Follow us

3 νόστιμες σαλάτες που κάνουν και για κυρίως

Βρείτε εντός τρεις νόστιμες συνταγές για χορταστικές σαλάτες.

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΠΡΟΣΟΥΤΟ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΚΗ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ

Δείτε παρακάτω τρεις νόστιμες συνταγές για χορταστικές σαλάτες που κάνουν και για κυρίως.

Σαλάτα με Φακές και Καπνιστό Τόνο

Υλικά για 4 άτομα

  • 200 γρ. φακές, χοντρές κατά προτίμηση
  • 1 δαφνόφυλλο
  • φλούδα από 1 πορτοκάλι
  • 2 συσκευασίες καπνιστό τόνο (ή απλό τόνο σε λάδι)
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης
  • 2 κίτρινες πιπεριές
  • 2 πορτοκαλί πιπεριές
  • 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, μαζί με το πράσινο μέρος
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2-3 κλωναράκια άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα
  • αλάτι

Για τη σος

  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξίδι
  • χυμό από ½ πορτοκάλι
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • αλάτι

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό τις φακές μαζί με το δαφνόφυλλο και την πορτοκαλόφλουδα.
  2. Προσέχουμε μόνο να μαλακώσουν, χωρίς να "σκάσουν"! Τις στραγγίζουμε και αφαιρούμε το δαφνόφυλλο και το πορτοκάλι.
  3. Στραγγίζουμε τον καπνιστό τόνο από το περιττό λάδι.
  4. Σε ένα ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και βάζουμε ολόκληρες τις πιπεριές. Τις αλατίζουμε και τις ψήνουμε για ½ ώρα στους 200°C.
  5. Χλιαρές, τις ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε τα σπόρια και τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.
  6. Στη σαλατιέρα βάζουμε τις φακές, τις πιπεριές, τον τόνο, τα ντοματίνια, το κρεμμυδάκι, τον άνηθο, τον μαϊντανό και την πάπρικα.
  7. Χτυπάμε καλά όλα τα υλικά για τη σος, περιχύνουμε τη σαλάτα και ανακατεύουμε προσεκτικά, να μη διαλυθεί ο τόνος.

Σαλάτα με Ζυμαρικά και Φέτα

Υλικά

  • 1/2 κιλό κριθαράκι
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 ντομάτες μέτριες χωρίς σπόρους κομμένες σε κυβάκια
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πράσινη και 1 κόκκινη πιπεριά κομμένες σε κυβάκια
  • 1 πιπερίτσα καυτερή ψιλοκομμένη
  • χυμό από 1 πορτοκάλι
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 2-3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
  • 150 γρ. τυρί φέτα τριμμένη
  • λίγες μαύρες ελίτσες χωρίς κουκούτσι
  • αλάτι
  • φρεσκοκομμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε το κριθαράκι σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Το ξεπλένουμε με κρύο νερό και αφήνουμε να σουρώσει.
  2. Τοποθετούμε το κριθαράκι σε ένα μπολ, το αλατίζουμε και περιχύνουμε με την μισή ποσότητα του ελαιολάδου και τα ανακατεύουμε.
  3. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο με το χυμό πορτοκαλιού, το σκόρδο, το κρεμμύδι, τις πιπεριές, τις ντομάτες, το θυμάρι, το ξύσμα λεμονιού, τη φέτα και τις ελιές.
  4. Σε αυτό το μπολ προσθέτουμε το κριθαράκι και το ανακατεύουμε καλά.
  5. Το βάζουμε στο ψυγείο για 15-20 λεπτά και το σερβίρουμε.

Σαλάτα με Προσούτο και Σπιτική Μαγιονέζα

Υλικά

  • 3 καρότα κομμένα σε κυβάκια
  • 5 πατάτες κομμένες σε κυβάκια
  • 300 γρ. αρακά
  • 4-5 αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα
  • 1 αυγό βρασμένο σφιχτό, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ προσούτo, σε πολύ λεπτές φέτες
  • φύλλα ρόκας πλυμένα και στραγγισμένα
  • Για τη μαγιονέζα:
  • 1 ½ φλιτζάνια του τσαγιού λάδι
  • 1 κρόκος αυγού
  • ½ κουταλάκι του γλυκού ξίδι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
  • ο χυμός 1 λεμονιού
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

  1. Βράζετε χωριστά τα λαχανικά, 16’ τα καρότα, 15’ τις πατάτες και 8’-9΄ τον αρακά, τα αφήνετε να κρυώσουν και τα ανακατεύετε μεταξύ τους.
  2. Προσθέτετε τα αγγουράκια τουρσί, το αυγό και την κάππαρη.
  3. Ετοιμάζετε τη μαγιονέζα ως εξής: σ’ ένα μεγάλο μπολ βαθύ μπολ τοποθετείτε τον κρόκο αυγού και χτυπάτε καλά με το σύρμα ή το μίξερ.
  4. Προσθέτετε λίγο-λίγο το ελαιόλαδο, χτυπώντας συνέχεια με το μίξερ.
  5. Προσθέτετε τη μουστάρδα, το λεμόνι κατά μικρές ποσότητες, το αλάτι, το πιπέρι, το ξίδι ενώ συνεχίζετε το χτύπημα.
  6. Ανακατεύετε τη μαγιονέζα με τα λαχανικά και αφήνετε την σαλάτα στο ψυγείο.
  7. Σκορπίζετε σε 6 ποτήρια φύλλα ρόκας και καλύπτετε τα πλαϊνά τοιχώματα των ποτηριών με φέτες προσούτο.
  8. Μοιράζετε στα ποτήρια τη σαλάτα και αφήνετε στο ψυγείο μέχρι τη στιγμή που θα τα σερβίρετε.

* Τι τρώμε μετά τις γιορτές;

Επίσης...

Τρεις συνταγές από την Κρήτη

Δοκιμάστε να φτιάξετε κι εσείς τζουλαμά, κρεμμυδοκουταλιές και καλτσούνια.

Η Σαντορίνη στο πιάτο

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις συνταγές από το νησί και φέρτε την αύρα του στην κουζίνα.

Περισσότερα από

Συνταγές από τη Νάξο

Δοκιμάστε τες και φέρτε νοστιμιά Κυκλάδων στο τραπέζι.

Γεύσεις από Σίφνο

Μαστέλο, ρεβιθάδα, μελόπιτα: το τρίπτυχο της απόλαυσης από τον κυκλαδίτικο παράδεισο της γαστρονομίας.

Παγωτό στο σπίτι

Θες να φτιάξεις παγωτό στο σπίτι χωρίς παγωτομηχανή και με μόνο 3 υλικά; Σου έχουμε τη συνταγή!

Οι κρύες σούπες του καλοκαιριού

Δείτε εντός πέντε προτάσεις για θρεπτικές σούπες γεμάτες φρεσκάδα.

Τα σνακ της παραλίας

Δείτε εντός εύκολες συνταγές για παρασκευές που θα καλύψουν ιδανικά τη λιγούρα.

3 συνταγές για να ευχαριστηθείς το χταπόδι

Δες εντός τρεις προτάσεις για να φτιάξεις πεντανόστιμα πιάτα με χταπόδι.

Οι ατρόμητοι μάγειρες φτιάχνουν σπίτι... ταρτάρ!

Δείτε εντός τρεις συνταγές για να απολαύσετε ταρτάρ τόνου, τσιπούρας και σολωμού.

Η ντομάτα δεν είναι μόνο για χωριάτικη

Δες εντός τρεις συνταγές που θα σε πείσουν ότι η ντομάτα είναι υπέροχη και εκτός των καθιερωμένων.

Αλμυρές τηγανίτες για ζυμαρένιες απολαύσεις

Βάλε μπρος το τηγάνι και στο άψε-σβήσε θα έχεις το τέλειο σνακ.

Μαγειρεύουμε μπριάμ!

Το αγαπημένο πολύχρωμο φαγητό σε τρεις εκδοχές.