Οι κρύες μέρες του Ιανουαρίου απαιτούν φαγητά που ζεσταίνουν την ψυχή και το σώμα. Από την κλασική κοτόσουπα μέχρι αρωματικές βελουτέ και λαχταριστές σούπες λαχανικών, ακολουθούν συνταγές που φέρνουν θαλπωρή στο τραπέζι σας, αξιοποιώντας εποχιακά υλικά και πλούσιες γεύσεις.
Κλασική Κοτόσουπα
Υλικά
- 1/2 κοτόπουλο
- 1 φλιτζ. του καφέ ρύζι γλασσέ ή καρολίνα
- 1 κ.σ. βιτάμ ή 2 κ.σ.
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- χυμός από 1 λεμόνι
- 1 αυγό
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το κοτόπουλο να βράσει με νερό που μόλις να σκεπάζει το κοτόπουλο.
- Βράζουμε για περίπου 1 ώρα σε όχι πολύ δυνατή φωτιά, για να μη μας σωθεί το νερό.
- Ξαφρίζουμε εάν χρειαστεί.
- Στη συνέχεια, μόλις δούμε ότι το κρέας μαλάκωσε πολύ, το βγάζουμε από την κατσαρόλα και στο ζουμί προσθέτουμε το ρύζι, το βιτάμ και το αλάτι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά.
- Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό (αυτό εξαρτάται από το πόσο χυλωμένη τη θέλουμε).
- Αφού βράσει και το ρύζι χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά και αφήνουμε να χλιάνει λίγο.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό μαζί με το λεμόνι και προσθέτουμε σιγά σιγά λίγες κουταλιές από τη σούπα ανακατεύοντας καλά για να μη κόψει το αυγό.
- Μετά ρίχνουμε το μίγμα αυτό στην κατσαρόλα ανακατεύοντας πολύ γρήγορα και σβήνουμε το μάτι.
- Στο μεταξύ έχουμε ήδη ξεκοκαλίσει το κρέας και ρίχνουμε τα κομματάκια του στη σούπα.
- Ανακατεύουμε όλα μαζί και σερβίρουμε τη σούπα ζεστή.
Σούπα με πράσο και πατάτα
Υλικά
- 600 γρ. πράσα το λευκό μέρος σε μέτριες ροδέλες
- 800 γρ. πατάτες καθαρισμένες σε κύβους
- 1 φλ. άνηθος ψιλοκομμένος
- 250 ml κρέμα γάλακτος
- 5 φλ. νερό
- 3 κ.σ. βούτυρο
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 ½ φλ. κασέρι σε μικρούς κύβους
Εκτέλεση
- Kρατάμε λίγο πράσο στην άκρη για γαρνιτούρα.
- Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο και σοτάρουμε τα πράσα για 5 λεπτά περίπου, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
- Προσθέτουμε τις πατάτες και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας.
- Ρίχνουμε το νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τελείως.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, κρατάμε στην άκρη μια κουτάλα της σούπας και λιώνουμε τη σούπα με το ραβδομπλέντερ.
- Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στην εστία, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τον άνηθο και το αλατοπίπερο και σιγοβράζουμε για 7 λεπτά, μέχρι να πήξει η σούπα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, μοιράζουμε στα πιάτα το τυρί και σερβίρουμε τη σούπα.
- Γαρνίρουμε με τις ροδέλες του πράσου και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Η πιο Νόστιμη Σούπα Λαχανικών
Υλικά
- 80 γρ. κρεµµύδι, κοµµένο σε φέτες
- 200 γρ. καρότα, κοµµένα σε ροδέλες
- 1/2 κιλό πατάτες, ξεφλουδισµένες και κοµµένες σε κύβους
- 2 κοτσάνια ψιλοκοµµένο σέλινο
- 150 γρ. κολοκύθια, κοµµένα σε κύβους
- λίγο αλάτι
- λίγο τριµµένο µαύρο πιπέρι
- λίγο ρύζι
- 1/4 φλιτζανιού ψιλοκοµµένος φρέσκος µαϊντανός
- 1 κύβος ζωµός λαχανικών
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε σε µεγάλη κατσαρόλα µε µπόλικο νερό το κρεµµύδι, τα καρότα, τις πατάτες, το σέλινο, τα κολοκυθάκια, το αλάτι, το πιπέρι, το µαϊντανό και τον κύβο λαχανικών.
- Αφήνουµε το φαγητό να βράσει για δεκαπέντε περίπου λεπτά και χαµηλώνουµε τη φωτιά, αφήνοντάς το σκεπασµένο µία ώρα περίπου.
- Σερβίρουµε ζεστή.
Βελουτέ Πατατόσουπα με Γιαούρτι
Υλικά
- 500 γρ. πατάτες καθαρισμένες, κομμένες σε κυβάκια
- 4 μικρά κρεμμύδια ξερά και 4 φρέσκα
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κλωνάρι σέλινο, ψιλοκομμένο
- 60 γρ. βούτυρο
- 2-3 κουταλιές ξηρό άσπρο βερμούτ
- 1 λίτρο ζωμός κοτόπουλου ή λαχανικών
- 1 μεγάλος κρόκος αυγού
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 100 γρ. κρέμα γάλακτος
- 1 κουταλιά μουστάρδα
- αλάτι, άσπρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- καρδιές μαρουλιού και μαϊντανός, για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
- Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά) και το σκόρδο και λιώνετε το βούτυρο σε μεγάλη κατσαρόλα. Μαραίνετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο στο βούτυρο.
- Προσθέτετε τις πατάτες και το σέλινο στα κρεμμύδια, ανακατεύετε για λίγα λεπτά και ρίχνετε το βερμούτ.
- Σε άλλη κατσαρόλα βράζετε το ζωμό και τον ρίχνετε στα λαχανικά. Σιγοβράζετε για 15’.
- Χτυπάτε τον κρόκο του αυγού με την κρέμα γάλακτος και τη μουστάρδα, τους ρίχνετε μερικές κουταλιές από τη σούπα για να ζεσταθούν λίγο και μετά προσθέτετε το μείγμα αυτό στην κατσαρόλα.
- Τέλος, προσθέτετε το γιαούρτι, αλατοπίπερο και ζεσταίνετε ελαφρά, ανακατεύοντας συνέχεια (χωρίς να αφήσετε τη σούπα να βράσει).
- Τη σερβίρετε σε μπολ και γαρνίρετε με καρδιές μαρουλιού και φυλλαράκια μαϊντανού.
Αρωματική Σούπα Λαχανικών με Ταχίνι
Υλικά
- 750 γρ. λαχανικά άσπρα (πατάτες, κουνουπίδι, σελινόριζα)
- 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 λίτρο καυτός ζωμός λαχανικών
- ½ φλιτζάνι κρασί
- αλάτι
- πιπέρι
- 2 κουταλιές της σούπας ταχίνι
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκα μυρωδικά
- πιπέρι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Κόβουμε τα λαχανικά σε μικρά κομμάτια.
- Τα βράζουμε σε άφθονο ζεστό νερό για 10’ και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
- Ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα βρασμένα λαχανικά για λίγο.
- Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2’-3’.
- Ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών, το κρασί, αλατοπίπερο και βράζουμε το φάγητο για 30’ περίπου σε σιγανή φωτιά.
- Αποσύρουμε τη σούπα από τη φωτία και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
- Την πολτοποιούμε στο μπλέντερ και τη ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα.
- Κατόπιν προσθέτουμε το ταχίνι και τα φρέσκα μυρωδικά ψιλοκομμένα.
- Ξαναβράζουμε τη σούπα σε σιγάνη φωτιά, όση ώρα χρειάζεται για να δέσει και την ανακατεύουμε.
- Γαρνίρουμε με χοντροτριμμένο πιπέρι.