Δείτε παρακάτω τρεις συνταγές για πουτίγκα, ένα επιδόρπιο ιδανικό για τα τραπέζια των γιορτών.
Πουτίγκες σοκολάτας με σάλτσα από κόκκινα φρούτα
Υλικά
- 4 κ.σ. κακάο άγλυκο
- 400 γρ. άχνη ζάχαρη
- 100 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
- 2 δόσεις βανιλίνη
- 1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 4 ασπράδια
- Για τη σάλτσα
- 300 γρ. κόκκινα φρούτα του δάσους (κατεψυγμένα)
- 3 κ.σ. καστανή ζάχαρη
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 -170ο C.
- Καβουρδίζουμε ελαφρότατα τα αμύγδαλα σε χαμηλή φωτιά σε αντικολλητικό τηγάνι και τα περνάμε από τη μουλινέτα να γίνουν σαν σκόνη.
- Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: βράζουμε τα φρούτα με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να πήξει η σάλτσα, γύρω στα 3 -5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Τη βάζουμε στο ψυγείο.
- Ετοιμάζουμε την πουτίγκα: κοσκινίζουμε σε μπολ τη ζάχαρη άχνη και το κακάο. Προσθέτουμε το τριμμένο αμύγδαλο και ανακατεύουμε. Χτυπάμε σε σφιχτή μαρέγκα τα ασπράδια με 1 πρέζα αλάτι. Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα ζάχαρη -αμύγδαλα -κακάο ανακατεύοντας απαλά από κάτω προς τα πάνω με σπάτουλα. Μοιράζουμε το μείγμα σε 16 πυρίμαχα αντικολλητικά φορμάκια.
- Ψήνουμε για 20-25 λεπτά. Σερβίρουμε αμέσως, συνοδεύοντας με τη σάλτσα των κόκκινων φρούτων.
Πουτίγκα Σοκολάτας με Σάλτσα Κανέλας
Υλικά
- 60 γρ. κουβερτούρα σε κυβάκια
- 60 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 2 κ.σ. κακάο κοσκινισμένο
- 160 ml γάλα
- 125 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 200 γρ. ζάχαρη
- 1 αβγό ελαφρώς χτυπημένο
- λίγο βούτυρο για τα φορμάκια
Για τη σάλτσα
- 2 κ.γλ. κανέλα
- 50 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 60 γρ. ζάχαρη
- 30 γρ. κακάο κοσκινισμένο
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Βουτυρώνουμε 4 ατομικά φορμάκια για κέικ.
- Σε αντικολλητικό κατσαρολάκι βάζουμε τη σοκολάτα, το βούτυρο, το κακάο και το γάλα και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουμε ένα λείο μίγμα. Μόλις λιώσει η σοκολάτα, το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και τη ζάχαρη.
- Προσθέτουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Στο τέλος προσθέτουμε το αβγό και χτυπάμε να ενσωματωθεί.
- Μοιράζουμε το μίγμα στα φορμάκια και τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι.
- Για τη σος, βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι 1½ φλιτζ. νερό, την κανέλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το κακάο και ανακατεύουμε με το σύρμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
- Μοιράζουμε τη σος στα φορμάκια και ψήνουμε για 40'.
- Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.
Πουτίγκα με τσουρέκι, Cointreau και σάλτσα πορτοκαλιού
Υλικά
- 3 κ.σ. σταφίδα ξανθιά
- 1/2 φλ. cointreau ή grand marnier
- 1/3 φλ. ανθόμελο
- 1 φλ. γάλα
- 1 φλ. κρέμα γάλακτος
- 1 κ. τσουρέκι* χωρίς την κρούστα
Για τη σάλτσα πορτοκαλιού
- 1 φλ. κρέμα γάλακτος
- 2 κ.σ. άχνη ζάχαρη
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 3 κ.σ. cointreau ή grand marnier
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο
Εκτέλεση
- Πλένουμε τις σταφίδες και τις αφήνουμε να μουλιάσουν στο cointreau ή στο grand marnier για δύο ώρες. Στραγγίζουμε και κρατάμε το υγρό.
- Χτυπάμε μαζί τα αβγά, το μέλι, το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το cointreau ή στο grand marnier που κρατήσαμε από το στράγγισμα των σταφίδων.
- Βουτυρώνουμε 4 ατομικά πυρίμαχα φορμάκια χωρητικότητας 250 ml και μοιράζουμε τις μισές σταφίδες.
- Κόβουμε το τσουρέκι σε χοντρές φέτες, σε μέγεθος που θα ταιριάζει στα φορμάκια.
- Μοιράζουμε από πάνω τις υπόλοιπες σταφίδες και σκεπάζουμε με άλλη μια φέτα τσουρέκι.
- Ρίχνουμε από πάνω το μείγμα αβγά –μέλι –γάλα -κρέμα γάλακτος -cointreau (ή grand marnier) και αφήνουμε τα φορμάκια να μείνουν για 4 –5 ώρες.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
- Τοποθετούμε τα φορμάκια σε ταψί με νερό, που θα φθάνει μέχρι τη μέση τους. Ψήνουμε για 30 –40 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να μείνουν 10 λεπτά, πριν ξεφορμάρουμε.
- Φτιάχνουμε τη σάλτσα πορτοκαλιού: Χτυπάμε σε μπολ με το μίξερ την κρέμα γάλακτος και την άχνη ζάχαρη μέχρι να σχηματισθούν κορφές. Ανακατεύουμε μέσα το cointreau ή το grand marnier, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μοσχοκάρυδο. Περιχύνουμε τις πουτίγκες και σερβίρουμε.
*Αντί για τσουρέκι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πανετόνε ή κέικ βανίλιας ή μπριος ή ότι άλλο γλυκό ψωμοειδές έχουμε.