Δοκιμάστε τους παρακάτω τρεις συνδυασμούς με νιόκι, που θα τα βρείτε εντός σε δύο παραλλαγές, με ρικότα και με πατάτα.
Νιόκι με Ρικότα και Ντομάτα
Υλικά
Για τα νιόκι
- 250 γρ. ρικότα
- 2 αυγά
- 20-30 γρ. Parmigiano-Reggiano, τριμμένο + έξτρα για το σερβίρισμα
- 60 γρ. λεπτό σιμιγδάλι
- 130 γρ. αλεύρι (και έξτρα για το πασπάλισμα)
- αλάτι kosher
Για τη σάλτσα
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 30 σκελίδες σκόρδου
- 2 κουτιά ντοματίνια κονκασέ
- 2 κ.σ. σπόρους μάραθου
- 1/2 κ.σ. ψιλοκομμένο τσίλι
- βασιλικός
- 1 1/2 κ.σ. αλάτι kosher
Εκτέλεση
- Για τα νιόκι: Ανακατεύεις τη ρικότα και Parmigiano σε ένα μεγάλο μπολ μέχρι να αναμειχθούν καλά. Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύεις το σιμιγδάλι με το αλεύρι.
- Σταδιακά ανακατεύεις το μείγμα του αλευριού με αυτό των τυριών, μέχρι να γίνει ενιαίο. Προσοχή όμως, μην τα ανακατέψεις αρκετά γιατί θα καταλήξουν να γίνουν dumplings.Το τοποθετείς στο ψυγείο για περίπου μία ώρα.
- Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, φτιάχνεις τα νιόκι.
- Πρόσεξε να έχουν διάμετρο περίπου 1,5 εκατοστό. Αν το μείγμα είναι κολλώδες, πρόσθεσε λίγο αλεύρι.
- Μόλις φτιάξεις τα νιόκι, φέρνεις σε βράση αλατισμένο νερό σε κατσαρόλα. Βάζεις σε αυτό τα νιόκι και τα αφήνεις για περίπου μισό λεπτό, μέχρι να ανέλθουν στην επιφάνεια. Πρέπει να είναι ελαφριά και αφράτα. Αν δε σκοπεύεις να τα χρησιμοποιήσεις αμέσως, βάλε τα νιόκι σε έναν ελαφρώς λαδωμένο δίσκο και άφησέ τα στο ψυγείο.
- Για τη σάλτσα: Ζεσταίνεις το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτεις το σκόρδο και το τσιγαρίζεις μέχρι να μαλακώσει και να αποκτήσει χρυσό χρώμα.
- Όσο μαγειρεύεται το σκόρδο, σουρώνεις τις ντομάτες σε ένα μικρό μπολ. Κρατάς όμως το χυμό τους και χρησιμοποιείς τα χέρια σου για να τις συνθλίψεις.
- Χρησιμοποιώντας το εξωτερικό του πιρουνιού, λιώνεις τις σκελίδες σκόρδου και προσθέτεις σε αυτές τις ντομάτες, τον μάραθο και το τσίλι. Σιγοβράζεις το μείγμα, ανακατεύοντας περιστασιακά, για περίπου 45 λεπτά.
- Προσθέτεις βασιλικό και αλάτι και μαγειρεύεις για περίπου 5 λεπτά ακόμη.
- Αν θέλεις, προσθέτεις και μπαχαρικά της αρεσκείας σου.
Νιόκι με κολοκύθα, ρικότα και βούτυρο φασκόμηλου
- 300 γρ. κολοκύθα
- ½ φλ. τυρί ρικότα
- 1 ¼ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ⅓ φλ. παρμεζάνα τριμμένη
- 1 αβγό
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το βούτυρο με φασκόμηλο
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 50 γρ. βούτυρο
- 20 φρέσκα φύλλα φασκόμηλο
Για το σερβίρισμα
- τριμμένη παρμεζάνα
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Μαγειρεύουμε την κολοκύθα κομμένη σε κομματάκια σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς καθόλου νερό, μέχρι να χάσει όλα τα υγρά της.
- Τη μεταφέρουμε σε μπολ και τη λιώνουμε με το πιρούνι.
- Χρειαζόμαστε γύρω στο ½ φλ. πουρέ.
- Βάζουμε τον πουρέ και τα υπόλοιπα υλικά για τα νιόκι σε μπολ και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να έχουμε μια απαλή ζύμη.
- Αλευρώνουμε μια επιφάνεια εργασίας, βάζουμε επάνω τη ζύμη, την πασπαλίζουμε με αλεύρι και της δίνουμε μακρόστενο σχήμα.
- Τη χωρίζουμε κατά μήκος σε έξι κομμάτια.
- Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε ένα κορδόνι διαμέτρου 1 ½ εκ..
- Κόβουμε το κάθε κορδόνι σε κομματάκια 3 εκ. και πατάμε κάθε κομματάκι ελαφρά με το δάχτυλό μας στη μέση.
- Βράζουμε τα νιόκι λίγα-λίγα σε άφθονο αλατισμένο νερό και τα βγάζουμε μόλις ανέβουν στην επιφάνεια, με τρυπητή κουτάλα.
- Λιώνουμε σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι το μισό βούτυρο, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα νιόκι.
- Κουνάμε το τηγάνι να αλειφθούν καλά με το βούτυρο και να αρχίσουν να παίρνουν καστανό χρώμα.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε και τα φύλλα του φασκόμηλου και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε μέχρι να πάρουν τα νιόκι χρυσαφί χρώμα και τα φύλλα να γίνουν τραγανά-προσέχουμε πολύ μην καούν, γι΄ αυτό ανακινούμε συνέχεια το τηγάνι.
- Σερβίρουμε αμέσως, με παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Νιόκι πατάτας με κάστανα
Υλικά
Για τα νιόκι
- 400 γρ. πατάτες βρασμένες, καθαρισμένες
- 400 γρ. προβρασμένα κάστανα
- 200 γρ. άσπρο αλεύρι και λίγο επιπλέον για τον πάγκο εργασίας
- τριμμένο μοσχοκάρυδο
- αλάτι
Για το σερβίρισμα
- 150 γρ. τυρί που λιώνει εύκολα, όπως η ιταλική φοντίνα (fontina), κομμένο σε μικρά κυβάκια
- 80 γρ. βούτυρο φρέσκο
- 2 κ. σ. διάφορα μυριστικά ψιλοκομμένα ( μαϊντανός, σχοινόπρασο, θυμάρι, μαντζουράνα)
Εκτέλεση
- Λιώνουμε τις πατάτες και τα κάστανα με το ειδικό εργαλείο και τις αναμειγνύουμε πάνω σε έναν αλευρωμένο πάγκο εργασίας με το αλεύρι, το αλάτι και το μοσχοκάρυδο.
- Ζυμώνουμε το μείγμα γρήγορα και το πλάθουμε σε κορδόνια στο πάχος ενός δαχτύλου.
- Κόβουμε αυτά τα κορδόνια ανά 3 εκ. και σχηματίζουμε τα νιόκι μας, τα πιέζουμε με τα δόντια ενός πιρουνιού για να πάρουν σχήμα και τα βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό, όπως τα μακαρόνια.
- Μόλις δούμε ότι κάποια νιόκι αρχίζουν να ανεβαίνουν στην επιφάνεια του νερού, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε σε μια μεγάλη πιατέλα όπου έχουμε ήδη ρίξει λίγο λιωμένο βούτυρο μαζί με τη μια κουταλιά από τα μυριστικά.
- Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο, τα πασπαλίζουμε με τα μυριστικά και άφθονο τριμμένο τυρί και τα σερβίρουμε ζεστά με το τυρί να λιώνει σχηματίζοντας τις λατρεμένες κόρδες του.