Δοκιμάστε τις τρεις παρακάτω συνταγές που θα βρείτε παρακάτω που έχουν πρωταγωνιστή το πράσο.
Σούπα με πράσο και πατάτα
Υλικά
- 600 γρ. πράσα το λευκό μέρος σε μέτριες ροδέλες
- 800 γρ. πατάτες καθαρισμένες σε κύβους
- 1 φλ. άνηθος ψιλοκομμένος
- 250 ml κρέμα γάλακτος
- 5 φλ. νερό
- 3 κ.σ. βούτυρο
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 ½ φλ. κασέρι σε μικρούς κύβους
Εκτέλεση
- Kρατάμε λίγο πράσο στην άκρη για γαρνιτούρα.
- Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο και σοτάρουμε τα πράσα για 5 λεπτά περίπου, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
- Προσθέτουμε τις πατάτες και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας.
- Ρίχνουμε το νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τελείως.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, κρατάμε στην άκρη μια κουτάλα της σούπας και λιώνουμε τη σούπα με το ραβδομπλέντερ.
- Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στην εστία, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τον άνηθο και το αλατοπίπερο και σιγοβράζουμε για 7 λεπτά, μέχρι να πήξει η σούπα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, μοιράζουμε στα πιάτα το τυρί και σερβίρουμε τη σούπα.
- Γαρνίρουμε με τις ροδέλες του πράσου και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Πράσα Ογκρατέν
Υλικά
- 2 κιλά τρυφερά πράσα
- 2-3 φρέσκα κρεµµυδάκια, σε ροδελίτσες
- µισό µατσάκι άνηθο
- 3 αυγά
- 1 κούπα τυρί ρεγκάτο τριµµένο
- 1/2 κούπα παρµεζάνα ,η κάποιο κεφαλοτύρι πικάντικο
- πιπέρι
- αλάτι
- 5 κουταλιές λάδι
- 1/2 κούπα φρυγανιά τριµµένη
- 2 κουταλιές σιµιγδάλι
Για την κρέµα
- 3 κουταλιές βούτυρο φυτίνη µε ελαιόλαδο
- 5 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 λίτρο γάλα φρέσκο
- λίγο µοσχοκάρυδο
- αλάτι
- 2 αυγά
- 1 κούπα ρεγκάτο τριµµένο
- λίγο τριµµένο τυρί για πασπάλισµα
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουµε καλά το βούτυρο και ρίχνουµε το αλεύρι.
- Ανακατεύουµε γρήγορα να διαλυθεί το αλεύρι και ρίχνουµε το γάλα ζεστό, ενώ ανακατεύουµε συνεχώς µε το σύρµα των αυγών, µέχρι να πήξει η κρέµα και να γίνει βελούδινη.
- Προσθέτουµε αλάτι, πιπέρι, µοσχοκάρυδο.
- Αφήνουµε το µίγµα να κρυώσει, ρίχνουµε τα αυγά ελαφρά χτυπηµένα, το τυρί και ανακατεύουµε. Σκεπάζουµε την κρέµα µε µια µεµβράνη, για να µην κάνει κρούστα.
- Πλένουµε και κόβουµε τα πράσα σε µέτρια κοµµάτια.
- Τα βράζουµε µε µισό ποτήρι νερό για 2-3 λεπτά. Όταν πιούν το νερό, ρίχνουµε το λάδι και τα σοτάρουµε σε πολύ χαµηλή φωτιά για 5 λεπτά, µαζί µε τα φρέσκα κρεµµυδάκια.
- Προσθέτουµε αλάτι, πιπέρι,και τον άνηθο ψιλοκοµµένο.Αποσύρουµε από την φωτιά και αφήνουµε το µίγµα να κρυώσει.
- Ρίχνουµε το σιµιγδάλι σαν βροχή τ’ αυγά ελαφρά χτυπηµένα και τα τυριά τριµµένα και ανακατεύουµε.
- Λαδώνουµε ένα µέτριο πυρέξ και πασπαλίζουµε µε τριµµένη φρυγανιά.
- Στρώνουµε το µίγµα µε προσοχή, χωρίς να το πατάµε, και να το ανακατεύουµε.
- Βάζουµε την κρέµα, την στρώνουµε καλά µε µια σπάτουλα, και την πασπαλίζουµε µε λίγο τριµµένο τυρί.
- Βάζουµε το φαγητό στο φούρνο και ψήνουµε για 45 λεπτά στους 200 βαθµούς µε αντιστάσεις.
- Αν θέλουµε να κάνουµε το φαγητό πιο πικάντικο, µπορούµε να προσθέσουµε ζαµπόν ή κιµά µαγειρεµένο, που µας έχει περισσέψει.
Σουφλέ με Πράσο, Κατσικίσιο Τυρί και Καρύδι
Υλικά
- 1 φύλλο σφολιάτας
- 200 γρ. κατσικίσιο τυρί σε κομματάκια
- 4 πράσα σε ροδέλες
- 1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
- 1 ποτηράκι λευκό κρασί
- 100 γρ. καρυδόψιχα τριμμένη
- 60 γρ. γκοργκοντζόλα
- 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 4 αβγά
- 1 ποτήρι γάλα
- 1 φλιτζ. κασέρι τριμμένο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τα πράσα ανακατεύοντας συχνά μέχρι να ροδίσουν.
- Σβήνουμε με το κρασί, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το κρασί, να απορροφηθούν τα υγρά και να μαλακώσουν τα πράσα.
- Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο ταψί και απλώνουμε τη σφολιάτα, ανοίγοντάς την όσο γίνεται με τα χέρια μας, να σκεπάσει καλά και τα τοιχώματα.
- Σκορπίζουμε πάνω στη σφολιάτα το κατσικίσιο τυρί, την γκοργκοντζόλα, την καρυδόψιχα, τον μαϊντανό και τα πράσα.
- Φέρνουμε απλωτά και ακανόνιστα προς τα μέσα τη σφολιάτα που περισσεύει.
- Χτυπάμε σε μπολ το γάλα με τα αβγά και τα ¾ από το κασέρι και περιχύνουμε ομοιόμορφα το ταψί μας.
- Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε για 45' περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.