Follow us

3 παραλλαγές συνταγών χωρίς κρέας

Γιουβέτσι, burger και μουσακάς όπως δεν τα έχεις συνηθίσει, με όσπρια ή λαχανικά αντί για κρέας.

ΒΙΓΚΑΝ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δες παρακάτω τρεις συνταγές για γιουβέτσι, burger και μουσακά όπως δεν τα έχεις συνηθίσει, με όσπρια ή λαχανικά αντί για κρέας.

Vegan Γιουβέτσι Λαχανικών

Υλικά

  • 1/2 κιλό κριθαράκι
  • 2-3 πιπεριές
  • 2-3 καρότα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 ντομάτες μέτριες
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Οδηγίες

  1. Σε ένα πυρέξ βάζουμε το λάδι, το σκόρδο, το καρότο κομμένο σε μικρές ροδέλες, μία ντομάτα, σε κύβους - την άλλη τριμμένη, τις πιπεριές σε μικρά κομμάτια και το αλατοπίπερο.
  2. Βάζουμε το πυρέξ με τα υλικά στο φούρνο, στους 180 βαθμούς, μέχρι να ψηθούν τα καρότα και οι πιπεριές.
  3. Προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται και αφού βράσει, ρίχνουμε και το κριθαράκι.
  4. Συχνό ανακάτεμα, γιατί το κριθαράκι κολλάει.
  5. Μπορούμε να βάλουμε την ποσότητα των λαχανικών που μας αρέσει.

Burger Φασολιών

Υλικά

  • 500 γρ. φασόλια χάντρες
  • 100 γρ. αλεύρι για κάθε χρήση
  • 1 ματσάκι κόλιαντρο ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένες πιπεριές χαλαπένιος ή μικρές καυτερές πιπερίτσες
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • 6 ψωμάκια για burgers, μαρούλι, ντομάτα, κρεμμύδια σε ροδέλες

Οδηγίες

  1. Βράστε τα φασόλια για 50 λεπτά, στραγγίξτε τα και αφήστε τα να κρυώσουν.
  2. Πολτοποιήστε τα στο πολυμίξερ και αδειάστε τον πουρέ σε ένα μπολ. Προσθέστε τη μισή ποσότητα κόλιαντρου, το αλεύρι, τις πιπεριές, αλάτι και πιπέρι.
  3. Πλάστε τα burgers και βάλτε τα σε αντικολλητικό χαρτί. Ραντίστε τα με ελαιόλαδο και ψήστε τα στους 180οC για 25 λεπτά.
  4. Συνθέστε τα burgers με τα ψωμάκια, τα ψημένα μπιφτέκια φασολιών, το μαρούλι, τις ντομάτες, την υπόλοιπη ποσότητα ψιλοκομμένου κόλιαντρου και τις ροδέλες κρεμμυδιών.

Vegetarian Mουσακάς με Ρεβίθια

Υλικά

  • 1 κιλό μελιτζάνες μακρόστενες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • ¾ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1½ φλιτζ. ρεβίθια βρασμένα
  • 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες πολτοποιημένες στο μούλτι
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γλ. κύμινο
  • ½ κ.γλ. κανέλα
  • 1 κ.γλ. μπαχάρι
  • αλάτι, πιπέρι

Οδηγίες

  1. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε χοντρές φέτες. Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος το ρηχό ταψί του φούρνου, τις αραδιάζουμε εκεί, τις αλείφουμε με ελαιόλαδο, τις αλατίζουμε και τις ψήνουμε στους 200°C για περίπου ½ ώρα, μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Σε φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάτουμε το σκόρδο με το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τα ρεβίθια και ανακατεύουμε.
  3. Ρίχνουμε την ντομάτα, τον πελτέ, το κύμινο, την κανέλα, το μπαχάρι, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
  4. Σε ένα ταψάκι απλώνουμε τις μισές μελιτζάνες, στη μέση βάζουμε τα μισά ρεβίθια με τη σάλτσα, σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες και τελειώνουμε με σάλτσα και ρεβίθια.
  5. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε ζεστό φούρνο στους 200°C για 15' και μετά χωρίς αλουμινόχαρτο για άλλα 15'.

Επίσης...

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

Περισσότερα από

3 εύκολα smoothies για ένα διάλειμμα ευεξίας

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά φρούτα ή λαχανικά και ένα μπλέντερ ώστε να απολαύσεις ένα ρόφημα που έχει σούπερ γεύση και κάνει και καλό.

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.

Πρασοκιµαδόπιτα

Η συνταγή για πρασοκιμαδόπιτα.