Κέικ καρότου vegan
Yλικά
- 2 φλ. καρότα ξυσμένα
- 2¼ φλ. αλεύρι (η μισή ποσότητα αλεύρι σπελτ ή φάρο ή ντίνκελ και μισή ποσότητα αλεύρι για όλες τις χρήσεις) 3 κ.γ μπέικινγκ πάουντερ
- 1 κ.γ. σόδα
- 3 κ.γ τριμμένη κανέλα
- 1 γερή πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 1 κ.γ αλάτι
- 1 μεγάλο μήλο καθαρισμένο
- 1 κ.γ καστανή ζάχαρη
- 1 φλ. γάλα αμυγδάλου
- 2 δόσεις βανιλίνη
- 1 φλ. καστανή ζάχαρη
- ½ φλ. ηλιέλαιο ψυχράς εκθλίψεως
Για την επικάλυψη:
- 1 φλ. κάσιους ανάλατα μουσκεμένα όλη τη νύχτα σε νερό
- ¼ φλ. γάλα αμυγδάλου
- ¼ φλ. μέλι
- 2 κ.σ. ηλιέλαιο ψυχράς εκθλίψεως
- 1 δόση βανιλίνη
- 2 κ.γ. χυμός λεμονιού
- 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
- Αλείφουμε με ηλιέλαιο και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 23 εκ.
- Τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι.
- Κόβουμε το μήλο σε κομμάτια και το βράζουμε σε σιγανή φωτιά με το 1 κ.γ. ζάχαρη μέχρι να γίνει σαν μαρμελάδα.
- Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, την μπέικινγκ πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι.
- Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάμε τη μαρμελάδα μήλο, το γάλα αμυγδάλου, τις βανίλιες, τη ζάχαρη και το ηλιέλαιο.
- Ενώνουμε το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε ελαφρά.
- Προσθέτουμε τα καρότα και ανακατεύουμε πάλι ελαφρά μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
- Ρίχνουμε το χυλό στο ταψί και ψήνουμε για 30 -40 λεπτά.
- Το γλυκό είναι έτοιμο όταν βγει καθαρή η λάμα ενός κοφτερού μαχαιριού, που θα βυθίσουμε στο κέντρο του. Ξεφουρνίζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο μέσα στο ταψί για 10 λεπτά και το γυρίζουμε επάνω σε σχάρα να κρυώσει τελείως.
- Ετοιμάζουμε την επικάλυψη: ξεπλένουμε και στραγγίζουμε καλά τα κάσιους. Δουλεύουμε όλα τα υλικά της επικάλυψης στο μπλέντερ στη μεγάλη ταχύτητα για 1 –2 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα πολύ λείο μείγμα. Αν το μείγμα είναι πολύ στεγνό και δυσκολευόμαστε να το δουλέψουμε προσθέτουμε λίγο γάλα αμυγδάλου ακόμα. Σκεπάζουμε την κρέμα και την αφήνουμε στο ψυγείο γύρω στη 1 ώρα. Αλείφουμε το κέικ με την κρέμα. Αν περισσέψει κέικ, το φυλάμε στο ψυγείο.
Κέικ πορτοκαλιού vegan
Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 400 γρ. καστανή ζάχαρη
- 3 ½ κ.γ μπέικινγκ πάουντερ
- 250 ml γάλα σόγιας
- 250 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
- 120 γρ. ελαιόλαδο απαλό
- 1 δόση βανιλίνη
- 1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 πρέζα αλάτι
Για τη γαρνιτούρα
- 1 μεγάλο ακέρωτο πορτοκάλι λεπτόφλουδο
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε τη γαρνιτούρα: προθερμαίνουμε καλά τον φούρνο στους 180ο C. Πλένουμε το πορτοκάλι και το στεγνώνουμε. Το κόβουμε σε λεπτές φέτες πάχους 2-3 χιλ. και βγάζουμε τους σπόρους. Τοποθετούμε τις φέτες σε σχάρα ντυμένη με λαδόκολλα αλειμμένη ελαφρά με ελαιόλαδο. Τις αλείφουμε και από την επάνω μεριά ελαφρά με ελαιόλαδο. Ψήνουμε για 5-7 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και ακουμπάμε τις φέτες επάνω σε ένα σουρωτήρι γυρισμένο ανάποδα για να κρυώσουν.
- Ετοιμάζουμε το κέικ: λαδώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά ένα παραλληλόγραμμο ταψί. Τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με την μπέικινγκ πάουντερ, τη βανιλίνη και το αλάτι σε λεκάνη. Βάζουμε σε βαρύ μπολ το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη και δουλεύουμε με το μίξερ μέχρι να ενωθούν τα υλικά, γύρω στα 5 λεπτά. Προσθέτουμε το γάλα σόγιας και τον χυμό πορτοκαλιού και συνεχίζουμε να δουλεύουμε άλλα 5-7 λεπτά. Ρίχνουμε το μείγμα στη λεκάνη με το αλεύρι, προσθέτουμε και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε ελαφρά, ίσα να ενωθούν τα υλικά -δεν πειράζει αν υπάρχουν λίγοι σβόλοι. Ψήνουμε για 50-55 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο 180ο C. Το κέικ είναι έτοιμο, όταν βγει καθαρή η λάμα ενός μαχαιριού που θα βυθίσουμε στο κέντρο του. Ξεφουρνίζουμε, το αφήνουμε 7-8 λεπτά μέσα στο ταψί, ξεφορμάρουμε σε πιατέλα, μεταφέρουμε σε σχάρα και αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Αλείφουμε με λίγο μέλι τη μια επιφάνεια κάθε φέτας πορτοκαλιού και τοποθετούμε τις φέτες τη μια μετά την άλλη σε μια σειρά στη μέση του κέικ. Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.