Follow us

3 συνταγές για νόστιμα αλμυρά μάφιν

muffin με κολοκυθάκια και τυρί

Δοκιμάστε τις 3 παρακάτω συνταγές για αλμυρά μάφιν.

Μάφιν με Καλαμποκάλευρο, Γραβιέρα και Ζαμπόν

Υλικά

  • 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 200 γρ. κασέρι τριμμένο
  • 50 cl γάλα
  • 250 γρ. καλαμποκάλευρο ψημένο (πολέντα)
  • 50 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 6 φέτες προσούτο ή ζαμπόν μπούτι
  • αλάτι, πιπέρι
  • βούτυρο για τη φόρμα

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  2. Ετοιμάζουμε τον χυλό από καλαμποκάλευρο: Σε μια αντικολλητική κατά προτίμηση κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο, το γάλα και ίση ποσότητα νερό.
  3. Ρίχνουμε βροχηδόν το καλαμποκάλευρο, αλατοπιπερώνουμε και σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός. Θέλει περίπου 10'.
  4. Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα ή μια στενόμακρη και στρώνουμε τον πάτο της με τις μισές φέτες ζαμπόν.
  5. Απλώνουμε πάνω στο ζαμπόν τη μισή πολέντα και πάνω της τα τυριά.
  6. Σκεπάζουμε με την υπόλοιπη πολέντα και στην επιφάνεια στρώνουμε το υπόλοιπο ζαμπόν.
  7. Ψήνουμε για 15'-20' περίπου.
  8. Ξεφορμάρουμε και τρώμε το κέικ ζεστό, μαζί με μια πράσινη σαλάτα.

Εύκολα Μάφιν με Μπρόκολο και Καρότο

Υλικά

  • 4 αβγά
  • 5 κ.σ. αλεύρι

  • 1 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
  • 1 φλιτζ. τριμμένο κίτρινο τυρί
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 καρότο
  • 600 γρ. μπρόκολο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • αλάτι
  • πάπρικα γλυκιά
  • λάδι και αλεύρι για τα φορμάκια

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  • Στο μούλτι πολτοποιούμε το μπρόκολο μαζί με το καρότο, το σκόρδο και το κρεμμύδι.
  • Μεταφέρουμε το μίγμα σε λεκάνη και ψιλοκόβουμε τον άνηθο.
  • Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το αλεύρι, το μπέικιν, τα αβγά και το τυρί, μαζί με το αλάτι και την πάπρικα. Ανακατεύουμε με κουτάλι, να ομογενοποιηθεί καλά το μίγμα.
  • Λαδώνουμε και αλευρώνουμε τα φορμάκια για μάφιν. Μοιράζουμε το μίγμα ως τα ¾ και ψήνουμε για 40'.
  • Ξεφορμάρουμε όταν κρυώσουν λίγο τα μάφιν.

Μάφιν με Φέτα και Πορτοκάλι

Υλικά

  • 450 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • ξύσμα από 3 μεγάλα πορτοκάλια
  • 1 κ.γλ. μπαχάρι τριμμένο
  • 1 κ.γλ. θυμάρι ξερό
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 300 γρ. φέτα σπασμένη
  • 3 αβγά
  • λίγο αλάτι, πιπέρι
  • λάδι και αλεύρι για τα φορμάκια

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  • Σε μια λεκάνη χτυπάμε με το σύρμα το ελαιόλαδο με τα αβγά.
  • Μόλις ενωθούν, ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέικιν, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά, να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
  • Ρίχνουμε τη φέτα, το θυμάρι, το μπαχάρι και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε απαλά με κουτάλι.
  • Λαδώνουμε και αλευρώνουμε τα φορμάκια για μάφιν. Μοιράζουμε το μίγμα ως τα ¾ και ψήνουμε για 35'-40'.
  • Ξεφορμάρουμε τα μάφιν όταν κρυώσουν.
  • Ταιριάζουν πολύ με ήπιας γεύσης αλλαντικά, όπως η γαλοπούλα και η χοιρινή ωμοπλάτη.
  • Κόβουμε τα μάφιν στη μέση και φτιάχνουμε σαντουιτσάκια.

Επίσης...

Τρεις συνταγές από την Κρήτη

Δοκιμάστε να φτιάξετε κι εσείς τζουλαμά, κρεμμυδοκουταλιές και καλτσούνια.

Η Σαντορίνη στο πιάτο

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις συνταγές από το νησί και φέρτε την αύρα του στην κουζίνα.

Περισσότερα από

Συνταγές από τη Νάξο

Δοκιμάστε τες και φέρτε νοστιμιά Κυκλάδων στο τραπέζι.

Γεύσεις από Σίφνο

Μαστέλο, ρεβιθάδα, μελόπιτα: το τρίπτυχο της απόλαυσης από τον κυκλαδίτικο παράδεισο της γαστρονομίας.

Παγωτό στο σπίτι

Θες να φτιάξεις παγωτό στο σπίτι χωρίς παγωτομηχανή και με μόνο 3 υλικά; Σου έχουμε τη συνταγή!

Οι κρύες σούπες του καλοκαιριού

Δείτε εντός πέντε προτάσεις για θρεπτικές σούπες γεμάτες φρεσκάδα.

Τα σνακ της παραλίας

Δείτε εντός εύκολες συνταγές για παρασκευές που θα καλύψουν ιδανικά τη λιγούρα.

3 συνταγές για να ευχαριστηθείς το χταπόδι

Δες εντός τρεις προτάσεις για να φτιάξεις πεντανόστιμα πιάτα με χταπόδι.

Οι ατρόμητοι μάγειρες φτιάχνουν σπίτι... ταρτάρ!

Δείτε εντός τρεις συνταγές για να απολαύσετε ταρτάρ τόνου, τσιπούρας και σολωμού.

Η ντομάτα δεν είναι μόνο για χωριάτικη

Δες εντός τρεις συνταγές που θα σε πείσουν ότι η ντομάτα είναι υπέροχη και εκτός των καθιερωμένων.

Αλμυρές τηγανίτες για ζυμαρένιες απολαύσεις

Βάλε μπρος το τηγάνι και στο άψε-σβήσε θα έχεις το τέλειο σνακ.

Μαγειρεύουμε μπριάμ!

Το αγαπημένο πολύχρωμο φαγητό σε τρεις εκδοχές.