Follow us

3 συνταγές με πράσα

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός με πρωταγωνιστή το πράσο.

ΠΡΑΣΑ ΟΓΚΡΑΤΕΝ

Δοκιμάστε τις τρεις παρακάτω συνταγές που θα βρείτε παρακάτω που έχουν πρωταγωνιστή το πράσο.

Σούπα με πράσο και πατάτα

Υλικά

  • 600 γρ. πράσα το λευκό μέρος σε μέτριες ροδέλες
  • 800 γρ. πατάτες καθαρισμένες σε κύβους
  • 1 φλ. άνηθος ψιλοκομμένος
  • 250 ml κρέμα γάλακτος
  • 5 φλ. νερό
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 ½ φλ. κασέρι σε μικρούς κύβους

Εκτέλεση

  1. Kρατάμε λίγο πράσο στην άκρη για γαρνιτούρα.
  2. Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο και σοτάρουμε τα πράσα για 5 λεπτά περίπου, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
  3. Προσθέτουμε τις πατάτες και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας.
  4. Ρίχνουμε το νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τελείως.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά, κρατάμε στην άκρη μια κουτάλα της σούπας και λιώνουμε τη σούπα με το ραβδομπλέντερ.
  6. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στην εστία, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τον άνηθο και το αλατοπίπερο και σιγοβράζουμε για 7 λεπτά, μέχρι να πήξει η σούπα.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά, μοιράζουμε στα πιάτα το τυρί και σερβίρουμε τη σούπα.
  8. Γαρνίρουμε με τις ροδέλες του πράσου και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Πράσα Ογκρατέν

Υλικά

  • 2 κιλά τρυφερά πράσα
  • 2-3 φρέσκα κρεµµυδάκια, σε ροδελίτσες
  • µισό µατσάκι άνηθο
  • 3 αυγά
  • 1 κούπα τυρί ρεγκάτο τριµµένο
  • 1/2 κούπα παρµεζάνα ,η κάποιο κεφαλοτύρι πικάντικο
  • πιπέρι
  • αλάτι
  • 5 κουταλιές λάδι
  • 1/2 κούπα φρυγανιά τριµµένη
  • 2 κουταλιές σιµιγδάλι

Για την κρέµα

  • 3 κουταλιές βούτυρο φυτίνη µε ελαιόλαδο
  • 5 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο
  • λίγο µοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • 2 αυγά
  • 1 κούπα ρεγκάτο τριµµένο
  • λίγο τριµµένο τυρί για πασπάλισµα

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουµε καλά το βούτυρο και ρίχνουµε το αλεύρι.
  2. Ανακατεύουµε γρήγορα να διαλυθεί το αλεύρι και ρίχνουµε το γάλα ζεστό, ενώ ανακατεύουµε συνεχώς µε το σύρµα των αυγών, µέχρι να πήξει η κρέµα και να γίνει βελούδινη.
  3. Προσθέτουµε αλάτι, πιπέρι, µοσχοκάρυδο.
  4. Αφήνουµε το µίγµα να κρυώσει, ρίχνουµε τα αυγά ελαφρά χτυπηµένα, το τυρί και ανακατεύουµε. Σκεπάζουµε την κρέµα µε µια µεµβράνη, για να µην κάνει κρούστα.
  5. Πλένουµε και κόβουµε τα πράσα σε µέτρια κοµµάτια.
  6. Τα βράζουµε µε µισό ποτήρι νερό για 2-3 λεπτά. Όταν πιούν το νερό, ρίχνουµε το λάδι και τα σοτάρουµε σε πολύ χαµηλή φωτιά για 5 λεπτά, µαζί µε τα φρέσκα κρεµµυδάκια.
  7. Προσθέτουµε αλάτι, πιπέρι,και τον άνηθο ψιλοκοµµένο.Αποσύρουµε από την φωτιά και αφήνουµε το µίγµα να κρυώσει.
  8. Ρίχνουµε το σιµιγδάλι σαν βροχή τ’ αυγά ελαφρά χτυπηµένα και τα τυριά τριµµένα και ανακατεύουµε.
  9. Λαδώνουµε ένα µέτριο πυρέξ και πασπαλίζουµε µε τριµµένη φρυγανιά.
  10. Στρώνουµε το µίγµα µε προσοχή, χωρίς να το πατάµε, και να το ανακατεύουµε.
  11. Βάζουµε την κρέµα, την στρώνουµε καλά µε µια σπάτουλα, και την πασπαλίζουµε µε λίγο τριµµένο τυρί.
  12. Βάζουµε το φαγητό στο φούρνο και ψήνουµε για 45 λεπτά στους 200 βαθµούς µε αντιστάσεις.
  13. Αν θέλουµε να κάνουµε το φαγητό πιο πικάντικο, µπορούµε να προσθέσουµε ζαµπόν ή κιµά µαγειρεµένο, που µας έχει περισσέψει.

Σουφλέ με Πράσο, Κατσικίσιο Τυρί και Καρύδι

Υλικά

  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 200 γρ. κατσικίσιο τυρί σε κομματάκια
  • 4 πράσα σε ροδέλες
  • 1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
  • 1 ποτηράκι λευκό κρασί
  • 100 γρ. καρυδόψιχα τριμμένη
  • 60 γρ. γκοργκοντζόλα
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 4 αβγά
  • 1 ποτήρι γάλα
  • 1 φλιτζ. κασέρι τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τα πράσα ανακατεύοντας συχνά μέχρι να ροδίσουν.
  2. Σβήνουμε με το κρασί, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το κρασί, να απορροφηθούν τα υγρά και να μαλακώσουν τα πράσα.
  3. Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο ταψί και απλώνουμε τη σφολιάτα, ανοίγοντάς την όσο γίνεται με τα χέρια μας, να σκεπάσει καλά και τα τοιχώματα.
  4. Σκορπίζουμε πάνω στη σφολιάτα το κατσικίσιο τυρί, την γκοργκοντζόλα, την καρυδόψιχα, τον μαϊντανό και τα πράσα.
  5. Φέρνουμε απλωτά και ακανόνιστα προς τα μέσα τη σφολιάτα που περισσεύει.
  6. Χτυπάμε σε μπολ το γάλα με τα αβγά και τα ¾ από το κασέρι και περιχύνουμε ομοιόμορφα το ταψί μας.
  7. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε για 45' περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

* 3 συνταγές για νόστιμες πουτίγκες

Επίσης...

3 συνταγές με αρνί

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις πεντανόστιμες παραλλαγές για να απολαύσετε το αρνί.

3 συνταγές για νόστιμες πουτίγκες

Δείτε εντός τρεις συνταγές για ένα επιδόρπιο ιδανικό για τα τραπέζια των γιορτών.

Περισσότερα από

Φτιάχνουμε βασιλόπιτα!

Δείτε εντός τρεις συνταγές για το αγαπημένο κέικ των Χριστουγέννων.

2+1 συνταγές για υπέροχους κουραμπιέδες

Δείτε εδώ τρεις συνταγές που θα κάνουν το σπίτι να μοσχομυρίσει.

Παγκόσμια Ημέρα Μπισκότου: Γλυκές δημιουργίες με μπισκότο για κάθε στιγμή της ημέρας

Από μαλακά μπισκότα με βατόμουρα και λευκή σοκολάτα, μέχρι πεντανόστιμα μπισκοτάκια με τζίντζερ, σοκολάτα και φιστικοβούτυρο, οι γεύσεις και οι επιλογές είναι αμέτρητες για να καλύψουν κάθε γούστο.

3 συνταγές με κρέας για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Χοιρινό, αγριογούρουνο ή μοσχάρι; Η επιλογή είναι δική σου.

Μελομακάρονα: Οι παραδοσιακές συνταγές για τις γιορτές

Παραδοσιακές και σύγχρονες συνταγές μελομακάρονων, που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε τα πιο γευστικά και αρωματικά γλυκίσματα για να μοιραστείτε με τους αγαπημένους σας.

3 εορταστικές συνταγές με κάστανο

Δοκίμασε αυτές τις τρεις προτάσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται μια σούπα, μια πίτα και ένα κυρίως.

Τρία γλυκά με γεύσεις του χειμώνα

Κάστανο, μανταρίνι και κυδώνι είναι οι πρωταγωνιστές των τριών συνταγών που σας προτείνουμε.

3 παρασκευές με αβοκάντο που θα λατρέψεις

Και ναι, εντός της λίστας περιλαμβάνεται και το λαχταριστό γουακαμόλε.

3 συνταγές με φασολάκια και κρέας

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις συνταγές με πρωταγωνιστή τα φασολάκια.

3 συνταγές για γίγαντες

Δοκίμασε τις τρεις παρακάτω συνταγές για γίγαντες στον φούρνο, στην κατσαρόλα ή και με μπίρα.