Η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών
Kαθιερώθηκε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ζυμαρικών στις 25 Οκτωβρίου 1995 με σκοπό την προώθηση της κατανάλωσης ζυμαρικών, μαζί με την πολιτιστική και γαστρονομική σημασία τους. Το Παγκόσμιο Συνέδριο Ζυμαρικών ασχολείται με ό,τι τα αφορά, από την ενθάρρυνση των καταναλωτών να δοκιμάσουν νέα ζυμαρικά μέχρι την παροχή σημαντικών πληροφοριών σε ιδρύματα και την προώθηση του ολοένα και πιο δημοφιλούς τροφίμου. Η Π.Η.Ζ καθιερώθηκε με σκοπό να αναδείξει τα ζυμαρικά ως ένα υγιεινό, βιώσιμο τρόφιμο, που διαδόθηκε διεθνώς λόγω του συνδυασμού υψηλής θρεπτικής αξίας, νοστιμιάς και ευέλικτης προσαρμογής σε όλους τους τύπους κουζίνας, τόσο την υψηλή όσο και την απλούστερη. Από τους καλύτερους τρόπους για να γιορτάσετε είναι να ετοιμάσετε ένα αγαπημένο σας πιάτο και να απολαύσετε τις υπέροχες γεύσεις και υφές που συνοδεύουν τη νοστιμιά του.
Ο πυλώνας της μεσογειακής διατροφής
Τα ζυμαρικά είναι πυλώνας της μεσογειακής διατροφής και ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα στον κόσμο. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες τονώνουν τον οργανισμό ενώ παρέχουν επίσης πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Τα ολικής άλεσης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, μαγγάνιο, σελήνιο, χαλκό και φώσφορο, ενώ τα κλασικά από καθαρισμένο σιμιγδάλι σκληρού σιταριού τείνουν να έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης είναι επίσης χαμηλότερα σε θερμίδες και υψηλότερα σε φυτικές ίνες και ορισμένα μικροθρεπτικά συστατικά.
Τα είδη των ζυμαρικών
Δεν είναι καταπληκτικό το γεγονός ότι ένα είδος φαγητού μπορεί να πάρει τόσα πολλά διαφορετικά σχήματα; Ορισμένοι τύποι ζυμαρικών είναι ιδανικοί για να αγκαλιάσουν πλούσιες σάλτσες, ενώ άλλοι είναι καταλληλότεροι για σούπες και σαλάτες. Όσο για τα είδη; Είναι αναρίθμητα αλλά μπορούμε να απαριθμήσουμε τα πιο γνωστά που είναι τα μακριά ζυμαρικά όπως το σπαγγέτι, τα μπουκατίνι, τα λιγκουίνι και οι παπαρδέλες, τα κοντά όπως είναι οι πέννες, οι φαρφάλες, τα φουζίλι, τα ντιταλίνι (κοφτό μακαρονάκι), τα ριγκατόνι, και τα "κοχυλάκια", τα κανελόνια, τα γεμιστά όπως τορτελίνια και ραβιόλι, τα πλατιά λαζάνια και τα αφράτα νιόκι.
Τα φρέσκα είναι καλύτερα;
Κάποιοι το βρίσκουν λίγο δύσκολο και χρονοβόρο, αλλά τα οφέλη της παρασκευής φρέσκων, σπιτικών ζυμαρικών αξίζει κάθε λεπτό που θα αφιερώσετε. Ο ευκολότερος τρόπος για να τα φτιάξετε είναι χρησιμοποιώντας μια οικιακή μηχανή ζυμαρικών, η οποία μπορεί να είναι λίγο ογκώδης για να την αποθηκεύσετε στην κουζίνα, αλλά μετατρέπει τη διαδικασία σε παιχνιδάκι. Η συνταγή είναι αρκετά απλή και τα υλικά που θα χρειαστείτε ελάχιστα. Τα βασικά ζυμαρικά αποτελούνται από σιμιγδάλι σιταριού, αυγά, ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Όσοι δεν έχετε μηχανή ζυμαρικών μπορείτε σίγουρα να τα φτιάξετε και στο χέρι, όπως γινόταν εξάλλου για εκατοντάδες χρόνια σε κάθε σπίτι στην Ιταλία. Χρειάζεται λίγη περισσότερη δουλειά στο πλάσιμο, αλλά είναι διασκεδαστικό.
Μικρά μυστικά
- Μη φοβηθείτε να να πειραματιστείτε με διαφορετικές γεύσεις στη ζύμη αλλά και στις σάλτσες. Ορισμένες συνταγές ζυμαρικών δεν περιλαμβάνουν αυγά, ενώ άλλες μπορεί να έχουν μια πιο μοναδική προσθήκη στο ζυμάρι, όπως σπανάκι, λιαστή ντομάτα, σαφράν, ψητή κόκκινη πιπεριά και άλλα.
- Ιδανικά για φούρνο με μπόλικα τυριά είναι το χοντρό μακαρόνι για παστίτσιο και τα κοντά ζυμαρικά όπως το ριγκατόνι. Μπορείτε να έχετε φαγητό σε 20 μόλις λεπτά βράζοντας τα μακαρόνια και μετά βάζοντάς τα στο φούρνο με ψιλοκομμένα σοταρισμένα λαχανικά, αλλαντικά και τυριά. Αν είστε της κουζίνας, ένα περιποιημένο παστίτσιο με μπόλικη ναξιώτικη γραβιέρα, μοτσαρέλα και γκούντα είναι η πιο κλασική εκδοχή ζυμαρικών στο φούρνο.
- Τα ζυμαρικά με ρίγες αγκαλιάζουν καλύτερα τις σάλτσες.
- Τα κανελόνια και τα μεγάλα κοχύλια ταιριάζουμε με ό,τι γέμιση μπορείτε να φανταστείτε, από κιμά μέχρι κοτόπουλο, λαχανικά, ή ακόμα και θαλασσινά, γιατί όχι;
- Οι μακαρονοσαλάτες αποζητούν κοντά ζυμαρικά όπως πέννες, ριγκατόνι, φουζίλι και φαρφάλες. Φρέσκα μυρωδικά, ψιλοκομμένα λαχανικά, μαγιονέζα σκέτη ή ανακατεμένη με κέτσαπ και λίγο κονιάκ, τόνος και κοτόπουλο τους πάνε πολύ.
- Χρησιμοποιήστε μερικές κουταλιές από το νερό βρασίματος στη σάλτσα, το άμυλο βοηθά να δέσει ταχύτερα.
- Όταν μαγειρεύετε ζυμαρικά με τέσσερα τυριά στην κατσαρόλα, η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι μεσαίας έντασης ώστε τα τυριά να λιώσουν ομαλά.
- Ο βρασμός συνεχίζει και αφού αποσύρετε τα ζυμαρικά από την εστία, προσοχή λοιπόν στους χρόνους μαγειρέματος.
- Δεν σταματάτε το βρασμό των ζυμαρικών με κρύο νερό. Αν χρειαστεί να προσθέσετε νερό, βράζετε την ποσότητα που χρειάζεστε πρώτα σε βραστήρα.
- Δεν ρίχνετε κρύο νερό όταν τα σουρώνετε. Με το κρύο νερό "παθαίνουν" θερμικό σοκ, απελευθερώνουν περισσότερο άμυλο και λασπώνουν.