Δείτε παρακάτω τρεις νόστιμες συνταγές για χορταστικές σαλάτες που κάνουν και για κυρίως.
Σαλάτα με Φακές και Καπνιστό Τόνο
Υλικά για 4 άτομα
- 200 γρ. φακές, χοντρές κατά προτίμηση
- 1 δαφνόφυλλο
- φλούδα από 1 πορτοκάλι
- 2 συσκευασίες καπνιστό τόνο (ή απλό τόνο σε λάδι)
- 2 πιπεριές Φλωρίνης
- 2 κίτρινες πιπεριές
- 2 πορτοκαλί πιπεριές
- 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, μαζί με το πράσινο μέρος
- ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2-3 κλωναράκια άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα
- αλάτι
Για τη σος
- 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. ξίδι
- χυμό από ½ πορτοκάλι
- χυμό από 1 λεμόνι
- αλάτι
Εκτέλεση
- Βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό τις φακές μαζί με το δαφνόφυλλο και την πορτοκαλόφλουδα.
- Προσέχουμε μόνο να μαλακώσουν, χωρίς να "σκάσουν"! Τις στραγγίζουμε και αφαιρούμε το δαφνόφυλλο και το πορτοκάλι.
- Στραγγίζουμε τον καπνιστό τόνο από το περιττό λάδι.
- Σε ένα ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και βάζουμε ολόκληρες τις πιπεριές. Τις αλατίζουμε και τις ψήνουμε για ½ ώρα στους 200°C.
- Χλιαρές, τις ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε τα σπόρια και τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.
- Στη σαλατιέρα βάζουμε τις φακές, τις πιπεριές, τον τόνο, τα ντοματίνια, το κρεμμυδάκι, τον άνηθο, τον μαϊντανό και την πάπρικα.
- Χτυπάμε καλά όλα τα υλικά για τη σος, περιχύνουμε τη σαλάτα και ανακατεύουμε προσεκτικά, να μη διαλυθεί ο τόνος.
Σαλάτα με Ζυμαρικά και Φέτα
Υλικά
- 1/2 κιλό κριθαράκι
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 2 ντομάτες μέτριες χωρίς σπόρους κομμένες σε κυβάκια
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 πράσινη και 1 κόκκινη πιπεριά κομμένες σε κυβάκια
- 1 πιπερίτσα καυτερή ψιλοκομμένη
- χυμό από 1 πορτοκάλι
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 2-3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
- 150 γρ. τυρί φέτα τριμμένη
- λίγες μαύρες ελίτσες χωρίς κουκούτσι
- αλάτι
- φρεσκοκομμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Βράζουμε το κριθαράκι σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Το ξεπλένουμε με κρύο νερό και αφήνουμε να σουρώσει.
- Τοποθετούμε το κριθαράκι σε ένα μπολ, το αλατίζουμε και περιχύνουμε με την μισή ποσότητα του ελαιολάδου και τα ανακατεύουμε.
- Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο με το χυμό πορτοκαλιού, το σκόρδο, το κρεμμύδι, τις πιπεριές, τις ντομάτες, το θυμάρι, το ξύσμα λεμονιού, τη φέτα και τις ελιές.
- Σε αυτό το μπολ προσθέτουμε το κριθαράκι και το ανακατεύουμε καλά.
- Το βάζουμε στο ψυγείο για 15-20 λεπτά και το σερβίρουμε.
Σαλάτα με Προσούτο και Σπιτική Μαγιονέζα
Υλικά
- 3 καρότα κομμένα σε κυβάκια
- 5 πατάτες κομμένες σε κυβάκια
- 300 γρ. αρακά
- 4-5 αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα
- 1 αυγό βρασμένο σφιχτό, ψιλοκομμένο
- 200 γρ προσούτo, σε πολύ λεπτές φέτες
- φύλλα ρόκας πλυμένα και στραγγισμένα
- Για τη μαγιονέζα:
- 1 ½ φλιτζάνια του τσαγιού λάδι
- 1 κρόκος αυγού
- ½ κουταλάκι του γλυκού ξίδι
- 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
- ο χυμός 1 λεμονιού
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Βράζετε χωριστά τα λαχανικά, 16’ τα καρότα, 15’ τις πατάτες και 8’-9΄ τον αρακά, τα αφήνετε να κρυώσουν και τα ανακατεύετε μεταξύ τους.
- Προσθέτετε τα αγγουράκια τουρσί, το αυγό και την κάππαρη.
- Ετοιμάζετε τη μαγιονέζα ως εξής: σ’ ένα μεγάλο μπολ βαθύ μπολ τοποθετείτε τον κρόκο αυγού και χτυπάτε καλά με το σύρμα ή το μίξερ.
- Προσθέτετε λίγο-λίγο το ελαιόλαδο, χτυπώντας συνέχεια με το μίξερ.
- Προσθέτετε τη μουστάρδα, το λεμόνι κατά μικρές ποσότητες, το αλάτι, το πιπέρι, το ξίδι ενώ συνεχίζετε το χτύπημα.
- Ανακατεύετε τη μαγιονέζα με τα λαχανικά και αφήνετε την σαλάτα στο ψυγείο.
- Σκορπίζετε σε 6 ποτήρια φύλλα ρόκας και καλύπτετε τα πλαϊνά τοιχώματα των ποτηριών με φέτες προσούτο.
- Μοιράζετε στα ποτήρια τη σαλάτα και αφήνετε στο ψυγείο μέχρι τη στιγμή που θα τα σερβίρετε.