Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.
Χουνκιάρ Μπεγιεντί
Υλικά
- 750 γρ. μοσχαρίσιο ή αρνίσιο κρέας χωρίς κόκαλο
- 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 700 γρ. τριμμένες ντομάτες
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κ.σ. μέλι
- 1 κ.γλ. κανέλα
- 3-4 κόκκους μπαχάρι
- λίγο μοσχοκάρυδο
- ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Για τον πουρέ μελιτζάνας
- 4 μεγάλες φλάσκες μελιτζάνες
- χυμό από ½ λεμόνι
- 250 ml γάλα
- 3 κ.σ. βούτυρο
- 2 κ.σ. αλεύρι
- 100 γρ. τριμμένο κασέρι
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Κόψτε το κρέας σε μικρότερα κομμάτια. Βάλτε στην κατσαρόλα 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρέας με τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
- Αφήστε τα για αρκετά λεπτά σε δυνατή φωτιά και μετά ρίξτε τις ντομάτες, τον πελτέ, τα μπαχαρικά, το μέλι, αλάτι και πιπέρι.
- Ρίξτε ½ λίτρο ζεστό νερό ή ζωμό κρέατος και μαγειρέψτε το φαγητό σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
- Πλύνετε τις μελιτζάνες και τρυπήστε τις σε αρκετά σημεία με το πιρούνι. Ψήστε τις στους 200°C για 35'-45'. Όσο είναι ζεστές, ξεφλουδίστε τις και αφήστε την ψίχα τους για 5' σε ένα μπολ με νερό και χυμό από ½ λεμόνι. Στραγγίξτε την ψίχα και ψιλοκόψτε τη.
- Βάλτε στην κατσαρόλα το βούτυρο και το αλεύρι, ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν και ρίξτε το γάλα.
- Αφήστε το μείγμα για λίγα λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να πήξει ελαφρώς.
- Αλατοπιπερώστε και ρίξτε την ψίχα της μελιτζάνας και το κασέρι. Αφήστε τον πουρέ για 1'-2' στη φωτιά και κατεβάστε από την εστία.
- Για να σερβίρετε, μοιράστε τον πουρέ της μελιτζάνας στα πιάτα και από πάνω το κρέας με τη σάλτσα του.
Μπουγιουρντί Πολίτικο
Υλικά
- 5 χοντρές φέτες τυρί φέτα
- 3 φέτες τυρί κασέρι
- 2 ώριμες ντομάτες
- 4 γλυκές πιπεριές
- 2 καυτερές πιπεριές
- 1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες (προαιρετικά)
- 1 κουτάλι της σούπας ρίγανη
Εκτέλεση
- Σε ένα πήλινο ή πυρέξ σκεύος, απλώνουμε κόβοντας φετούλες τη μια ντομάτα και τις δύο γλυκιές πιπεριές.
- Στο κέντρο (χωρίς να τις κόψουμε) βάζουμε τις καυτερές πιπεριές.
- Από πάνω βάζουμε τη φέτα, το κασέρι και σε όλη την επιφάνεια τις φέτες από τις ντομάτες, το κρεμμύδι και τις πιπεριές που μας έχουν μείνει.
- Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και ψήνουμε το μπουγιουρντί μας σε δυνατό φούρνο για 20 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του.
Ιτσλί µε Αρνάκι και Μοσχάρι
Υλικά
- 250 γραµµ. κιµά µοσχαρίσιο
- 250 γραµµ. κιµά αρνίσιο
- 500 γραµµ. πλιγούρι
- 2 ψωµάκια
- 2 πιπεριές πράσινες ψιλοκοµµένες
- 2 κουτ. της σούπας µαϊντανό ψιλοκοµµένο
- 2 µεγάλα ξερά κρεµµύδια ψιλοκοµµένα
- 3 κουτ. της σούπας κουκουνάρι
- 1 κουτ. του γλυκού πιπέρι κόκκινο
- 1 κουτ. της σούπας κίµινο
- 2 κουτ. της σούπας λάδι
- 50 γραµµ. καρυδόψιχα ψιλοκοµµένη
- 2 αυγά χτυπηµένα
- φρυγανιά
- αλάτι
Εκτέλεση
- Μουλιάζετε για µια ώρα το πλιγούρι µε τα ψωµάκια.
- Σε µια κατσαρόλα τσιγαρίζετε το 1 κρεµµύδι µέχρι να µαραθεί.
- Προσθέτετε τον αρνίσιο κιµά και το κουκουνάρι και συνεχίζετε µέχρι να τραβήξει τα υγρά του ο κιµάς.
- Κατεβάζετε το µίγµα από την κατσαρόλα και προσθέτετε τον µαϊντανό, λίγο αλάτι και την καρυδόψιχα.
- Ανακατεύετε το πλιγούρι µε το ψωµί, τις πιπεριές, το κρεµµύδι, τον µοσχαρίσιο κιµά, το κόκκινο πιπέρι και τα υπόλοιπα µυρωδικά και ζυµώνετε πολύ καλά.
- Παίρνετε ένα κοµµάτι ζύµης, το πλάθετε και στην µέση κάνετε µια τρύπα µε το δάχτυλο σας, γεµίζετε µε το µίγµα του αρνίσιου κιµά και κλείνετε καλά την ζύµη.
- Βάζετε µια κατσαρόλα µε 4 ποτήρια νερό και µόλις βράσει ρίχνετε τους κεφτέδες µέσα για 25 περίπου λεπτά.
- Αφήνετε να κρυώσουν.
- Τέλος, περνάτε τους κεφτέδες από τα αυγά και την φρυγανιά και τους τηγανίζετε σε καυτό λάδι.