Μπορεί να διίστανται τα γούστα για το μπρόκολο, όμως με αυτές τις τρεις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.
Σουφλέ με Μπρόκολο και Τυριά
Υλικά
- 1 κιλό μπρόκολο
- 5 φρέσκα κρεμμυδάκια χοντροκομμένα, μαζί με το πράσινο μέρος1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 3 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
- 3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 λίτρο ζεστό γάλα
- 200 γρ. κασέρι τριμμένο
- 200 γρ. ρεγκάτο τριμμένο
- 1 αβγό
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- αλάτι
Εκτέλεση
- Χωρίζουμε το μπρόκολο σε μπουκετάκια.
- Δεν πετάμε τα κοτσάνια και τα φύλλα: γίνονται η πιο νόστιμη μπουκιά.
- Καθαρίζουμε εξωτερικά το κοτσάνι και το κόβουμε σε ροδέλες και χοντροκόβουμε τα φύλλα.
- Το βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό, αλ ντέντε, να κρατάει αρκετά.
- Το στραγγίζουμε.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο μαζί με το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
- Ανακατεύοντας, προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και το αβγό και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις.
- Προσθέτουμε και τα τυριά (κρατάμε λίγα για την κρούστα) και ανακατεύουμε.
- Σε ένα βουτυρωμένο πυρίμαχο ταψί βάζουμε το μπρόκολο, το κρεμμυδάκι και τον μαϊντανό και καλύπτουμε με την μπεσαμέλ.
- Πασπαλίζουμε με το τυρί που κρατήσαμε και ψήνουμε για 30'-40', μέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια, χωρίς να ξεροψηθεί το τυρί.
Τάρτα με Mπρόκολο και Kουνουπίδι
Υλικά
- 2 κιλά κουνουπίδι και μπρόκολο (μισό μισό)
- 4 αβγά
- 300 γρ. γάλα και κρέμα γάλακτος (μισό μισό)
- 400 γρ. κίτρινα τυριά τριμμένα
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- πάπρικα γλυκιά ή μοσχοκάρυδο
- ζύμη για τάρτα
Για την τάρτα
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 230 γρ. λιωμένη μαργαρίνη
- 50 γρ. τυρί τριμμένο
- 2 αβγά
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 4 κ.σ. νερό χλιαρό
Εκτέλεση
- Ανάβω τον φούρνο στους 180°C.
- Βράζω τα μπουκετάκια από το κουνουπίδι και το μπρόκολο σε αλατισμένο νερό.
- Χώρια το μπρόκολο, χώρια το κουνουπίδι! Τα σουρώνω προσεκτικά, να μη μου διαλυθούν τα μπουκετάκια.
- Λαδώνω μια ταρτιέρα και απλώνω τη ζύμη.
- Βάζω τα μπουκετάκια το ένα δίπλα στο άλλο πάνω από τη ζύμη.
- Πρέπει να είναι καλά στραγγισμένα, για να μη μουλιάσει η τάρτα.
- Σε μια λεκάνη βάζω τα τυριά, τα αβγά, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, πολύ λίγο αλάτι,
- το γάλα και την κρέμα γάλακτος και μοσχοκάρυδο ή πάπρικα. Ανακατεύω όλα τα υλικά και περιχύνω την τάρτα.
- Ψήνω την τάρτα για 40 - 45 λεπτά. Τρώγεται ζεστή.
- Για την τάρτα: Σε μια λεκάνη βάζω το αλεύρι και το ανακατεύω με το μπέικιν πάουντερ.
- Στην ίδια λεκάνη βάζω όλα τα υλικά και τα ζυμώνω πολύ καλά.
- Βουτυρώνω ή λαδώνω μια ταρτιέρα και απλώνω τη ζύμη με τον πλάστη.
- Την τρυπάω με το πιρούνι σε διάφορα σημεία πριν την ψήσω.
Σουφλέ με Μπρόκολο, Πιπεριά και Καπνιστή Γαλοπούλα
Υλικά
- 4-5 φύλλα κρούστας
- 150 γρ. βούτυρο
- 500 γρ. μπρόκολο σε μπουκετάκια
- 10 φέτες καπνιστή γαλοπούλα ψιλοκομμένη σε μπαστουνάκια
- 1 πιπεριά σε μπαστουνάκια
- 300 γρ. φέτα σπασμένη
- 100 γρ. κεφαλοτύρι ή μοτσαρέλα τριμμένη
- 1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
- 2 φλιτζ. γάλα
- 2 αβγά
- πιπέρι, αλάτι
Εκτέλεση
- Σε άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε το μπρόκολο και το στραγγίζουμε.
- Λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο και βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί.
- Απλώνουμε πατσαβουριαστά τα φύλλα, αφού πρώτα βουτυρώσουμε το καθένα ξεχωριστά.
- Αν περισσέψει βούτυρο, το περιχύνουμε στα φύλλα, τα οποία θα φροντίσουμε να καλύπτουν και τα τοιχώματα του ταψιού.
- Απλώνουμε ομοιόμορφα το μπρόκολο, την πιπεριά, τη γαλοπούλα και τα τυριά.
- Πασπαλίζουμε με την πάπρικα.
- Χτυπάμε το γάλα με τα αβγά και αλατίζουμε ελαφρά. Ρίχνουμε μπόλικο πιπέρι.
- Απλώνουμε ομοιόμορφα το μίγμα πάνω στα υπόλοιπα υλικά του ταψιού και ψήνουμε στους 180°C, σε ζεστό φούρνο, για 30'-40', μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.