Δοκιμάστε τις 3 παρακάτω συνταγές για αλμυρά μάφιν.
Μάφιν με Καλαμποκάλευρο, Γραβιέρα και Ζαμπόν
Υλικά
- 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 200 γρ. κασέρι τριμμένο
- 50 cl γάλα
- 250 γρ. καλαμποκάλευρο ψημένο (πολέντα)
- 50 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 6 φέτες προσούτο ή ζαμπόν μπούτι
- αλάτι, πιπέρι
- βούτυρο για τη φόρμα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Ετοιμάζουμε τον χυλό από καλαμποκάλευρο: Σε μια αντικολλητική κατά προτίμηση κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο, το γάλα και ίση ποσότητα νερό.
- Ρίχνουμε βροχηδόν το καλαμποκάλευρο, αλατοπιπερώνουμε και σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός. Θέλει περίπου 10'.
- Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα ή μια στενόμακρη και στρώνουμε τον πάτο της με τις μισές φέτες ζαμπόν.
- Απλώνουμε πάνω στο ζαμπόν τη μισή πολέντα και πάνω της τα τυριά.
- Σκεπάζουμε με την υπόλοιπη πολέντα και στην επιφάνεια στρώνουμε το υπόλοιπο ζαμπόν.
- Ψήνουμε για 15'-20' περίπου.
- Ξεφορμάρουμε και τρώμε το κέικ ζεστό, μαζί με μια πράσινη σαλάτα.
Εύκολα Μάφιν με Μπρόκολο και Καρότο
Υλικά
- 4 αβγά
- 5 κ.σ. αλεύρι
- 1 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
- 1 φλιτζ. τριμμένο κίτρινο τυρί
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 καρότο
- 600 γρ. μπρόκολο
- 1 μέτριο κρεμμύδι
- 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- αλάτι
- πάπρικα γλυκιά
- λάδι και αλεύρι για τα φορμάκια
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Στο μούλτι πολτοποιούμε το μπρόκολο μαζί με το καρότο, το σκόρδο και το κρεμμύδι.
- Μεταφέρουμε το μίγμα σε λεκάνη και ψιλοκόβουμε τον άνηθο.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το αλεύρι, το μπέικιν, τα αβγά και το τυρί, μαζί με το αλάτι και την πάπρικα. Ανακατεύουμε με κουτάλι, να ομογενοποιηθεί καλά το μίγμα.
- Λαδώνουμε και αλευρώνουμε τα φορμάκια για μάφιν. Μοιράζουμε το μίγμα ως τα ¾ και ψήνουμε για 40'.
- Ξεφορμάρουμε όταν κρυώσουν λίγο τα μάφιν.
Μάφιν με Φέτα και Πορτοκάλι
Υλικά
- 450 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- ξύσμα από 3 μεγάλα πορτοκάλια
- 1 κ.γλ. μπαχάρι τριμμένο
- 1 κ.γλ. θυμάρι ξερό
- 150 ml ελαιόλαδο
- 300 γρ. φέτα σπασμένη
- 3 αβγά
- λίγο αλάτι, πιπέρι
- λάδι και αλεύρι για τα φορμάκια
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Σε μια λεκάνη χτυπάμε με το σύρμα το ελαιόλαδο με τα αβγά.
- Μόλις ενωθούν, ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέικιν, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά, να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
- Ρίχνουμε τη φέτα, το θυμάρι, το μπαχάρι και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε απαλά με κουτάλι.
- Λαδώνουμε και αλευρώνουμε τα φορμάκια για μάφιν. Μοιράζουμε το μίγμα ως τα ¾ και ψήνουμε για 35'-40'.
- Ξεφορμάρουμε τα μάφιν όταν κρυώσουν.
- Ταιριάζουν πολύ με ήπιας γεύσης αλλαντικά, όπως η γαλοπούλα και η χοιρινή ωμοπλάτη.
- Κόβουμε τα μάφιν στη μέση και φτιάχνουμε σαντουιτσάκια.