Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές για μεζέδες που είναι ό,τι πρέπει για ένα τραπέζι με φίλους.
Ρεβιθοκεφτέδες
Υλικά
- 1/2 κιλό ρεβίθια
- 4 µέτριες πατάτες βρασµένες
- 4 µέτρια ψιλοκοµµένα κρεµµύδια
- τριµµένος δυόσµος
- τριµµένη µαντζουράνα
- ψιλοκοµµένος µαϊντανός
- αλάτι
- πιπέρι
- αλεύρι
- ελαιόλαδο για το τηγάνισµα
Εκτέλεση
- Το προηγούµενο βράδυ µουλιάζουµε τα ρεβίθια
- Την εποµένη, τους ρίχνουµε σόδα και τα αφήνουµε άλλη µισή ώρα να µουλιάσουν.
- Στη συνέχεια τα ξεπλένουµε καλά, 3-4 φορές. Βάζουµε όλα τα υλικά στο µίξερ και τα θρυµµατίζουµε.
- Αν το µείγµα µας είναι αραιό για να το πλάσουµε προσθέτουµε λίγο αλεύρι και το πλάθουµε µε τα χέρια µας ώσπου να γίνει µια ενιαία µάζα.
- Πλάθουµε στρογγυλά κεφτεδάκια σε µέγεθος της αρεσκείας µας, τα αλευρώνουµε και τα τηγανίζουµε για 4 λεπτά απο την κάθε πλευρά.
Κρασοκαπαμάς
Υλικά
- 800 γραμμ. χοιρινό ψαχνό κομμένο σε μικρά κομματάκια
- 12 κρεμμυδάκια
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κοφτό κανέλα
- 4 κουταλιές λάδι
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- κρασί άσπρο όσο πάρει μέχρι να ψηθεί το κρέας. (Σ’ αυτή τη συνταγή δεν χρησιμοποιούμε καθόλου νερό, μόνο κρασί)
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρέας με το λάδι μέχρι να πάρει λίγο χρώμα.
- "Σβήνουμε" μ’ ένα κρασοπότηρο κρασί.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια, την κανέλα, το αλάτι, το πιπέρι, ένα ακόμη κρασοπότηρο κρασί και συνεχίζουμε το βράσιμο.
- Αν χρειαστεί, μπορούμε να προσθέσουμε κι άλλο κρασί αν το κρέας χρειάζεται κι άλλο βράσιμο.
Μπουγιουρντί
Υλικά
- 1 ώριµη ντοµάτα ξεφλουδισµένη
- 1 πράσινη πιπεριά
- 1 κοµµάτι φέτα
- 2-3 φέτες γκούντα (προαιρετικά)
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
Εκτέλεση
- Κόβουμε σε µικρά κοµµατάκια (κυβάκια) την ξεφλουδισµένη ντοµάτα.
- Για να ξεφλουδίσουµε εύκολα ντοµάτες τις βουτάµε για 1 λεπτό σε βραστό νερό. Μετά από αυτό η φλούδα βγαίνει σχεδόν µόνη της ευκολότατα).
- Κόβουµε και τη φέτα σε µικρά κοµµατάκια και την πιπεριά σε µικρά ροδελάκια.
- Προαιρετικά µπορούµε να προσθέσουµε ό,τι άλλο µαλακό τυρί θέλουµε αν και ακόµη και µε σκέτη φέτα γίνεται θαυµάσιο.
- Ανακατεύουµε µαζί όλα τα υλικά και τα βάζουµε σε ένα µικρό πήλινο (όπως αυτά που τοποθετείται το παραδοσιακό πρόβειο γιαούρτι), ή σε οποιοδήποτε µικρό πυρίµαχο σκεύος.
- Ρίχνουµε το ελαιόλαδο (να πάει παντού) και πασπαλίζουµε µε τη ρίγανη.
- Ψήνουµε στους 200 βαθµούς για ένα τέταρτο της ώρας περίπου.