
Δοκίμασε αυτούς τους τρεις "ιδιαίτερους" τρόπους για να φας τη μπριζόλα σου.
Κρασάτες Χοιρινές Μπριζόλες με Ντοματίνια και Τραχανά
Υλικά
- 8 χοιρινές μπριζόλες λαιμού χωρίς κόκαλο
- 15 ντοματίνια κομμένα στη μέση
- 1 φλιτζ. τραχανά ξινό (ιδανικός ο κρητικός ξινόχοντρος)
- 1 ξερό κρεμμύδι σε φέτες
- 1 ποτηράκι λευκό κρασί
- 1 γεμάτο κ.γλ. ρίγανη
- 2 κ.σ. μουστάρδα
- ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
- χυμό από ½ λεμόνι
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Σε ένα γιουβέτσι ή σε οποιαδήποτε γάστρα βάζουμε τις μπριζόλες και τις αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα.
- Πάνω τους σκορπίζουμε το κρεμμύδι, τη ρίγανη και τα ντοματίνια.
- Σε ένα μπολ (ή στο μούλτι) ανακατεύουμε καλά το κρασί με τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού, μαζί με λίγο αλάτι. Περιχύνουμε τις μπριζόλες, προσθέτουμε κι ένα ποτήρι νερό, σκεπάζουμε και ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά οι μπριζόλες.
- Αφαιρούμε το καπάκι, προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και μόλις βράσει πασπαλίζουμε με τον τραχανά. Ανακατεύουμε ώστε να καλυφθεί με το ζουμί του ταψιού και ψήνουμε για 10'-15', ανάλογα με τον τραχανά. Φροντίζουμε να μην τον παραψήσουμε, ώστε να βγει σπυρωτός.
- Πασπαλίζουμε με λίγη ακόμα ρίγανη και σερβίρουμε.
Μπριζολοσαλάτα
Υλικά
- 1 μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος
- 15-20 φύλλα σπανάκι
- 4 κ.σ. βούτυρο
- λίγο φρέσκο χρένο, ξεφλουδισμένο και τριμμένο
- 100 γρ. ντοματίνια
- 1 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1/2 κρεμμύδι, σε πολύ λεπτές φέτες
- 8 μικρά ραπανάκια, σε πολύ λεπτές φέτες
- θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
- Ψήνεις την μπριζόλα σε αντικολλητική σχάρα ή στο γκριλ, ανάλογα με την προτίμησή σου.
- Βάζεις σε ένα μπολ το βούτυρο, το σπανάκι και το χρένο και τα ανακατεύεις με ένα κουτάλι.
- Κόβεις τα ντοματίνια σε φέτες και τα προσθέτεις στο μπολ. Κάνεις το ίδιο και για τα ραπανάκια και το κρεμμύδι.
- Τα μεταφέρεις σε ένα μεγάλο πιάτο και τοποθετείς επάνω τους, την μπριζόλα, αφού προηγουμένως την έχεις κόψει σε λεπτές φέτες.
- Συμπληρώνεις με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
- Σερβίρεις.
"Μεθυσμένες" Χοιρινές Μπριζόλες με Δεντρολίβανο
Υλικά
- 5 μπριζόλες χοιρινές από λαιμό
- 4-5 κλαδάκια δεντρολίβανο φρέσκο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- αλάτι
- πιπέρι
- 1/2 κ.γ. ζάχαρη
- 1 κουτάκι μπίρα 330 ml
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς.
- Στρώνουμε σε ένα πυρέξ τα κλαδάκια δεντρολίβανου, το κρεμμύδι και το σκόρδο, και πασπαλίζουμε και τη ζάχαρη.
- Από πάνω βάζουμε τις μπριζόλες αλατο-πιπερωμένες σφηνωτά τη μία με την άλλη.
- Ρίχνουμε τη μπύρα, ελαχιστο λάδι, γιατί έχουν αρκετό λίπος, και βάζουμε στο φούρνο.
- Μόλις αρχίσει να βράζει το υγρό χαμηλώνουμε στους 200 βαθμούς, κι αφήνουμε να ψηθούν για 1-1,5 ώρα συνολικά.
- Όταν ροδίσουν αρκετά από τη μία τις γυρίζουμε.