Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια σαλάτα από τις τρεις που σου έχουμε παρακάτω κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.
Σαλάτα με φρέσκα σύκα, μοτσαρέλα και προσούτο
Υλικά
- ¼ φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό
- 1 κ.σ. μέλι
- 1 κ.γ. μουστάρδα τύπου Ντιζόν με σιναπόσπορο
- 16 φρέσκα σύκα κομμένα στη μέση
- 250 γρ. μοτσαρέλα κομμένη σε φέτες και μετά σε μπαστουνάκια
- 150 γρ. λεπτές φέτες jamon Serrano ή προσούτο, κομμένες σε λωρίδες
- 2 φλ. ρόκα κομμένη σε μέτρια κομμάτια με το χέρι
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Φτιάχνουμε το ντρέσινγκ: σε ένα μέτριο μπολ χτυπάμε ελαφρά το ελαιόλαδο, το ξύδι, το μέλι, τη μουστάρδα, μια πρέζα αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αφήνουμε τη σάλτσα να μείνει 30 λεπτά πριν τη χρησιμοποιήσουμε.
- Ανακατεύουμε τα μπαστουνάκια της μοτσαρέλας και τις λωρίδες του jamon Serrano ή του προσούτο.
- Μοιράζουμε τη ρόκα σε 4 μεγάλα ρηχά πιάτα και από πάνω μοιράζουμε το μείγμα μοτσαρέλας - jamon ή προσούτο.
- Τακτοποιούμε τα σύκα στην κορυφή της σαλάτας (8 μισά σύκα σε κάθε πιάτο) και περιχύνουμε με το ντρέσινγκ.
Σαλάτα με κουνουπίδι, σάλτσα γιαουρτιού με κύμινο και μπρικ
Υλικά
1 κουνουπίδι γύρω στο 1 κ.
Για τη σάλτσα:
- 1 ½ φλ. γιαούρτι
- 1 κ.σ. λάδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κ.σ. μουστάρδα Ντιζόν
- 1 γερή πρέζα κύμινο τριμμένο
- Για τη γαρνιτούρα
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι το πράσινο μέρος
- 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
- 50 γρ. μπρικ
Εκτέλεση
- Πλένουμε το κουνουπίδι και το χωρίζουμε σε μικρά μπουκετάκια. Το βράζουμε σε αλατισμένο νερό ίσα να το σκεπάζει μέχρι να μαλακώσει, αλλά να μείνει τραγανό και το στραγγίζουμε πολύ καλά.
- Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: ανακατεύουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ ή στη μουλινέτα ή τα χτυπάμε πολύ καλά με τον αβγοδάρτη εκτός από το ξύσμα λεμονιού, το μπρικ και το κρεμμυδάκι.
- Βάζουμε το κουνουπίδι σε σαλατιέρα, περιχύνουμε με τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με το μπρικ, το ξύσμα λεμονιού και το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι.
Σαλάτα με παντζάρια, πορτοκάλι και φέτα
Υλικά
- 3 μεγάλα ή 4 μικρά παντζάρια ψημένα ή βρασμένα
- 150 γρ. πράσινα σαλατικά (σπανάκι, ρόκα)
- 2 πορτοκάλια σε φετάκια χωρίς μεμβράνες
- 3/4 φλ. τσ. φέτα θρυμματισμένη σε μεγάλα κομμάτια
- 1/3 φλ.τσ. χοντροσπασμένη ή κομμένη στη μέση καρυδόψιχα
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου
- για τη βινεγκρέτ:
- 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. ξύδι
- 1 σκ.σκόρδο λυωμένη
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Πλένουμε καλά τους βολβούς των παντζαριών, τους τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και τους ψήνουμε στο φούρνο (μπορούμε και να τα βράσουμε αλλά ψητά γίνονται πιο νόστιμα). Οταν μισοκρυώσουν τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε φέτες. Ετοιμάζουμε τη βινεγκρέτ χτυπώντας καλά τα υλικά.
- Σε απλωτή σαλατιέρα χοντροκόβουμε τα πράσινα σαλατικά και τα ανακατεύουμε με λίγη βινεγκρέτ.
- Απλώνουμε επάνω τις φέτες των παντζαριών, τα κρεμμυδάκια, το πορτοκάλι, τη φέτα, τα καρύδια και το δυόσμο.
- Περιχύνουμε με την υπόλοιπη βινεγκρέτ και σερβίρουμε.