Follow us

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

ΧΟΥΝΚΙΑΡ ΜΠΕΓΕΝΤΙ

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

Χουνκιάρ Μπεγιεντί

Υλικά

  • 750 γρ. μοσχαρίσιο ή αρνίσιο κρέας χωρίς κόκαλο
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 700 γρ. τριμμένες ντομάτες
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 3-4 κόκκους μπαχάρι
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Για τον πουρέ μελιτζάνας

  • 4 μεγάλες φλάσκες μελιτζάνες
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • 250 ml γάλα
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 100 γρ. τριμμένο κασέρι
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Κόψτε το κρέας σε μικρότερα κομμάτια. Βάλτε στην κατσαρόλα 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρέας με τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
  2. Αφήστε τα για αρκετά λεπτά σε δυνατή φωτιά και μετά ρίξτε τις ντομάτες, τον πελτέ, τα μπαχαρικά, το μέλι, αλάτι και πιπέρι.
  3. Ρίξτε ½ λίτρο ζεστό νερό ή ζωμό κρέατος και μαγειρέψτε το φαγητό σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
  4. Πλύνετε τις μελιτζάνες και τρυπήστε τις σε αρκετά σημεία με το πιρούνι. Ψήστε τις στους 200°C για 35'-45'. Όσο είναι ζεστές, ξεφλουδίστε τις και αφήστε την ψίχα τους για 5' σε ένα μπολ με νερό και χυμό από ½ λεμόνι. Στραγγίξτε την ψίχα και ψιλοκόψτε τη.
  5. Βάλτε στην κατσαρόλα το βούτυρο και το αλεύρι, ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν και ρίξτε το γάλα.
  6. Αφήστε το μείγμα για λίγα λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να πήξει ελαφρώς.
  7. Αλατοπιπερώστε και ρίξτε την ψίχα της μελιτζάνας και το κασέρι. Αφήστε τον πουρέ για 1'-2' στη φωτιά και κατεβάστε από την εστία.
  8. Για να σερβίρετε, μοιράστε τον πουρέ της μελιτζάνας στα πιάτα και από πάνω το κρέας με τη σάλτσα του.

Μπουγιουρντί Πολίτικο

Υλικά

  • 5 χοντρές φέτες τυρί φέτα
  • 3 φέτες τυρί κασέρι
  • 2 ώριμες ντομάτες
  • 4 γλυκές πιπεριές
  • 2 καυτερές πιπεριές
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες (προαιρετικά)
  • 1 κουτάλι της σούπας ρίγανη

Εκτέλεση

  1. Σε ένα πήλινο ή πυρέξ σκεύος, απλώνουμε κόβοντας φετούλες τη μια ντομάτα και τις δύο γλυκιές πιπεριές.
  2. Στο κέντρο (χωρίς να τις κόψουμε) βάζουμε τις καυτερές πιπεριές.
  3. Από πάνω βάζουμε τη φέτα, το κασέρι και σε όλη την επιφάνεια τις φέτες από τις ντομάτες, το κρεμμύδι και τις πιπεριές που μας έχουν μείνει.
  4. Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και ψήνουμε το μπουγιουρντί μας σε δυνατό φούρνο για 20 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του.

Ιτσλί µε Αρνάκι και Μοσχάρι

Υλικά

  • 250 γραµµ. κιµά µοσχαρίσιο
  • 250 γραµµ. κιµά αρνίσιο
  • 500 γραµµ. πλιγούρι
  • 2 ψωµάκια
  • 2 πιπεριές πράσινες ψιλοκοµµένες
  • 2 κουτ. της σούπας µαϊντανό ψιλοκοµµένο
  • 2 µεγάλα ξερά κρεµµύδια ψιλοκοµµένα
  • 3 κουτ. της σούπας κουκουνάρι
  • 1 κουτ. του γλυκού πιπέρι κόκκινο
  • 1 κουτ. της σούπας κίµινο
  • 2 κουτ. της σούπας λάδι
  • 50 γραµµ. καρυδόψιχα ψιλοκοµµένη
  • 2 αυγά χτυπηµένα
  • φρυγανιά
  • αλάτι

Εκτέλεση

  1. Μουλιάζετε για µια ώρα το πλιγούρι µε τα ψωµάκια.
  2. Σε µια κατσαρόλα τσιγαρίζετε το 1 κρεµµύδι µέχρι να µαραθεί.
  3. Προσθέτετε τον αρνίσιο κιµά και το κουκουνάρι και συνεχίζετε µέχρι να τραβήξει τα υγρά του ο κιµάς.
  4. Κατεβάζετε το µίγµα από την κατσαρόλα και προσθέτετε τον µαϊντανό, λίγο αλάτι και την καρυδόψιχα.
  5. Ανακατεύετε το πλιγούρι µε το ψωµί, τις πιπεριές, το κρεµµύδι, τον µοσχαρίσιο κιµά, το κόκκινο πιπέρι και τα υπόλοιπα µυρωδικά και ζυµώνετε πολύ καλά.
  6. Παίρνετε ένα κοµµάτι ζύµης, το πλάθετε και στην µέση κάνετε µια τρύπα µε το δάχτυλο σας, γεµίζετε µε το µίγµα του αρνίσιου κιµά και κλείνετε καλά την ζύµη.
  7. Βάζετε µια κατσαρόλα µε 4 ποτήρια νερό και µόλις βράσει ρίχνετε τους κεφτέδες µέσα για 25 περίπου λεπτά.
  8. Αφήνετε να κρυώσουν.
  9. Τέλος, περνάτε τους κεφτέδες από τα αυγά και την φρυγανιά και τους τηγανίζετε σε καυτό λάδι.

* 3 συνταγές με πρωταγωνιστή το αμύγδαλο

Επίσης...

Χοιρινά Κεφτεδάκια του Δήμου Μπαλόπουλου

Ο σεφ των Frater & Soror και ΦΒΚ παραδίδει μία εξαιρετικά νόστιμα συνταγή με πολλή προσωπικότητα πλην όμως σεβασμό στο πιάτο.

Ρολό Κιµά µε Λαχανικά

Η συνταγή για ρολό κιμά με λαχανικά.

Περισσότερα από

Πρασοκιµαδόπιτα

Η συνταγή για πρασοκιμαδόπιτα.

Ιτσλί µε Αρνάκι και Μοσχάρι

Πώς θα φτιάξεις ιτσλί με αρνάκι και µοσχάρι.

Πλούσια Σούπα Γιουβαρλάκια µε Λαχανικά

Η συνταγή για πλούσια σούπα γιουβαρλάκια µε λαχανικά.

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Μπιφτέκια Γεµιστά στο Τηγάνι

Η συνταγή για γεμιστά μπιφτέκια στο τηγάνι.

Η πιο Εύκολη Κιµαδόπιτα µε Λαχανικά

Πώς θα φτιάξεις την πιο εύκολη κιμαδόπιτα με λαχανικά.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Ρολό Κιµά µε Σάλτσα Ντοµάτας

Πώς θα φτιάξεις ρολό κιµά µε σάλτσα ντοµάτας.

Ρολό Κιµά µε Τρία Είδη Κρέατος

Η συνταγή για ρολό κιµά µε τρία είδη κρέατος.

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.