Δοκίμασε κι εσύ να φτιάξεις τις τρεις συνταγές για αλμυρούς λουκουμάδες που ακολουθούν.
Γραβιερολουκουμάδες
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 90 γρ. μαγιά φρέσκια
- 150 γρ. ζάχαρη
- 40 γρ. αλάτι
- ξύσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι
- 400 γρ. Γραβιέρα τριμμένη
- 900 γρ. χλιαρό νερό
- ½ ποτηράκι του κρασιού ποτό
- λάδι για το τηγάνισμα
- τριμμένη γραβιέρα ή μέλι
Εκτέλεση
- Σε μια λεκάνη βάζω το αλεύρι.
- Διαλύω τη μαγιά σε λίγο από το χλιαρό νερό που έχω και την προσθέτω στο αλεύρι.
- Βάζω μέσα στο αλεύρι τη ζάχαρη, το αλάτι, το ποτό, το ξύσμα και σιγά σιγά το νερό.
- Προσθέτω και τη γραβιέρα και τα ζυμώνω όλα πολύ καλά, να ενωθούν μεταξύ τους.
- Σκεπάζω με μια πετσέτα και αφήνω σε χλιαρό μέρος γύρω στα 30 - 35 λεπτά.
- Βάζω αρκετό λάδι στο τηγάνι και μόλις ζεσταθεί ρίχνω κουταλάκι κουταλάκι από τη ζύμη και τηγανίζω.
- Όταν πάρουν ξανθό χρώμα οι λουκουμάδες, τους βγάζω με τρυπητή κουτάλα.
- Σερβίρω αμέσως με μέλι ή γραβιέρα.
Πατατολουκουμάδες με Τσίπουρο
Υλικά
- 1 κιλό πατάτες βρασμένες
- 100 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 3 αβγά
- 2 κουταλιές τσίπουρο
- 200 γρ. φέτα χοντροκομμένη
- 4 - 5 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
- φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη
- ξύσμα από 1 λάιμ
- λίγο αλεύρι για το αλεύρωμα
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- λάδι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
- Βράζω τις πατάτες σε αλατισμένο νερό.
- Μόλις βράσουν, τις σουρώνω και έτσι όπως είναι ζεστές τις λιώνω με το πιρούνι.
- Σε μια λεκάνη βάζω τις λιωμένες πατάτες, τα αβγά, το βούτυρο, το τσίπουρο, τη φέτα, τις λιαστές ντομάτες, τη ρίγανη, το ξύσμα και πιπέρι.
- Τα ανακατεύω όλα να ενωθούν μεταξύ τους.
- Σκεπάζω τη λεκάνη με μια μεμβράνη και τη βάζω στο ψυγείο γύρω στα 25 - 30 λεπτά.
- Βάζω σε έναν δίσκο αλεύρι.
- Πλάθω τους λουκουμάδες σαν κεφτεδάκια, τους αλευρώνω, βάζω λάδι στο τηγάνι και, μόλις ζεσταθεί, ρίχνω έναν έναν τους λουκουμάδες και τους τηγανίζω.
Λουκουμάδες Μελιτζάνας
Υλικά
- 10 τρυφερές μελιτζάνες (για να μην έχουν σπόρους)
- μια χούφτα αλάτι χοντρό
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 λίτρο μπύρα
- 1 κ.σ. πάπρικα καυτερή
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κ.γ. αλάτι ψιλό
- 1 σφηνάκι ελαιόλαδο
- καλαμποκέλαιο για τηγάνισμα
Εκτέλεση
- Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε κυβάκια μικρά.
- Ανακατεύουμε με χοντρό αλάτι και τα αφήνουμε για μια ώρα σε σουρωτήρι.
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε ένα κουρκούτι, ανακατεύοντας, μπύρα, αλεύρι, σκόρδο, ελαιόλαδο (για να μην τραβήξουν πολύ λάδι στο τηγάνισμα), πάπρικα και ψιλό αλάτι.
- Ξεπλένουμε καλά τις μελιτζάνες, στύβουμε με το χέρι ανακατεύουμε με το κουρκούτι.
- Σε τηγάνι με μπόλικο καυτό λάδι μοιράζουμε το μείγμα μας με κουτάλι.
- Τηγανίζουμε, γυρίζοντας τους λουκουμάδες μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Αφαιρούμε, συνέχεια, τις σταγόνες που ξέφυγαν απ’ το κουτάλι και κολυμπάνε ελεύθερα μέσα στο λάδι, γιατί θα καούν και θα χαλάσουν τη γεύση.
- Βγάζουμε τους λουκουμάδες σε πιάτο με χαρτί κουζίνας για να αφήσουν το παραπανίσιο τηγανόλαδο και σερβίρουμε.
- Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο τυρί και σερβίρουμε με σάλτσα ντομάτας.