Δες εντός τρεις συνταγές με ένα μάλλον παρεξηγημένο λαχανικό, την αγκινάρα, που μπορείς να την απολαύσει με διάφορους τρόπους.
Αγκινάρες α λα Πολίτα
Υλικά
- 8 καρδιές αγκινάρας
- 3 μέτριες πατάτες
- 3 μέτρια καρότα
- 2 ξερά κρεμμύδια
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 φλ. ελαιόλαδο
- 1 ματσάκι άνηθο
- 3 μεγάλα λεμόνια
- 2 φύλλα δάφνης
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε και κόβουμε σε όμοια κομμάτια τις πατάτες και τα καρότα
- Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα κρεμμυδάκια, μόνο το λευκό μέρος. Κρατάμε τα πράσινα φύλλα στην άκρη
- Κόβουμε το ένα λεμόνι και αλείφουμε τις καρδιές αγκινάρας.
- Στύβουμε το χυμό σε μπολ, συμπληρώνουμε νερό και τις αφήνουμε εκεί ώσπου να τις χρησιμοποιήσουμε
- Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι (φρέσκο και ξερό) να γυαλίσει. Προσθέτουμε τις πατάτες και τα καρότα και γυρίζουμε με την κουτάλα να λαδωθούν καλά.
- Προσθέτουμε και τις αγκινάρες. Από εδώ και στο εξής, ανακατεύουμε το φαΐ, ανακινώντας την κατσαρόλα κυκλικά για να μην διαλυθούν οι αγκινάρες
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 30-35 λεπτά.
- Ψιλοκόψουμε τον άνηθο και στύβουμε δυο λεμόνια.
- Αλατοπιπερώνουμε το φαγητό στην κατσαρόλα και προσθέτουμε άνηθο, το πράσινο μέρος από τα κρεμμυδάκια και τον χυμό λεμονιού
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 15 λεπτά ακόμη.
Αγκινάρες Τηγανητές
Υλικά
- 10 αγκινάρες
- αλεύρι
- 2 λεμόνια
- αλάτι
- ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις βράζουμε με το χυμό του ενός λεμονιού και αλάτι μέχρι να μαλακώσουν (τον χυμό του άλλου λεμονιού τον έχουμε χρησιμοποιήσει όταν τις καθαρίζουμε).
- Τις αφήνουμε να στραγγίξουν καλά σε ένα σουρωτήρι και μετά τις αλευρώνουμε καλά και τις τηγανίζουμε σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο.
- Μόλις πάρουν χρώμα κι απ’ τις δυο πλευρές τους τις βάζουμε σε ένα πιάτο που έχουμε στρώσει πάνω του χαρτί κουζίνας.
- Σερβίρουμε με σάλτσα σκόρδου.
Κροκέτες με Αγκινάρες
Υλικά
- 10 - 12 αγκινάρες
- 2 αβγά
- 2 φλιτζάνια τυριά τριμμένα
- 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1½ φλιτζάνι νερό
- αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
- ½ φλιτζανάκι του καφέ χυμό λεμονιού
- ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- λάδι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
- Καθαρίζω καλά τις αγκινάρες και τις βάζω σε αρκετό νερό με μια κουταλιά αλάτι να βράσουν.
- Τις μεταφέρω σε ένα σουρωτήρι, τις αφήνω να στραγγίσουν καλά και τις κόβω στα 4 ή στα 2, ανάλογα με το μέγεθός τους.
- Βάζω σε μια λεκάνη το αλεύρι, τα αβγά, τα τριμμένα τυριά, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, τον χυμό λεμονιού και το νερό, προσέχοντας να ανακατέψω καλά το αλεύρι, για να μη σβολιάσει.
- Μέσα σε αυτόν τον χυλό προσθέτω και τις αγκινάρες και ανακατεύω.
- Βάζω στο τηγάνι το λάδι και μόλις ζεσταθεί ρίχνω κουταλιά κουταλιά από το μίγμα και τηγανίζω τις κροκέτες.
- Τις αφαιρώ μία μία με τρυπητή κουτάλα και τις μεταφέρω σε μια πιατέλα, στην οποία έχω ήδη ψιλοκόψει λίγο ακόμα άνηθο.