Follow us

3 νηστίσιμες και νόστιμες συνταγές με ρύζι

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός.

ΛΑΧΑΝΟΡΥΖΟ ΜΕ ΚΑΡΟΤΑ

Δοκιμάστε τις τρεις νηστίσιμες και νόστιμες συνταγές με ρύζι που θα βρείτε παρακάτω.

Ρύζι με σπανάκι και κουκουνάρι

Υλικά

  • 1 κιλό σπανάκι
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ κουταλάκι πιπέρι καγιέν
  • 4 κουταλιές μαύρες σταφίδες
  • 4 κουταλιές κουκουνάρι
  • 2 –3 κ.σ. άνηθος
  • 1 ½ φλ. ρύζι καρολίνα
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζετε και πλένετε το σπανάκι.
  2. Το βάζετε χωρίς κανένα άλλο υγρό σε κατσαρόλα και το μαγειρεύετε σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να μαραθεί –γύρω στα 10 λεπτά. Σε άλλη κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και μαγειρεύετε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να μαλακώσουν.
  3. Προσθέτετε πιπέρι καγιέν και το ρύζι και το σωτάρετε μέχρι το ρύζι να γίνει διαφανές.
  4. Ρίχνετε 3 φλ. βραστό νερό και 1 ½ κ.γλ. αλάτι.
  5. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 18 λεπτά περίπου.
  6. Προσθέτετε το σπανάκι, τον άνηθο, το κουκουνάρι και τις σταφίδες και ανακατεύετε ελαφρά.
  7. Αποσύρετε από τη φωτιά, σκεπάζετε με λινή ή βαμβακερή πετσέτα και αφήνετε 5 λεπτά πριν σερβίρετε.
  8. Προσθέτετε, αν θέλετε, στο πιάτο λίγες σταγόνες λεμόνι ή ξύσμα λεμονιού.

Λαχανόρυζο µε Καρότα

Υλικά

  • 1 µέτριο λάχανο κοµµένο σε πολύ λεπτές λωρίδες
  • 2 πράσα (µόνο το λευκό µέρος), πλυµένα και κοµµένα σε ροδέλες
  • 3 καρότα, τριµµένα στον τρίφτη του κρεµµυδιού
  • 1 µατσάκι άνηθος ψιλοκοµµένος
  • ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα (προαιρετικά)
  • 3-4 κόκκοι µπαχάρι
  • αλάτι
  • φρεσκοτριµµένο πιπέρι
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού ρύζι καρολίνα
  • 2 κουταλιές σούπας µουστάρδα (απαλή)

Εκτέλεση

  1. Βράζουµε άφθονο αλατισµένο νερό και ζεµατίζουµε το κοµµένο λάχανο για 3 λεπτά.
  2. Το σουρώνουµε πολύ καλά.
  3. Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο και σοτάρουµε τα πράσα, τα καρότα και το λάχανο.
  4. Αλατίζουµε και µαγειρεύουµε τα λαχανικά για 3-4 λεπτά µέχρι να µαλακώσουν.
  5. Ρίχνουµε το ρύζι, το µπαχάρι και την πάπρικα (αν βάλουµε).
  6. Προσθέτουµε βραστό νερό να υπερκαλύψει το περιεχόµενο της κατσαρόλας κατά 2 δάκτυλα.
  7. Μαγειρεύουµε για 15 λεπτά, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήµατα, και στη συνέχεια προσθέτουµε και τη µουστάρδα.
  8. Μαγειρεύουµε για άλλα 5 λεπτά, ρίχνουµε αλάτι και πιπέρι και τραβάµε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  9. Προσθέτουµε τον άνηθο, ανακατεύουµε και σερβίρουµε.

Πιλάφι με Μελιτζάνες

Υλικά

  • 4 μελιτζάνες φλάσκες
  • 4 μεγάλες ώριμες ντομάτες
  • 2 κούπες ρύζι
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • λίγο φρέσκο δυόσμο ή μαϊντανό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε φέτες πάχους ενός περίπου εκατοστού.
  2. Στη συνέχεια τις κόβουμε σε τετραγωνάκια και τις βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό και αλάτι να ξεπικρίσουν για ένα τεταρτάκι.
  3. Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε.
  4. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα ψιλοκόβουμε, καθαρίζουμε τις σκελίδες του σκόρδου και τις αφήνουμε ολόκληρες.
  5. Στύβουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε να στραγγίξουν καλά σε σουρωτήρι.
  6. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τις σκελίδες του σκόρδου.
  7. Μόλις πάρουν χρώμα τις αφαιρούμε και τσιγαρίζουμε τοκρεμμύδι.
  8. Προσθέτουμε και τις μελιτζάνες και ανακατεύουμε καλά.
  9. Προσθέτουμε και τις ντομάτες και τις αφήνουμε λίγο να πάρουν βράση.
  10. Εν τω μεταξύ βράζουμε 4 κούπες νερό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα μας προσθέτοντας επίσης το ρύζι, αλάτι και πιπέρι.
  11. Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για δέκα λεπτά ακόμη.
  12. Στη συνέχεια σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε πάνω στο μάτι την κατσαρόλα σκεπασμένη.
  13. Μετά από δέκα λεπτά το πιλάφι με μελιτζάνες είναι έτοιμο να το σερβίρουμε πασπαλίζοντάς το με ψιλοκομμένο δυόσμο ή μαϊντανό.

* 3 νηστίσιμες συνταγές με αρακά

Επίσης...

Μυρωδιές από το παρτέρι: Μαγειρεύοντας με βότανα

Ο βασιλικός, το θυμάρι και η ρίγανη γράφουν ιστορία στο πιάτο σου.

Σοκολατόπιτα: Η αδυναμία των choco-lovers

Δείτε εντός τρεις συνταγές για την αγαπημένη και φουλ στη σοκολάτα πίτα.

Περισσότερα από

Μοσχάρι για το κυριακάτικο τραπέζι

Το τραπέζι της Κυριακής θέλει κάτι πιο μπελαλίδικο, όπως αυτά τα πιάτα με μοσχάρι για τα οποία θα βρεις συνταγές εντός.

Τίποτα δεν ξεπερνά σε θαλπωρή τη γεύση του πουρέ

Δες εντός πώς μπορείς να φτιάξεις τον κλασικό πουρέ πατάτας αλλά και δύο νόστιμες παραλλαγές από λαχανικά.

Τα μύρτιλα δίνουν χρώμα και γεύση - κι αυτά τα γλυκά το αποδεικνύουν

Δείτε εντός δύο συνταγές για λαχταριστά κέικ και μία για πανακότα με πρωταγωνιστή το μύρτιλο.

Το απόλυτο τηγανητό κοτόπουλο

Τραγανό εξωτερικά, ζουμερό εσωτερικά. Δείτε πώς θα το πετύχετε.

Μάτσα: Το πράσινο ελιξίριο υγείας

Το εκλεκτό πράσινο τσάι της Ιαπωνίας έχει κατακτήσει τον κόσμο τόσο για την ξεχωριστή του γεύση όσο και για τα εντυπωσιακά οφέλη του στην υγεία.

Οι σπόροι chia υπόσχονται να κάνουν αφράτο το γλυκό σου

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός για μπράουνις, μους και μάφιν με τους "μαγικούς" (και θρεπτικούς) σπόρους.

Ψάχνεις εύκολο και δροσιστικό γλυκό; Φτιάξε πανακότα!

Το γνωστό ιταλικό κρεμώδες γλύκισμα είναι ό,τι πρέπει για ένα ανάλαφρο επιδόρπιο κι εμείς σου δίνουμε τρεις ιδέες για να το φτιάξεις.

Ποιος δεν αγαπάει την τυρόπιτα;

Η πιο εύκολη κι αγαπημένη πίτα σε τρεις παραλλαγές (μία από αυτές είναι σούπερ απλή και γίνεται στο τηγάνι!).

Τα τσιζκέικ πάνε πολύ στην άνοιξη

Δροσερά και ωραία, αυτά είναι τα τσιζκέικ που σας προτείνουμε να απολαύσετε.

Παραδοσιακές συνταγές για την Πρωτομαγιά: Γεύσεις που συνοδεύουν τη γιορτή της φύσης

Ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε στην Ελλάδα, το φαγητό της Πρωτομαγιάς συνδέεται με τη φύση, την αναγέννηση και τη χαρά της ζωής.