτα σολομού και γαρίδες -μπορεί όμως να γίνει και χωρίς αυτές, αυξάνοντας την ποσότητα του ψαριού. Το κολοκυθάκι, το φρέσκο κρεμμυδάκι και τα μυρωδικά κάνουν το φαγητό πιο ανάλαφρο και μυρωδάτο. Συνοδέψτε με ένα δροσερό ροζέ κρασί και… περιμένετε συγχαρητήρια!
Υλικά
500 γρ. λαζάνια
500 γρ. σολομό σε φέτες, καθαρισμένο
250 γρ. μέτριες γαρίδες φρέσκες ή κατεψυγμένες με το κέλυφος
3 μέτρια κολοκυθάκια
1 κουτί Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
1/2 κ. γάλα πλήρες
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια σε φετάκια
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
ξύσμα από 1 λεμόνι
1/3 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Φτιάχνετε τη Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες του κουτιού.
- Κόβετε τις φέτες του σολομού σε κύβους 2Χ2 και τους ραντίζετε με 2 κ.σ ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
- Πλένετε τα κολοκυθάκια και τα κόβετε σε μικρά κυβάκια. Πλένετε τις γαρίδες, τις καθαρίζετε ωμές, τις κόβετε στη μέση και τις αλατίζετε.
- Ζεσταίνετε σε βαθύ τηγάνι 3-4 κ.σ ελαιόλαδο και μαραίνετε τα κρεμμυδάκια. Τα αφαιρείτε και βάζετε στο ίδιο τηγάνι τα κολοκυθάκια.
- Σοτάρετε για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Τα βγάζετε στην άκρη, επάνω σε απορροφητικό χαρτί.
- Στο ίδιο τηγάνι προσθέτετε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε τις γαρίδες για 2’.
- Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία με τους κύβους του σολομού, που τους σοτάρετε για 2' (απλώς ν’ αλλάξουν χρώμα) ανακατεύοντας προσεκτικά με σπάτουλα.
- Ανάβετε τον φούρνο στους 180ºC. Σ’ ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύετε κρεμμύδι, κολοκυθάκια, γαρίδες και σολομό με τον άνηθο, το ξύσμα λεμονιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αν θέλετε, κρατάτε λίγα κυβάκια σολομού για το γαρνίρισμα του φαγητού.
- Προσθέτετε μερικές κουταλιές από την μπεσαμέλ και ανακατεύετε προσεκτικά.
- Βράζετε αλατισμένο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα, ζεματάτε τα λαζάνια λίγα-λίγα μόνο για 1’ και τα βγάζετε σε σουρωτήρι (αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με το στήσιμο του φαγητού στο σκεύος).
- Σ’ ένα παραλληλόγραμμο πυρέξ που έχετε λαδώσει καλά, απλώνετε μια λεπτή στρώση μπεσαμέλ και επάνω στρώνετε στη σειρά λαζάνια, χωρίς κενά. Απλώνετε τη μισή γέμιση. Σκεπάζετε με δεύτερη στρώση λαζάνια και απλώνετε την υπόλοιπη γέμιση. Τελειώνετε με μια στρώση λαζάνια και καλύπτετε με τη μπεσαμέλ, σκορπίζοντας επάνω μικρά κομματάκια σολομού.
- Βάζετε το φαγητό στον φούρνο για 20-25 λεπτά. Το αφήνετε να σταθεί 20 λεπτά πριν το σερβίρισμα.
Αλμυρές συνταγές από τη ΓΙΩΤΗΣ για νόστιμο καλοκαίρι
Ογκρατέν με λαχανικά και μπεσαμέλ